Polecam Wiórek - dobry dojazd i kilka naprawdę ciekawych miejsc na szczupaka.
Jedziesz od Starołęki i w miejscowości Wiórek skręcasz w prawo, na takim małym rondzie (a dokładniej - pętli autobusowej), zaraz potem w lewo i po stu metrach znowu w prawo (za drogowskazem "Droga dla wędkarzy"). I dojeżdżasz nad samą wodę, dokładnie na sporym zakręcie rzeki.
Można tam też dojechać autobusem (linia 117 chyba) - jeździ niezbyt często, ale parę razy dziennie transport jest
_________________ Pozdrawiam serdecznie
Maciej Ślużyński
http://www.cygarowy.blog.onet.pl
"Niebo człowiek widzi, las może przepatrzeć, ale prawdziwej rzeki nigdy się nie przejrzy. Do prawdziwej rzeki zagląda się jedynie wędką."
Ota Pavel
Jeśli dojedziesz do Ronda Starołęka - to dalej bez problemu, wzdłuż prawego brzegu Warty, do samego Wiórka.
Ale jak mieszkasz gdzieś indziej, niż Rataje - to może lepiej wskoczyć do Wiórka, ale od strony WPN? Tam są naprawdę dzikie ostępy, a ja, stojąc czasami na drugim brzegu, widzę szczupaki, które tam walą jak głupie
_________________ Pozdrawiam serdecznie
Maciej Ślużyński
http://www.cygarowy.blog.onet.pl
"Niebo człowiek widzi, las może przepatrzeć, ale prawdziwej rzeki nigdy się nie przejrzy. Do prawdziwej rzeki zagląda się jedynie wędką."
Ota Pavel
To ja tez opowiem o moich miejscach:
1) Warta przy naramowickiej na wysokości Osiedla Łokietka.
Jadąc naramowicką w kierunku Biedruska przejeżdżamy krzyżówkę z lechicką, mijamy hotel, następne światła i za kościołem w prawa w ulice Rubież. jedziemy cały czas prosto i jesteśmy nad Warta. Sam tam w sumie 3, świetne główki, ale niestety bardzo często oblegane przez wedkarzy. Można dostać niewielkiego szczupaka, za to spore bolenie w dobre dni potrafią nam sie pod nogami rzucać.
2)Warta między Promnicami Mściszewem, a Starczanowem.
Jadąc z Poznania, w Biedrusku za mostem jedziemy od razu w lewo i jedziemy wzdłuż Warty. Im dalej tym bardziej dziko. Miejsce trudno dostępne w dlaszych partiach samochodem, ale za to cisza spokój i zero ludzi:) Co do rybek to nie wiem bo wędkuje tam od niedawna, ale jednego szczupłego 60 cm wyholowałem:)
3)Warta za Mosiną na wysokości Krajkowa.
Jadąc z Mosiny przejeżdżamy Sowiniec i zaraz skręcamy w las i dojeżdżamy do Warty. Miejsce na zakręcie Warty, bardzo trudne technicznie(pełno gałęzi na dnie, mnóstwo dołków i wypłyceń i drzewa z których zwisają ogromniaste woblery )ale z cała pewnością obfitujące w duże ryby. Sam widziałem jak gość obok mnie złapał prawie metrowego szczupaka:)
Oprócz tego wędkuje także nad jeziorem Stęszewko- Kołatkowskim w Tucznie więc jak ktos chce to chetnie podziele sie informalcjami.
Pozdrawiam:)
Bardzo fajne miejscówki są tez w okolicy miejscowości Trzykolne młyny. Rzeka Warta. Piękna okolica i z racji odległości od Poznania cisza i spokój. Dojazd raczej samochodem. Co do brań to nie będę się za dużo wypowiadał bo dopiero zaczynam łowienie i to że mam ich mało to pewnie bardziej z mojej winy ale każdy się kiedyś uczył. Mojemu kumplowi połamało tam feedera c.w.210 a czasem jak się coś wyrzuci z wody to plusk jest taki jakby kłodę do rzeki wrzucić.
Pozdrawiam.