Ja również teraz rozglądam się za nowym kijem i zastanawiam się co wybrać. Napewno coś do 100zł, łowić na niego chce okonie i szczupaki, myślę, że nie będą to zbyt wielkie ryby. Łowie 90% na rzece ale wypad nad jezioro też może się zdarzyć. Myślę, ze coś 5-15g wyrzutu wystarczy, a długość... ostatnio zauważyłem wędki(na allegro) 2.10m, sprawdziła by się taka?
Jeśli chodzi o wędkowanie na rzece długość 2.10 całkowicie odpada najbardziej optymalna jest długość 2,70.
Jeśli myślisz o wędzisku w granicach 100 zł to polecam starą serie wędzisk Konger Tiger CrossMax UL . Wędka ma ciężar wyrzutu do 18g ale bez problemu da się nim łowić i cięższymi przynętami a koszt jego jest nieco ponad 100 zł.
Wędzisko z tej serii kupiła sobie ostatnio Myszka tylko ze o długości 2,40 i z tego co wiem jest zadowolona.
A drodzy koledzy, jeśli do wyboru Jaxon i Mikado to co lepsze? I tak w ogóle to jeżeli np mam wędkę z wyrzutem 30g to będzie ona sobie gorzej radziła na mniejszym wyrzucie? np. na wyrzucaniu błysku o wadze 7g?
Jeśli masz do wyboru jaxon i mikado w tej samej półce cenowej to ja bym postawił na mikado a wędka ma przedział ciężaru wyrzutowego np. 5-25g i w tym przedziale można 'skutecznie' jej używać, poniżej tego nie będziemy czuć przynęty, a powyżej może grozić złamaniem.
P.S.
Teleskopy nie są zbyt dobre lepiej kij dwu częściowy.
A drodzy koledzy, jeśli do wyboru Jaxon i Mikado to co lepsze? I tak w ogóle to jeżeli np mam wędkę z wyrzutem 30g to będzie ona sobie gorzej radziła na mniejszym wyrzucie? np. na wyrzucaniu błysku o wadze 7g?
Zależy jaki masz przedział CW. Jeśli to jest wędka o CW np. 10 - 30, to wyrzut 7-mio gramowej błystki będzie już niezbyt precyzyjny ponieważ nie wykorzystasz sprężystości wędziska.
Jeśli chodzi o Jaxona to akurat mam taki spinning a nawet dwa, jednak cały czas będąc na rybach mam obawy czy przypadkiem się nie złamie bo już takowe się łamały. Póki co jednak sprawuje się dobrze. O Mikado się nie wypowiem, bo takiej nie mam jednak wszyscy chyba Ci powiedzą, że będzie lepsze.
To pewnie właśnie przez to, ze mam zły kij nie wychodzą mi precyzyjne rzuty... mam Okume na której jest napisane "casting wt:40-80g" generalnie jest to teleskop i mój tata używał jej na spławik.
Więc zastanowię się nad Maikado ew. Konger (Carbomaxx Master?)
Dzięki!