Poprzedni temat :: Następny temat
Spin
Autor Wiadomość
Arisek 
Płoć

Wysłany: Pią Cze 27, 2008 15:43   

Ja polecam Konger Carbomaxx jest on tani i jak najbardziej sprawuje sie na wodą.

Reklamy nie wyświetlają się osobom zarejestrowanym.
Internetowy sklep wędkarski
Tu zrobisz najtańsze zakupy. Nie zwlekaj i zamów już teraz
Migdał 
Ukleja
spining nad Bzurą:)

Wysłany: Pią Lip 04, 2008 14:25   

Ja również teraz rozglądam się za nowym kijem i zastanawiam się co wybrać. Napewno coś do 100zł, łowić na niego chce okonie i szczupaki, myślę, że nie będą to zbyt wielkie ryby. Łowie 90% na rzece ale wypad nad jezioro też może się zdarzyć. Myślę, ze coś 5-15g wyrzutu wystarczy, a długość... ostatnio zauważyłem wędki(na allegro) 2.10m, sprawdziła by się taka? :mysli:

jarek136ns 
Amur

Wysłany: Pią Lip 04, 2008 14:59   

Ja ci raczej polecę długość 2,40 lub w ostateczności 2,70, choć będzie może za długi na rzekę.

zanderek 
Moderator

Wysłany: Pią Lip 04, 2008 15:06   

Jeśli chodzi o wędkowanie na rzece długość 2.10 całkowicie odpada najbardziej optymalna jest długość 2,70.
Jeśli myślisz o wędzisku w granicach 100 zł to polecam starą serie wędzisk Konger Tiger CrossMax UL . Wędka ma ciężar wyrzutu do 18g ale bez problemu da się nim łowić i cięższymi przynętami a koszt jego jest nieco ponad 100 zł.
Wędzisko z tej serii kupiła sobie ostatnio Myszka tylko ze o długości 2,40 i z tego co wiem jest zadowolona.

Migdał 
Ukleja

Wysłany: Pią Lip 04, 2008 18:04   

A drodzy koledzy, jeśli do wyboru Jaxon i Mikado to co lepsze? I tak w ogóle to jeżeli np mam wędkę z wyrzutem 30g to będzie ona sobie gorzej radziła na mniejszym wyrzucie? np. na wyrzucaniu błysku o wadze 7g?

ps: teleskopowy kij odpada?

Marcin_Gda 
Szczupak

Wysłany: Pią Lip 04, 2008 18:07   

Jeśli masz do wyboru jaxon i mikado w tej samej półce cenowej to ja bym postawił na mikado :) a wędka ma przedział ciężaru wyrzutowego np. 5-25g i w tym przedziale można 'skutecznie' jej używać, poniżej tego nie będziemy czuć przynęty, a powyżej może grozić złamaniem.

P.S.
Teleskopy nie są zbyt dobre lepiej kij dwu częściowy.

wodnik 
Administrator

Wysłany: Pią Lip 04, 2008 18:16   

Migdał napisał/a:
A drodzy koledzy, jeśli do wyboru Jaxon i Mikado to co lepsze? I tak w ogóle to jeżeli np mam wędkę z wyrzutem 30g to będzie ona sobie gorzej radziła na mniejszym wyrzucie? np. na wyrzucaniu błysku o wadze 7g?

Zależy jaki masz przedział CW. Jeśli to jest wędka o CW np. 10 - 30, to wyrzut 7-mio gramowej błystki będzie już niezbyt precyzyjny ponieważ nie wykorzystasz sprężystości wędziska.
Jeśli chodzi o Jaxona to akurat mam taki spinning a nawet dwa, jednak cały czas będąc na rybach mam obawy czy przypadkiem się nie złamie bo już takowe się łamały. Póki co jednak sprawuje się dobrze. O Mikado się nie wypowiem, bo takiej nie mam jednak wszyscy chyba Ci powiedzą, że będzie lepsze.

Migdał 
Ukleja

Wysłany: Pią Lip 04, 2008 18:26   

To pewnie właśnie przez to, ze mam zły kij nie wychodzą mi precyzyjne rzuty... mam Okume na której jest napisane "casting wt:40-80g" generalnie jest to teleskop i mój tata używał jej na spławik. :zalamka:
Więc zastanowię się nad Maikado ew. Konger (Carbomaxx Master?)
Dzięki!

jarek136ns 
Amur

Wysłany: Sob Lip 05, 2008 14:59   

Ja bym bardziej polecił Mikado i Dragona. Robinson robi też świetne kijaszki :radocha:

Reklamy nie wyświetlają się osobom zarejestrowanym.
Internetowy sklep wędkarski
Tu zrobisz najtańsze zakupy. Nie zwlekaj i zamów już teraz
Odpowiedz do tematu