Wysłany: Czw Cze 05, 2008 22:32 Sprzęt dla początkującego!
Witam to mój pierwszy post na tym forum, więc proszę o wyrozumiałość:)!
Chce zakupić zestaw chciałbym kupić zestaw do spinningowania i coś, czego nie cierpicie w miarę uniwersalny:), łowię na średnie gumy chciałbym łapać okonie, szczupaki i sandacze, jeziora ewentualnie warta oba miejsca z brzegu. Mój budżet jest bardzo ograniczony, więc nie chce wysłuchiwać, że to za mało że za tyle się nie da itd. itp.:) jak się wciągane lub trafie w totka kupie sprzęt za 200 na razie mam max 150 pln, mało, ale czytając inne posty spróbuje coś kupić i na to złowić.
Proszę o pomoc użytkowników Okumy, kongera i Mitchella o podpowiedź.
Moje typy to:
KONGER CARBOMAXX 2,70m 10-25g
MITCHELL PREMIUM SPIN 270cm 15-40 GR
Ewentualnie
KONGER AVIATOR SPIN 2,70m do 8-30g
Co do kołowrotka to?
Coś z okumy raczej napewno niska półka czyli
Okuma Sting Ray 40
OKUMA LEXSAN PRO RD 30
Okuma Silvara Pro RD 30
Myślałem też o Konger Primax i KONGER IMPERIAL FIGHTER 510 prosiłbym użytkowników o opinie.
Skłaniam się w stroną tylnego hamulca ponieważ innego nie znam:) na innym nie pracowałem, wiem że doświadczeni wędkarze go zachwalają mam pytanie dlaczego? I czy mógłby mi koś wytłumaczyć różnice przełożeń bo tego nie rozumiem:)
Dziękuje wszystkim z góry za zainteresowanie tym tematem i wszelkie podpowiedzi bardziej doświadczonych ode mnie oraz użytkowników w/w sprzętu!
Pisz staranniej. mod
Reklamy nie wyświetlają się osobom zarejestrowanym.
Gdybyś troszkę dołożył to skompletowałbyś zestaw z chyba hitem w tym roku - wędką Cormoran Carb-o-star . Na prawdę polecam tą wędkę, a co do kołowrotka - niech inni doradzą Tutaj masz wypowiedzi użytkowników na temat rodzajów hamulca http://www.wedkowanie.net/topics8/1664.htm . Nie rozumiesz co to jest przełożenie? Przełożenie np. 5:1 oznacza, że gdy raz przekręcisz korbką kołowrotka, rotor obróci się 5 razy
_________________ Jestem Polakiem i poprawnie używam swojego ojczystego języka. A Ty? Pisz poprawnie po polsku
Masz problemy z pisownią? Jest dużo sposobów na ich rozwiązanie:
- słowniki on-line
- przeglądarka Mozilla Firefox, która podkreśla na czerwono błędnie napisane wyrazy
- programy typu Microsoft Office, Open Office, które również podkreślają błędy
Niepoprawna pisownia świadczy o twoim stosunku do tego forum i ojczystego języka.
Wysłany: Pią Cze 06, 2008 15:25
A ja bym ci doradził coś z Robinsona - wędkę Robinson Xenon spin lub jig. Kosztuje około 100 złotych. Ja ją posiadam, i jestem bardzo zadowolony A do tego kołowrotek Shimano Catana FA link: http://sklep.insel.pl/pro...roducts_id/2895
Cały zestaw wyniesie około 200 złotych. na takim sprzęcie na pewno szybko polubisz spinning.
Co do hamulca to powiem tyle, tylny jest umieszczony u dołu kołowrotka, a przedni umieszczony jest na szpuli ( u góry szpuli).
Spininngi shimano a zwłaszcza catana to faktycznie tragedia. Oglądałem je w sklepie i miałem wrażenie, że macham jakimś bambusem a nie wędką spinningową.
_________________ Jestem Polakiem i poprawnie używam swojego ojczystego języka. A Ty? Pisz poprawnie po polsku
- słowniki on-line
- przeglądarka Mozilla Firefox, która podkreśla na czerwono błędnie napisane wyrazy
Niepoprawna pisownia świadczy o twoim stosunku do tego forum i ojczystego języka.
Jeżeli chodzi o ofertę to popieram kij który proponuje Grzesiek, ewentualnie tania alternatywa to Konger Carbomaxx do 25g 2,7m http://www.allegro.pl/ite...5g_gratis_.html
Konger robi kije które wybaczają błędy holu są po prostu bardziej miękkie.
Do tego kołowrotek o którym słyszałem wiele dobrego mimo jego bardzo niskiej ceny
Mistrall Galaxy FD30 http://www.allegro.pl/ite...30_okazja_.html
_________________ Złapać można chorobę weneryczną. Ryby się łowi!
Ludzie!! Czytajcie dokładnie posty. Mi nie chodziło o wędkę tylko o kołowrotek! Wędkę poleciłem Robinsona, a kołowrotek Catane!
Masz rację, mój błąd Przedmówca miał na myśli kołowrotek a ja zacząłem pisać o wędce
- słowniki on-line
Reklamy nie wyświetlają się osobom zarejestrowanym.
Dzięki za pomoc i za zainteresowanie tematem.
W tej chwili jestem zdecydowany na 99% na Konger Aviator 2,70 8-30g
co do kołowrotka to chyba
Dragon Viper seria 600 lub 800 zobaczymy,
mam problem bo akurat nigdzie w Koninie nie mogę kupić kongera a za kołowrotki trochę zdzierają jakby ktoś wiedział gdzie kupić ten sprzęt w mojej okolicy będę wdzięczny za podpowiedź w ostateczności zostaje mi allegro!
Czekam na kolejne sugestje i podpowiedzi:)
Pisz staranniej! Używaj polskich znaków! Post już poprawiłem ale ostatni raz! Pozdrawiam - mod