PikeHunteR, to musimy pogadać o Twoich dośwaidczeniach z rodbuilderami, bo pewnie wkrótce będę potrzebował nietypowego kija i chcę wiedzieć, czy warto zbroić od podstaw.
@stary ,nie twierdzę, że SPEED MASTER czy inne "sklepowe" wędzisko nie spełni Twoich oczekiwań. Ale często w takich kijach jest coś kosztem czegoś. W tym są lepsze przelotki ale za długi dolnik. W innym akcja nie ta. Kolejny nie leży Ci w ręku. Itp, itp.
W kiju zbrojonym od podstaw sam dobierasz sobie przelotki, długość dolnika, jakość komponentów a także kwestie "estetyczne" czyli kolor omotek, opis itp. I tu dostajesz kij uzbrojony na dobrej jakości blanku* z dobrymi przelotkami, korkiem z dolnikiem, który nie wystaje za 15 cm łokieć ani nie jest za krótki. Masz kij do ręki, taki jakiego potrzebujesz.
Nie doradzę Ci w 100% jaki blank wybrać i w co uzbroić bo się na tym nie do końca znam, ale od tego są właśnie rodbulderzy, którzy Ci chętnie i fachowo doradzą. Jest ich obecnie w Polsce kilku niezłych. Ja mogę polecić tych z których usług korzystałem. W Warszawie p. Irek Matuszewski http://fishingcenter.com.pl/ . Tu możesz poczytać forum, może ktoś akurat podobnej wędki szukał. Nie chce Ci się albo nie znajdziesz to napisz maila z zapytaniem uwzględniajac co gdzie i na co chcesz łowić i dostaniesz odpowiedź-propozycję.
Druga pracownia z której korzystałem to p. Zbigniew Kawalec z Lublina www.wedki.pl Kolejność jaka podałem jest przypadkowa. Obydwaj są bardzo OKEJ. Możesz porównać oferty.
dobrej jakości blanku* tańsze to blanki niestety już w Chinach produkowane. Ale dopytaj który blank gdzie robiony.
To chyba tyle co mogę przybliżyć.......... Resztę dowiesz się z podanych stron, lub mailowo czy telefonicznie
Nie namawiam na taką wędkę bo to koszta. Nie twierdzę, że wędkarz mający taki kij jest lepszy czy łowi lepiej czy więcej, bo wcale nie! Poddaję tylko pod rozwagę, bo warto.
[ Dodano: Pon Mar 31, 2008 22:51 ]
Lisek napisał/a:
PikeHunteR, to musimy pogadać o Twoich dośwaidczeniach z rodbuilderami, bo pewnie wkrótce będę potrzebował nietypowego kija i chcę wiedzieć, czy warto zbroić od podstaw.
Mam dwie takie wędki:
Pierwsza, którą mam od roku spełnia w 100% moje oczekiwania jako rzeczny ciężki spinn! Na szczupaka i sandacza. Tym kijem zatnę spokojnie sandacza i szczupak z niej nie spadnie. Semiparabolik czy jak to tam zwą....... Może służyć też jako kij trociowy, a i z średnim sumkiem powalczę nim.
Drugi to kij jazio-kleniowy. Mam od około miesiąca ale już widzę, że jest to to czego szukałem. W trakcie sezonu będę mógł coś więcej napisać.
Fakt, że taki kij kosztuje "troszkę" ale warto pociułać, odmówić tego czy tamtego sobie Wtedy jeszcze bardziej cieszy
Dzięki za informacje. Chyba jestem skazany na rodbuilderów, bo niewiele firm robi spinningi pstrągowe 3,3 m (robi Hardy, ale pewnie z 2 razy droższe niż u rodbuildera)...
Mam pytanie(mam nadzieję, że odpowiedni temat) otóż: mam już skromne doświadczenia w spławikowaniu i wędkarstwie gruntowym. Chciał bym też spróbować spinningu Mój sprzęt to dziadkowy spinning 2m, 0-15g. Zastanawiam się czy ten sprzęcik nadaje się, żeby pobawić się trochę w jeziorowy(czasami rzeczny) spinning. Z góry dziękuję za odpowiedź
Szczerze mówiąc na początek spinningowania dobra jest każda wędka. Wędka Twojego dziadka jest typowa do spinningu biorąc pod uwagę cw. także śmiało możesz zacząć tym wędziskiem przygodę ze spinningiem. Zacznij od połowu np. okoni żebyś mógł lepiej poznać tę metodę wędkowania.
Ok, u mnie na odrze jest kilka fajnych miejsc na okonia Troche krótka chyba, bo to mi się wydaje bardziej na łódkę, ale chyba z brzegu też jakoś da radę? Słyszałem, że na okonia dobre są twistery najlepiej jasne z brokatem mam rację ?
Ja tez sie uczyłem spinningowania na okoniach i na ruskiej teleskopówce Był to teleskop 2,70 cm jak pamiętam i 50 gr wyrzutu chyba ( nie pamiętam dokładnie). Później kupiłem sobie 2 częściowy spinning kompozytowy takiej samej długości Czym więcej i dłużej łowiłem zacząłem wyciągać rożne gatunki ryb drapieżnych mojej rzeki Z czasem nabyłem sobie moje pierwsze wędzisko węglowe Mikado Magic spinn do 35 g. Początki są trudne ale wciągające a to najważniejsze
Wysłany: Nie Kwi 06, 2008 12:47
Nie wiem czy to jeszcze aktualne, ale ja bym ci polecił Robinson Diaflex Classic 8-32 g. Mam spin Robinsona, i bardzo jestem z niego zadowolony. W ogóle spinningi robinsona mi przypadły do gustu. Łowiłem nawet tym o którym piszesz, ale cięższym. Spin fajny, polecam.
_________________ Wędkowanie - cały świat.
dencio Węgorz poczatkujący spinningowiec - spławik z zamiłowania
Wysłany: Nie Kwi 06, 2008 12:51
Barteq, z wędką chodzi po prostu o to czy Ci leży. Jak widzisz bicia itd. Z taką krótką wędką spokojnie zawojujesz zarośnięte brzegi.
Mam nadzieję Wędka jest świetna, łapałem nią z gruntu piękne płocie, jest leciutka i bardzo wytrzymała Jeżeli chodzi o przynęty to twistery? a jakie haki do nich ? Z góry dziękuję