Mam problem, ponieważ nie wiem dokładnie, jaką firmę (model wędki) wybrać.
Otóż potrzebuję feedera na rzekę, słaby uciąg, na małe i średnie odległości, około 100 złotych, nie więcej. Może być mieszanka węglowo - szklana. Ważne, żeby był to teleskop!!
I doradźcie mi jeszcze, jaki mam wybrać kołowrotek. Myślałem o Shimano Catana, ale jeszcze nie wybrałem.
Byłbym wdzięczny o szybką odpowiedź, ponieważ jadę po wędkę w sobotę rano.(5.04)
Dzięki z góry za porady.
Reklama ta nie wyświetla się osobom zarejestrowanym, Zarejestruj się.
Naprawdę ciężko Ci doradzić ponieważ feeder teleskop, według mnie, to nieporozumienie ale jeżeli masz takie wymagania to właściwie w tej cenie teleskopy do DS nie będą się wiele różnić. Czy na pewno musi to być teleskop? Podejrzewam ze chodzi Ci o transport, ale kije dwu czy trzy składowe też można transportować, nawet na rowerze w wygodny i bezpieczny sposób.
_________________ Złapać można chorobę weneryczną. Ryby się łowi!
Ja natomiast odradzę Ci kołowrotek Shimano Catana. Zwłaszcza do feedera . To moim zdaniem bubel, tak jak inne produkty Shimano z dolnej pułki. W tej cenie znajdziesz coś lepszego. Choćby:
http://allegro.pl/item337...11pif_4000.html
CORMORAN RODEO GTi 11PiF 4000
Teleskopowego feedera też nie polecam. Z firm to zobacz Konger Air Cobra. Świetna relacja jakości do ceny. Niewiele ponad 100 zł za moim zdaniem świetną wędkę!
Wysłany: Czw Kwi 03, 2008 11:01
Ten OKUMA TRAVERTINE 30 RD spodobał mi się. Zobaczę, czy coś takiego nie ma w sklepie.
A dlaczego mówisz, Borys, że feeder teleskop jest zły? Mi chodzi głównie o transport, bo jeżdżę na rowerze na ryby głównie, i to spory kawałek. A jeżelibyś mi mógł powiedzieć, jak taką wędkę kilku częściową transportować, to byłbym wdzięczny. No w takim razie poleć mi coś z tych kilku częściowych, jakbyś mógł.
Aha, mam jeszcze zamiar kupić jakąś spławikówkę, z mieszanki albo szklanego, do 70 złotych, ale to już koniecznie teleskop, jakbyś mógł jeszcze tego rodzaju wędkę polecić, byłbym wdzięczny
Ostatnio zmieniony przez jarek136ns Czw Kwi 03, 2008 11:33, w całości zmieniany 1 raz
Pozwolę się wtrącić.
Wędka teleskopowa w stanie spoczynku czyli złożona będzie miała długość ok. 1 m. natomiast wędka 3-częściowa o długości 3,60 m ma długość transportową ok. 125 cm. To tylko 25 cm. więcej więc z transportem nie ma problemów /nawet na rowerze/. W zamian za to zyskujesz o wiele lżejszą wędkę przy tej samej mocy co teleskop /np. CW do 80 g. - teleskopowy waży prawie 500 g. natomiast 3-składowy ok 80-100 g. mniej/
Osobiście polecam wędkę 3-składową np. taką jaką polecił Ci PikeHunteR
a kołowrotek Okuma Trawertine FD 45 Baitfeeder TRB45
http://allegro.pl/item336...0_52_545_a.html
Kołowrotek o kilka złotych droższy ale z wolnym biegiem.
Wysłany: Czw Kwi 03, 2008 11:44
No fajna wędka, ale troszeczkę za droga, bo musi być do 100 złotych, nie więcej, bo kupuje sobie w tym roku jeszcze spławikówkę, i całe zakupy wyniosą powyżej 300 złotych...
A rodzice mi nie dołożą, bo kupili mi niedawno drogi komputer. Takie życie...
W każdym razie wędka przypuśćmy do 110 złotych, nie więcej. Moglibyście zapodać jakowegoś linka?
W każdym razie wędka przypuśćmy do 110 złotych, nie więcej. Moglibyście zapodać jakowegoś linka?
Niestety w tej cenie nie znajdziesz nic sensownego. Oglądałem kiedyś takie tanie feedery to miały między innymi bardzo kiepskie przelotki, krzywą szczytówka, itp. Naprawdę lipa. W tym wypadku wstrzymaj się z zakupami, uzbieraj te 40 zł albo odpuść na razie spławikówkę, dokupisz za jakiś czas. Nie ma sensu kompletowanie lipnego sprzętu hurtem. Lepiej zaczekać.
Wysłany: Czw Kwi 03, 2008 15:15
Czyli za jaką cenę kupić dobrego feedera? Przypuśćmy, że na razie nie będę kupował spławikówki. Ile mam wydać na takiego feedera, który mi trochę posłuży?