Zapraszamy niezarejestrowanych do rejestracji.Rejestrując się dołączasz do naszego wędkarskiego grona i masz możliwość brania aktywnego udziału w dyskusji na temat pięknego sportu jakim jest wędkarstwo. Możesz również dodawać zdjęcia swoich okazów do galerii, gdzie będą one oceniane i komentowane.Jeśli forum Ci się źle wyświetla - zwiększ rozdzielczość ekranu. W przypadku wyświetlania forum na Laptopach mogą pojawić się niedoskonałości w wyglądzie górnego panelu.
Powiem szczerze że nie wiem którą wybrać - skłaniam się bardziej do Cormorana, ale nie jestem jeszcze pewien. Wędką którą zakupię będę łowił przede wszystkim na jeziorach i stawach, a rzadko na rzece. Ryby które mam zamiar łowić to leszcze, liny, płocie, wzdręgi, okonie.
Co sądzicie na temat tych dwóch wędek? A może macie jakieś inne propozycje?
Wędka musi być teleskopowa, oraz nie może kosztować więcej jak 200 złotych.
_________________ Wędkowanie - cały świat. PowerMesh 2,70m 3-18g + Spro RedArc 10200
Konger Tiger Cross Maxx 2,70m 3-18g + Jaxon Mexar RD200
Konger Black Tiger Spin 2,70m 10-35g
Robinson GT Spinner 2,70m 10-30g
Bo słuchajcie i zważcie u siebie, że kto nie zjadł ryby ni razu, nie zazna spokoju w Niebie!
Wysłany: Pią Mar 13, 2009 13:18
Witam.Polecam Ci odległościówkę,którą ja posiadam.Jest to Mikado Ultraviolet Match dł.4,2m,cw do 25g.Kij bardzo lekki,polecam.W tej cenie się zmieścisz.Dużo się słyszy opinii,że seria Ultraviolet to bardzo udana seria,przynajmniej do metod spławikowych.Pozdrawiam.
Wysłany: Pią Mar 13, 2009 14:24
Artek, dzięki, ale musi być to teleskop.
Lechuss18, wolałbym coś na kształt tych wyżej wymienionych, coś z dłuższym dolnikiem, c.w. do 20g i długość 4,20cm. Ale dzięki za propozycję.
Nie miał nikt może styczności z tą Cataną?
_________________ Wędkowanie - cały świat. PowerMesh 2,70m 3-18g + Spro RedArc 10200
Konger Tiger Cross Maxx 2,70m 3-18g + Jaxon Mexar RD200
Konger Black Tiger Spin 2,70m 10-35g
Robinson GT Spinner 2,70m 10-30g
Bo słuchajcie i zważcie u siebie, że kto nie zjadł ryby ni razu, nie zazna spokoju w Niebie!
Witam wszystkich wędkarzy. To mój pierwszy post na tym forum i chciałem właśnie "na dzień dobry" prosić doświadczonych wędkarzy o poradę dotyczącą zakupu wędki tak jak w temacie, czyli "wędka odległościowa do 200 zł" lub w okolicach tej ceny. Posiadam już wędkę Jaxon Digital Match 390/20. Ciężar wyrzutu to 5-20g. Potrzebuję wędkę o długości około 4,5 m i o ciężarze wyrzutu powiedzmy 5-30g. Wędka będzie wykorzystywana głównie na stawie i czasami na rzece o spokojnym nurcie do połowu karpia, leszcza, karasia, płoci i innych ryb o nie dużych rozmiarach. Z tej wędki jaxona, którą posiadam jestem zadowolony ale chciałbym posiadać wędkę właśnie o tej mniej więcej długości (4,5m) i koniecznie o większych przelotkach jak w jaxonie (mały stoper bodajże o średnicy 1,5 mm nie przejdzie przez przelotkę na szczytówce). A dlatego o większych przelotkach bo jak zaczną drzewa pylić (chyba lipa) to mi żyłka przez te przelotki nie przejdzie z tymi białymi paprochami co siadają na wodzie i co oblepiają żyłkę. Z góry dziękuję za wszelką pomoc i wskazówki.
Za ok 200 złotych kupisz odległościówkę Browninga z serii Ambition. Nie jest to niestety wędka 4,5m ale 4,2m, ale mimo wszystko bardzo przyjemny kij i ze świetnego materiału zrobiony. Co do przelotek niestety musisz się z tym pogodzić, że odległościówki mają takie a nie inne. Musisz czyścić żyłkę co jakiś czas, a dodatkowo pewnym rozwiązaniem problemu powinno być nasączenie żyłki woda z płynem do mycia naczyń co z pewnością spowoduje szybsze zatapianie żyłki a tym samym mniejsze ryzyko zabierania paprochów na żyłkę.