Mam pytanie dotyczące echosondy Eagle Cuda 240i. Mianowicie potrzebuje spolszczenia do tego modelu. Zakupiłem model bez polskiego softu a w internecie nie mogę znaleźć odpowiedniego oprogramowania. Jeśli ktoś z forumowiczów jest w posiadaniu oprogramowania z polskim menu to prosił bym o link lub informacje gdzie mogę takowy znaleźć. Z góry dziękuje. Z poważaniem Kamil.
Mam mieszane uczucie, że to przeczytasz, ale może przyda się innym użytkownikom echosond. Jak kupowałem echosondę to też szukałem za wszelką cenę z polskim menu. I taką też kupiłem za parę groszy więcej. Z czasem jak spotykałem się z kolegami nad wodą to używając niejednokrotnie ich echosondy nie miałem problemu z ustawieniem, gdyż jest to tak prosto skonstruowany sprzęt, że parę słów angielskiego wystarczy. Wtedy nie znałem żadnego i dawałem sobie rade z angielskim menu. Więc jeżeli chcecie zakupić sobie echosondę to nie przepłacajcie tylko dlatego, że ma polskie menu.
Ostatnio zmieniony przez Darson Wto Lip 17, 2007 03:07, w całości zmieniany 2 razy
Mam pytanie a w zasadzie kilka do posiadaczy echosond .A mianowicie mam zamiar kupić sobie echosonde w cenie od 400-800zł.Jaką firmę i model byście zaproponowali?Czy można zyskać jakość wyświetlanych przedmiotów(lub inne parametry) kosztem głębokości,ponieważ nie zamierzam jej używać na morzu i głębokość 150m czy 300m jest mi zupełnie nie potrzebna(max 15-20m).Proszę o fachowe porady oraz podpowiedzi na co warto zwracać największą uwagę podczas zakupu.Dzięki
Nie znam echosondy na takie płytkie parametry. Przy kupnie zwróć uwagę czy możesz podzielić ekran na pół, w jednej części będziesz miał powiększenie interesującej Cię głębokości np.od dna do 2 metrów. Wtedy masz powiększenie tych parametrów na których Ci zależy. Firmy no coż jest kilka wiodących i chyba każda nie jest zła. Zwróć uwagę zaraz po kupnie czy ekran nie paruje na deszczu, to bardzo ważne oraz na to czy podświetlenie ekranu jest wystarczające dla Ciebie bo echosonda w nocy jest przydatna. Miałem problem z przetwornikiem, to jest to co do wody wkładasz, aby wysyłało i odbierało fale, musi być przewód dobrze wtopiony. Jak coś jeszcze to pytaj, pomogę w miarę możliwości bo echosondy używam już bardzo długo i myślę, że mam doświadczenie w tym.
Mam echosondę Humminbird 727 prawie większoć rozszyfrowałem ale nie wiem jaki mniej wiecej jest rozmiar duzych ryb które mam ustawione bo pokazuje mi takich ryb duzo nie woem jak to odbirac...
Bogdan mam też Humminbirda, więc ryby są tam pokazywane w trzech rozmiarach jako kształt ryby i są jeszcze krzyżyki, które pokazują pojedyncze drobne ryby jak np. płocie. Czasami wyświetlenie największej ryby nie oznacza, że taka nam wpłynęła w łowisko lecz pokazuje nam ławice np. ukleji. Jest to na pierwszy rzut oka trudne do określenia, ale z czasem doświadczenie Ci pomoże w ocenie co sonda pokazuje. Zobaczysz na niej nawet opadającą zanęte. Więc tych dużych ryb tak może Ci nie pokazuje, a jedynie ławice drobniejszych lub spadającą zanęte. Na czas nęcenia to nawet nie patrz w ekran bo strata czasu i nie potrzebne podniecenie. Jak coś to pisz w temacie to postaram Ci pomóc.
Bardzo dziękuję ci za informację bo mam te sondę dopiero dwa miesiące i instrukcję studiuję jak w szkole ale o elektronice nie mam zielonego pojęcia i nie znam podstawowych zwrotów. Oczywiście ustawiłem sobie alarm dźwiękowy tylko na duże ryby i w łowisku którym stoję widzę na ekranie mnóstwo symboli ryb i między nimi co kilka, kilkanaście sekund sygnał mnie wkurza bo pokazuje ikonki wielkiego echa ryb a biorą tylko małe i średnie ryby. Czasami nawet widać pojedynczy duże sylwetki ryb i sygnał dźwiękowy. Często ustawiam na dwie częstotliwości czyli mam podwójny ekran i widzę osobno to co pod łodzią i to co na bokach czyli 200KHz i osobno 83KHz ale pod łodzią zawsze jest najwięcej niby dużych ryb. Co mniej więcej echosonda czyta jako dużą rybę? Nie pisze w instrukcji. Pisze tylko że czym większe i czarniejsze echo tym większa ryba ale mniej więcej jaka? Czy to się da określić…
Ale wystarczyło kilka Twoich zdań i już inaczej na to patrzę niż się dowiedziałem z instrukcji dzięki
Bogdan, aby być pewnym czy pod łodziom masz dużą rybę to musisz być pewien, że w tym czasie na danej głębokości nie przechodzi ławica np. płoci czy ukleji. Poza tym nawet nałożenie się przepływających koło siebie 3 szt. leszczyków pokaże Ci, że wpłynął jeden bigfish. Echo odbija się poprostu od 3 szt. a nie od jednej ryby. Echosonda nie do końca jest rozczytywalna jeśli chodzi o wielkości ryb, ale jeśli chodzi o kształt dna to o pomyłce nie może być mowy, to samo dotyczy jego struktury. Zauważ, że dno muliste masz inaczej zaciemnione jak kamieniste czy żwirowe. Sygnał przebija muł troche natomiast o twarde dno nie ma szans. Ryby typu węgorz i te które przymurują na dnie, sonda pokazuje jako dno, nie ujrzysz ich dopóki nie podniosą się jakieś 30 cm. powyżej dna, wtedy sygnał rozdzieli dno i rybę. Myślę, że pomogą Ci te informacje.
P/S Jeżeli nadal będziesz maiał ciągłe sygnały i wiele wyświetleń to może zmniejsz czułość sondy. Ja czasami mam nawet na minimum ustawione, ale wtedy wydaje się bezrybie.