Kwok to takie "urządzenie" najczęściej drewniane, które podczas "kwoczenia" tj. odpowiedniego uderzania o wodę, swoim dźwiękiem wabi sumy. Czy skuteczne to zdania są podzielone. Niegdyś dość często używane. Znaczy coś w tym jest..... Osobiście nigdy nie spotkałem się nad wodą z tym "urządzeniem" Czasem można dostać to w sklepach internetowych lub na aukcjach. To tyle co mogę powiedzieć o kwoku.
Oczywiście w Wiśle czy innych wodach można go używać. RAPR nigdzie nie reguluje jego używania. Tylko czy jest sens to nie wiem. Mi osobiście by się nie chciało
Tutaj pisałem na temat kwoka http://www.wedkowanie.net/topics41/1899.htm#19610 Jeśli ktoś ma żyłkę majsterkowicza bez trudu może sam go wykonać. Jak twierdzą Rosjanie, specjaliści od wabienia kwokiem, dźwięk kwoka wiernie naśladuje dźwięki jakie słychać podczas żerowania suma tuż pod powierzchnią wody. Wędkarz płynąc łodzią wabi kwokiem suma, a obok pływa wędka z żywcem.
_________________ Zapraszam do mojej wirtualnej kuchni www.pychotka.pl