Poprzedni temat :: Następny temat
rejestracja pontonu
Autor Wiadomość
biosteron 
Sandacz

Wysłany: Nie Wrz 07, 2008 20:40   

seagate napisał/a:
jeżeli masz karte wędkarska to mozesz zarejstrowac ponton bez problemu i mozesz nim pływac

A to karta wędkarska ma jakiś wpływ na rejestracje pontonu??. :) Tzn. że jak nie mam karty wędkarskiej to pontonu nie zarejestruje??.Jak to jest??.

Reklama ta nie wyświetla się osobom zarejestrowanym, Zarejestruj się.
Nerwus 
Karaś
dysgrafik

Wysłany: Nie Wrz 07, 2008 21:52   

raczej nie zarejerstrujesz do połowu w wodach pzw bez karty wędkarskiej :)

Kosa 
Moderator

Wysłany: Pon Wrz 08, 2008 02:09   

Do rejestracji pontonu wcale nie trzeba mieć karty wędkarskiej, przecież ponton nie służy tylko do wędkowania...

seagate 
Ukleja

Wysłany: Pon Wrz 08, 2008 07:37   

Kosa napisał/a:
Do rejestracji pontonu wcale nie trzeba mieć karty wędkarskiej, przecież ponton nie służy tylko do wędkowania...

kosa jezeli ponton niesłuzy do wedkowania to nietrzeba go rejstrowac niema takich wymogów a jezeli słuzy do wędkowania to musisz miec karte wedkarsa to chyba logiczne przy rejstracji odrazu wołaja karte wędkarską mam zarejstrowany ponton i łodz więc juz to przerabiałem

Pisz staranniej. mod

wodnik 
Administrator

Wysłany: Pon Wrz 08, 2008 08:15   

biosteron, Ty rejestrowałeś łódź, wymagali od Ciebie kartę wędkarską :?: .
Nie ma znaczenia czy to łódź czy ponton, chodzi o środek pływający służący do amatorskiego połowu ryb.

Kosa 
Moderator

Wysłany: Pon Wrz 08, 2008 08:15   

Ja też mam zarejstrowany ponton i nikt odemnie nie chciał karty wędkarskiej :)

j-94 
Ukleja

Wysłany: Pon Wrz 08, 2008 08:19   

Nie trzeba mieć karty wędkarskiej, należy iść do urzędu wypisać pismo, zapłacić, chyba to było ze 20 zł , już nie pamiętam dokładnie ceny a potem ino farba w dłoń i mamy zarejestrowany pontonik dożywotnio.

wodnik 
Administrator

Wysłany: Pon Wrz 08, 2008 08:33   

Trzeba by poczytać ustawę, tam jest wszystko ale podejrzewam, że nie potrzeba - zresztą koledzy sie już wypowiedzieli. Karta jest potrzebna do samego połowu - to nie ulega wątpliwości. Przecież nie ja muszę łowić z mojej łodzi, może będę ją wynajmował do połowów innym wędkarzom.
W przypadku seagate to był pewnie chory wymysł jakiegoś nadgorliwego urzędnika, który sam sobie zinterpretował przepisy - oto cała Polska.

Podstawa prawna

Cytat:
Art. 20 ust. 2 i 3 ustawy z dnia 18 kwietnia 1985 r. o rybactwie śródlądowym (Dz. U. z 1999 r. Nr 66, poz. 750; z 2000 roku Nr 120, poz. 1268; z 2001 roku Nr 81, poz. 875; Nr 110, poz. 1189; Nr 115, poz. 1229; z 2004 r. Nr 92, poz. 880 z 2005 r. Nr 130, poz. 1087; Nr 175, poz. 1462; z 2007 r. Nr 21, poz. 125) oraz § 18 ust. 1 rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 12 listopada 2001 roku w sprawie połowu ryb oraz warunków chowu, hodowli i połowu innych organizmów żyjących w wodzie (Dz. U. Nr 138, poz. 1559, z 2003 r. Nr 17, poz. 160).

seagate 
Ukleja

Wysłany: Pon Wrz 08, 2008 08:48   

napewno niema zadnych opłat za rejstracje pontonu czy łodzi u mnie moze w innych regionach jest innaczej a co do wymogu karty to dowiem sie i odpisze po południu bede dzis w ochronie srodowiska więc zapytam pozdrawiam

Pisz staranniej. mod

wodnik 
Administrator

Wysłany: Pon Wrz 08, 2008 09:04   

Opłata jednak chyba jest, w ubiegłym roku było 17 zł., obecnie nie wiem ale jest to przepis ogólnopolski i urzędnicy nie mogą sobie ot tak rejestrować środków pływających bezpłatnie.

Odpowiedz do tematu