Poprzedni temat :: Następny temat
Najdziwniejsze przynety na jakie łapaliście
Autor Wiadomość
GrzegorzM 
Administrator

Wysłany: Sob Lip 14, 2007 08:50   

Cytat:
Rozmnażanie
ryba żyworodna, bardzo łatwa w rozmnażaniu, ciąża trwa 4-5 tygodni, rodzi się nawet do 70-250 młodych, samica może zjadać swoje młode - należy więc ją odłowić lub zapewnić gęstą roślinność, w której młode mogłyby się ukryć; młode karmić jak dorosłe, ale podawać bardziej rozdrobniony pokarm. Zapewnić dobre filtrowanie i napowietrzanie wody, chroniące młode przed infekcjami bakteryjnymi.

To cytat z jendej z encyklopedii, który podpieram tym, że również rozmnażałem mieczyki i wiem, że są żyworodne. Ale wracając do tematu...
- słowniki on-line
- przeglądarka Mozilla Firefox, która podkreśla na czerwono błędnie napisane wyrazy
- programy typu Microsoft Office, Open Office, które również podkreślają błędy
Niepoprawna pisownia świadczy o twoim stosunku do tego forum i ojczystego języka.

Reklamy nie wyświetlają się osobom zarejestrowanym.
borys 
Moderator
NADWORNY GLĘDA

Wysłany: Sob Lip 14, 2007 23:23   

Darson napisał/a:
Jedna z najlepszych przynęt na spławik z pod lodu sa białe larwy robaków żyjące w suchych patykach krzaków, nie znam ich nazwy, może ktoś z Kolegów nam powie. U mnie mówią na to "pchełki". Bierze na to zarówno płoć jak i okoń. Nie łowiłem na taka przynętę jak larwa wazki, ale wiem, ze musi być doskonała bo wiele mietusow łowionych z wiosny ma wypchany nimi zoładek. Za to łowiłem na żelki owocowe i nawet karpie brały, rewelacji nie było. ;)

U nas na to mówią "patyczaki" i łowią na nie też w innych porach roku. :]

Ja kiedyś spinningowałem papierkiem z gumy do żucia(tym srebrnym oczywiście)jednak bez efektów.

omen93 
Ukleja

Wysłany: Nie Lip 15, 2007 08:43   

Grzegorz M

Różne żródła podają inaczej ja sam mam akwarium 240 l,i rozmnażam mieczyki ,niech mówic tobie co to jest jajożyworodnośc bo na pewno dobrze wiesz ,jak już mówiłem w niektórych książkach piszą żyworodna w innych jajozyworodna,podczas porodu zauwaz że często mały mieczyk wyskakuje zwinięty w kulke (kółeczko)
ta osłonka pęka i po chwili pływa mała rybka,poprostu samiec zapładnia ikre w ciele samicy i tam się ona rozwija.

A tak pozatym na forum takim jak www.akwarystyka.com.pl
Użytkownicy zadali to pytanie czy mieczyk jest rybą żyworodną czy jajożyworodna ,administratorowi i moderatorom oni nie potrafili do końca na nie odpowiedzieć a to jedne z największych i z pewnością najlepszych forum w Polsce.Także kwestia jest baaaaardzo sprzeczna.

Darson 
Lin

Wysłany: Wto Lip 17, 2007 03:11   

Wogóle nie jest sprzeczna bo oboje macie rację. Czy użyjecie tego słowa czy drugiego to obydwa są poprawne. ;)

omen93 
Ukleja

Wysłany: Sob Lip 21, 2007 17:28   

Nie no DARSON ja wiem że dla wedkarzy to nie ma znaczenia tylko ze ja równiez interesuje sie akwarystyka i żyworodnosc z jajozyworodnoscia rózni się. :zmeczony:

Darson 
Lin

Wysłany: Nie Lip 22, 2007 01:01   

omen93 rybki w akwarium pewnie dlużej posiadałem jak Ty masz lat. Rozmnażałem je i nie tylko te żyworodne czy jak wolisz jajożyworodne lecz rownież te co składają ikrę np. sumiki czy glonojady, nie wspomnę o gurami, które ikrę składają w wyższej temperaturze i w małym poziomie wody, a składają ją do piany wytworzonej przez samca. Ale do tematu, czym się zatem rożni rozmnożenie rybki z której po "porodzie" pływa odrazu żywy narybek z pęcherzykiem zawierającym żółtko, co z tego, że rybka w momencie "wyskoczenia" rozwija się z jaja ikrowego w rybkę? Dowodzi to tylko temu, że rozmnożenie jest żyworodne, a nie inkubacja ikry. Być może różne źródła podają nazwę jajożyworodne czy żyworodne, ale ja w tym żadnej różnicy nie widzę bo nie ma innej opcji jak rozmnożenie z jaja samicy. Ważny jest fakt czy rybka po "porodzie" zaraz żyje czy czeka dniami na wyklucie w igiełkę. Wędkarz też może być akwarystą. ;)

marcelino 
Płoć
NarewOstrołęka-Duma Kurpi

Wysłany: Czw Lip 26, 2007 17:30   

Ja łowie sumy na krewetki i biorą jak na rosówki.A co do tych Mieczyków to są napewno żyworodne taka samo jak gupiki i Molinezje

bravo 
Ukleja
wędkarz

Wysłany: Nie Sie 19, 2007 10:21   

Ja złowiłem średniej wielkości okonia-łapałem na pasikonika,także na osy :lol:

kukuryk 
Płoć

Wysłany: Pon Sie 20, 2007 12:49   

Ja miałem kiedyś taką przygodę: zapomniałem robaków z domu, miałem ze sobą tylko kukurydzę kromkę chleba i gumę do żucia huba-buba bodajże truskawkowa. Na kukurydze i chleb nic, to się wkurzyłem i walnołem na haczyk odrobinę przeżutą gumę :mrgreen: 10 minut i mam branie . Po chwili na brzegu ląduje okoń taki ponad 35cm. :wysmiewacz: Sam nie mogłem w to uwierzyć i powstrzymać się od śmiechu. :mrgreen: :mrgreen:

Reklamy nie wyświetlają się osobom zarejestrowanym.
bravo 
Ukleja
wędkarz

Wysłany: Pon Sie 20, 2007 13:40   

ja także łowiłem na to co było,czyli złapaliśmy muchę,2 pasikoniki i dżdżownice.brały małe rybki z brzegu jeziora :razz:

Odpowiedz do tematu