Zapraszamy niezarejestrowanych do rejestracji.Rejestrując się dołączasz do naszego wędkarskiego grona i masz możliwość brania aktywnego udziału w dyskusji na temat pięknego sportu jakim jest wędkarstwo. Możesz również dodawać zdjęcia swoich okazów do galerii, gdzie będą one oceniane i komentowane.Jeśli forum Ci się źle wyświetla - zwiększ rozdzielczość ekranu. W przypadku wyświetlania forum na Laptopach mogą pojawić się niedoskonałości w wyglądzie górnego panelu.

Panel użytkownika
    Zarejestruj się

» Forum Wędkarskie - Wędkarstwo » Przynęty i zanęty » Przynęty naturalne » Turkuć Podjadek

Poprzedni temat :: Następny temat
Turkuć Podjadek
Autor Wiadomość
marcinbox 
Płoć
marcinbox

Wysłany: Wto Maj 27, 2008 12:00   

dzieki, to jednak gryzie... :przestraszony:

tinca 
Węgorz

Wysłany: Wto Maj 27, 2008 13:20   

marcinbox napisał/a:
dzieki, to jednak gryzie... :przestraszony:

Podobno gryzie, mnie nie ogryzł więc trudno mi być stanowczym. :)

Punkfish 
Sandacz

Wysłany: Sob Cze 28, 2008 14:56   

http://allegro.pl/item386...djadek_3cm.html

E-mail : bartixxx@poczta.fm

zander 
Płoć
KWS Zander Nowa Dęba

Wysłany: Czw Lip 10, 2008 09:34   

Turkucia można zakładać na haczyk mocując go gumką recepturką. Czytałem o tym kiedyś w jakimś artykule. Dobrze jest też na haka założyć żywca i włosowo dowiązać turkucia. Ponoć turkuć widząc niebezpieczeństwo (ryba) wydala z siebie specyficzny zapach który jest dobrym wabikiem na suma. Nigdy nie lowiłem na tego "brzydala" , czasem uda się mi wykopać to robactwo na działce, może kiedyś się skuszę. Czy to gryzie to nie mam pojęcia, zawsze traktuję go "butem", do rąk nie brałem.

Jarek 
Szczupak
5 lat stażu :)

Wysłany: Czw Lip 10, 2008 10:16   

Tu masz jedną odpowiedź:
Marcin_Gda napisał/a:
Nabija sie je albo lekko pod chitynowy pancerzyk na hak albo przywiązuje sie je nitką do haka

Druga odpowiedź:
Pikeman napisał/a:
uwaga bo gryzą!

Wiem, że te robale są duże, więc i duży hak musi być. A co do tego, gdzie go szukać, to właśnie kupisz go w sklepie, a w przyrodzie to żyje pod ziemią i łazi po polach uprawnych (często też żyje w lasach) i jak mówi wodnik, zżera marchewkę :lol:
Konger Black Tiger Spin 2,70m 10-35g
Robinson GT Spinner 2,70m 10-30g
Bo słuchajcie i zważcie u siebie, że kto nie zjadł ryby ni razu, nie zazna spokoju w Niebie!

wodnik 
Administrator

Wysłany: Pią Lip 11, 2008 08:48   

Turkucie można przetrzymywać w domu. Chyba powinno wystarczyć akwarium napełnione piaskiem ale muszą być w nim korzenie roślin bo Turkuć się nimi żywi.

Mayki 
Sandacz
xtreme

Wysłany: Sob Lip 19, 2008 16:17   

Ja szukałem turkucia pod drzewami owocowymi np.czereśnią lub wiśnią ale babcia mnie pogoniła bo jej pół ogródka skopałem.A efekty kilka sumików (niestety niemiarki).Babcia nigdy więcej mnie do ogródka nie wpuściła.

[ Dodano: Sob Lip 19, 2008 17:18 ]
:lol: :lol: :lol:
"Ta góra jest moim życiem,a życie jest wciągającą i niebezpieczną grą.To skakanie na spadochronem,to ryzyko,upadanie i wstawanie,wspinaczka. To chęć wejścia na szczyt samego siebie,złość i rozpacz gdy się tego nie dokona.

Kostrzewus 
Węgorz

Wysłany: Sob Lip 19, 2008 21:30   

Na swojej działce raz tylko widziałem turkucia. Skoro mówisz, że przy drzewach owocowych wykopałeś kilka, to może i ja spróbuję, choć nie wierzę, aby w moim jeziorze coś brało na niego. Próbowałem niemal wszystko. Kukurydzę, rosówki, pastę ochotkową, kulki proteinowe. Nic. Jedynie sprawdza się biały robak.

wodnik 
Administrator

Wysłany: Sob Lip 19, 2008 23:35   

Nie mów, "nie wierzę" tylko spróbuj. Ja raczej szukałbym Turkucia tam gdzie warzywa typu marchewka, burak, ziemniak. To stworzenie żywi się korzeniami i tam trzeba ich szukać, tylko uważaj, jeszcze nie pora na wykopki :P - możesz zostać pogoniony jak Mayki :lol:

borys 
Szczupak
NADWORNY GLĘDA

Ostrzeżeń:
 1/3/5
Wysłany: Nie Lip 20, 2008 07:40   

Kostrzewus napisał/a:
Na swojej działce raz tylko widziałem turkucia. Skoro mówisz, że przy drzewach owocowych wykopałeś kilka, to może i ja spróbuję, choć nie wierzę, aby w moim jeziorze coś brało na niego. Próbowałem niemal wszystko. Kukurydzę, rosówki, pastę ochotkową, kulki proteinowe. Nic. Jedynie sprawdza się biały robak.

Jedną rzecz musisz wziąć pod uwagę! Żeby odnosić sukcesy, musisz ryby przyzwyczaić do przynęty na którą chcesz łowić :)

» Forum Wędkarskie - Wędkarstwo » Przynęty i zanęty » Przynęty naturalne » Turkuć Podjadek
Poprzedni temat :: Następny temat