Zapraszamy niezarejestrowanych do rejestracji.Rejestrując się dołączasz do naszego wędkarskiego grona i masz możliwość brania aktywnego udziału w dyskusji na temat pięknego sportu jakim jest wędkarstwo. Możesz również dodawać zdjęcia swoich okazów do galerii, gdzie będą one oceniane i komentowane.Jeśli forum Ci się źle wyświetla - zwiększ rozdzielczość ekranu. W przypadku wyświetlania forum na Laptopach mogą pojawić się niedoskonałości w wyglądzie górnego panelu.
Turkucia można zakładać na haczyk mocując go gumką recepturką. Czytałem o tym kiedyś w jakimś artykule. Dobrze jest też na haka założyć żywca i włosowo dowiązać turkucia. Ponoć turkuć widząc niebezpieczeństwo (ryba) wydala z siebie specyficzny zapach który jest dobrym wabikiem na suma. Nigdy nie lowiłem na tego "brzydala" , czasem uda się mi wykopać to robactwo na działce, może kiedyś się skuszę. Czy to gryzie to nie mam pojęcia, zawsze traktuję go "butem", do rąk nie brałem.
_________________ łowię bo lubię, lubię bo umiem, umiem bo się nauczyłem, nauczyłem się bo chciałem....
Wysłany: Czw Lip 10, 2008 10:16
Tu masz jedną odpowiedź:
Marcin_Gda napisał/a:
Nabija sie je albo lekko pod chitynowy pancerzyk na hak albo przywiązuje sie je nitką do haka
Druga odpowiedź:
Pikeman napisał/a:
uwaga bo gryzą!
Wiem, że te robale są duże, więc i duży hak musi być. A co do tego, gdzie go szukać, to właśnie kupisz go w sklepie, a w przyrodzie to żyje pod ziemią i łazi po polach uprawnych (często też żyje w lasach) i jak mówi wodnik, zżera marchewkę
_________________ Wędkowanie - cały świat. PowerMesh 2,70m 3-18g + Spro RedArc 10200
Konger Tiger Cross Maxx 2,70m 3-18g + Jaxon Mexar RD200
Konger Black Tiger Spin 2,70m 10-35g
Robinson GT Spinner 2,70m 10-30g
Bo słuchajcie i zważcie u siebie, że kto nie zjadł ryby ni razu, nie zazna spokoju w Niebie!
Turkucie można przetrzymywać w domu. Chyba powinno wystarczyć akwarium napełnione piaskiem ale muszą być w nim korzenie roślin bo Turkuć się nimi żywi.
Ja szukałem turkucia pod drzewami owocowymi np.czereśnią lub wiśnią ale babcia mnie pogoniła bo jej pół ogródka skopałem.A efekty kilka sumików (niestety niemiarki).Babcia nigdy więcej mnie do ogródka nie wpuściła.
[ Dodano: Sob Lip 19, 2008 17:18 ]
_________________ "Ta góra jest moim życiem,a życie jest wciągającą i niebezpieczną grą.To skakanie na spadochronem,to ryzyko,upadanie i wstawanie,wspinaczka. To chęć wejścia na szczyt samego siebie,złość i rozpacz gdy się tego nie dokona.
Na swojej działce raz tylko widziałem turkucia. Skoro mówisz, że przy drzewach owocowych wykopałeś kilka, to może i ja spróbuję, choć nie wierzę, aby w moim jeziorze coś brało na niego. Próbowałem niemal wszystko. Kukurydzę, rosówki, pastę ochotkową, kulki proteinowe. Nic. Jedynie sprawdza się biały robak.
Nie mów, "nie wierzę" tylko spróbuj. Ja raczej szukałbym Turkucia tam gdzie warzywa typu marchewka, burak, ziemniak. To stworzenie żywi się korzeniami i tam trzeba ich szukać, tylko uważaj, jeszcze nie pora na wykopki - możesz zostać pogoniony jak Mayki
Na swojej działce raz tylko widziałem turkucia. Skoro mówisz, że przy drzewach owocowych wykopałeś kilka, to może i ja spróbuję, choć nie wierzę, aby w moim jeziorze coś brało na niego. Próbowałem niemal wszystko. Kukurydzę, rosówki, pastę ochotkową, kulki proteinowe. Nic. Jedynie sprawdza się biały robak.
Jedną rzecz musisz wziąć pod uwagę! Żeby odnosić sukcesy, musisz ryby przyzwyczaić do przynęty na którą chcesz łowić