Zapraszamy niezarejestrowanych do rejestracji.Rejestrując się dołączasz do naszego wędkarskiego grona i masz możliwość brania aktywnego udziału w dyskusji na temat pięknego sportu jakim jest wędkarstwo. Możesz również dodawać zdjęcia swoich okazów do galerii, gdzie będą one oceniane i komentowane.Jeśli forum Ci się źle wyświetla - zwiększ rozdzielczość ekranu. W przypadku wyświetlania forum na Laptopach mogą pojawić się niedoskonałości w wyglądzie górnego panelu.

Panel użytkownika
    Zarejestruj się

» Forum Wędkarskie - Wędkarstwo » Przynęty i zanęty » Przynęty naturalne » Turkuć Podjadek

Poprzedni temat :: Następny temat
Turkuć Podjadek
Autor Wiadomość
a_r_e_k 
Lin

Wysłany: Czw Kwi 10, 2008 16:39   Turkuć Podjadek

Przeglądałem znany portal z aukcjami i natknąłem się już któryś raz na przynętę jaką jest "Turkuć Podjadek" czy ktoś z naszych forumowiczów używał tej przynęty na suma bądź na inne gatunki i z jakim skutkiem???

AdSense

Ważna informacja:
Reklama nie wyświetla się osobom zalogowanym. Zaloguj się, lub przejdź do formularza rejestracyjnego.
Maverik 
Amur
Czytam z lustra wody :-)

Wysłany: Czw Kwi 10, 2008 20:08   

Ja tylko znam to z nazwy i bajek dla dzieci nie mam zielonego pojęcia co to za stwór jest.
LEGIA WARSZAWA

Marcin_Gda 
Karp

Wysłany: Czw Kwi 10, 2008 20:22   

Ja troche o tym poczytałem i wynika, że jest to bardzo skuteczna przynęta na sumy :) Rzadko stosowana w polsce.Możesz zakupić jedno opakowanie i się sam przekonać :)Nabija sie je albo lekko pod chitynowy pancerzyk na hak albo przywiązuje sie je nitką do haka :)

Szisz 
Szczupak
Karol :)

Wysłany: Czw Kwi 10, 2008 20:26   

krótko i na temat- idealna przynęta na dużego suma :)

a_r_e_k 
Lin

Wysłany: Czw Kwi 10, 2008 20:46   

tyle panowie to i ja wiem :) sedno sprawy polega na tym czy ktoś stosował owego chrabąszcza jako przynętę i z jakim skutkiem :)

pikeman 
Ukleja

Wysłany: Wto Kwi 29, 2008 21:13   

stosowałem go kilka razy i złowiłem sumka 5 kg. uwaga bo gryzą!

kdmlody 
Ukleja

Wysłany: Pon Maj 19, 2008 16:27   

pikeman napisał/a:
stosowałem go kilka razy i złowiłem sumka 5 kg. uwaga bo gryzą!

Zgadzam się z Tobą w 100% - też stosuję tą przynętę i jak dla mnie jest ona idealna
więcej na stronie:
http://allegro.pl/item365...k_na_suma_.html

wodnik 
Administrator

Wysłany: Pon Maj 19, 2008 21:01   

:mysli: A niech to, muszę jechać do rodziny. Tam im Turkuć marchewkę zżera a ja nie mam na co sumka skusić :nerwus:

marcinbox 
Płoć
marcinbox

Wysłany: Wto Maj 27, 2008 12:17   

Osobiście brzydzę się takich przynęt, ale zacznę stosować tego robala, mam pytanie......jak to zakładać na haczyk, jaki hak, gryzie ten robal, gdzie go szukać w środowisku naturalnym??
dzieki za info :)

AdSense

Ważna informacja:
Reklama nie wyświetla się osobom zalogowanym. Zaloguj się, lub przejdź do formularza rejestracyjnego.
tinca 
Węgorz

Wysłany: Wto Maj 27, 2008 12:52   

Kiedyś często jeździłem nad Dunajec. Podczas jednego z pobytu w przedsionku namiotu znalazłem turkucia. Przypomniałem sobie że czytałem kiedyś o tej rewelacyjnej przynęcie. Przezbroiłem więc jedną z wędek na ciężki grunt i zarzuciłem ją w głębokie zakole, po kilku minutach potężne branie przygięło kij, a na brzegu wylądował mój życiowy kleń o wadze 1,9 kg. Na Nidzie w okolicach Kobylnik i Jurkowa złowiłem na niego kilka sumów, nic rewelacyjnego, raz tylko po braniu ogromna ryba weszła mi w gałęzie zatopionego drzewa :( Turkuć używany jest często przez wędkarzy na Węgrzech. Sposób mocowania do haczyka pozostawiam Waszej inwencji. Ja zbroję go kotwiczką której grot wbijam delikatnie pod chitynowy pancerz na grzbiecie owada.
Kilka sposobów pozyskiwania w ogrodzie warzywnym:
1. Wkopać do ziemi na całą głębokość kilka słoików lub inne naczynie do których turkuć wpada i nie może się wydostać.
2. Międzyrzędzia przykryć czarną folią ogrodniczą, o różnych porach dnia szybko ją podnosić. Zdarza się że przycupnie pod nią kilka turkuci.
3. W konewce wymieszać wodę z olejem używanym w kuchni i polać nią obficie grządkę, turkucie natychmiast przenoszą się tuż pod powierzchnie co sygnalizowane jest poruszającą się ziemią.
4. Doskonałym wabikiem na turkucia jest nawóz koński
Na koniec uwaga, turkuć potrafi boleśnie ugryźć ja do chwytania i zakładania na zestaw używam pęsety.

» Forum Wędkarskie - Wędkarstwo » Przynęty i zanęty » Przynęty naturalne » Turkuć Podjadek
Poprzedni temat :: Następny temat