Wysłany: Nie Cze 15, 2008 14:34 Czym zanecic łowisko przed połowem?
Witam!
Mam pytania dotyczące zanęcenia łowiska.Bedę łowic na rzece Wiśle i chciałbym łowic leszcze,karasie,krąpy i karpie i nie wiem czym mam zanęcic łowisko punktowo ale rozlegle i nie wiem za bardzo czym?Nie wiem czy mam raz np o 18 albo czy rano i wieczorem?
_________________ ___________________________________________
''...Żeby nam się ułożyło, by do końca git już było
By marzenie się ziściło, żeby każdy mógł to przyjąć
Nie smucić się, powrócić do nas, śpiewać to, nucić
SLU, 06 już do końca tak być musi''
Ostatnio zmieniony przez Łukasz_999 Nie Cze 15, 2008 16:07, w całości zmieniany 1 raz
Reklamy nie wyświetlają się osobom zarejestrowanym.
Trudne pytanie. To zawsze jest dylemat, czym, jak często. Ilośc generalnie zależy od rybostanu i wielkości zanęty. Rodzaj od konfiguracji i rodzaju dna, uciągu wody gatunku ryb. Na początek kup jakąś ciemną zanętę przeznaczoną na wody bieżące, dodaj kukurydzy konserwowej, garść białych robaków, jakiegoś lepiszcza i obciążenia. No chyba że jesteś tak ambitny że sam zechcesz zanętę skomponować z dostępnych składników.
- płatki owsiane, w naszych zanętach nie może ich zabraknąć; zmielone stanowią doskonały, naturalny klej, nie należy przesadzać z ich ilością
- kasza kukurydziana, zaparzona wrzątkiem i odstawiona na kilka godzin; daje naturalny smak zanęcie oraz ją dociąża
- mąka kukurydziana, smuży, ściąga ryby z bardzo daleka
- PV-1; składnik zlepiający naszą zanętę i dający jej przyjemny smak, stosować ściśle wg instrukcji
- melasa, zarówno w postaci płynnej jaki i kopry (mączka) dodawana w ilości 15 – 20 % znakomicie wabi leszcze
- różne rodzaje pieczywa, jeśli tarta bułka to tylko robiona w domu z białego pieczywa i wyprażona
A oto uniwersalna zanęta na rzekę komponowana samodzielnie:
1 kg płatków owsianych 30 % zmielonych
1 kg parzonej kaszki kukurydzianej i tutaj rada, sparzoną kaszę kukurydzianą schłodzić i zamrozić, po rozmrożeniu nie będzie już zbrylona
½ kg mąki kukurydzianej, uwagą przy zakupie gdyż często jest zatęchła i ma nieprzyjemny zapach
2 opakowania ( 2 kg) zanęty Spezi Leszcz Kremkusa
1 kg zanęty uniwersalnej na ryby karpiowate
¼ kg coco belge , składnik spulchniający
¼ kg mączki arachidowej, nadaje zanęcie orzechowy zapach i smak, wpływa na poprawę struktury
płynna melasa, stosować jw.
ewentualnie klej i żwir przy dużym uciągu
białe robaki, do 10 % wskazane kolorowe
kukurydza konserwowa
konopie prażone, częściowo zmielone, rada: jeśli będziesz sam prażył to w piekarniku w temperaturze 80 stopni, mielić z dodatkiem mielonej bułki
_________________ Zapraszam do mojej wirtualnej kuchni www.pychotka.pl