Kupujesz ziarna pszenicy i zaparzasz je. Ja wsypuje ziarna do termosu i zalewam wrzątkiem. Kiedy ze skorupki będzie wychodził miąższ, który jest pod nią tzn., że ziarna są gotowe.
Musisz ją dokładnie zagotować w garnku, aby zmiękła.
Wlewasz do naczynia wody, aby się zagotowała.Następnie wrzucasz pszenicę.
Pamiętaj, aby wlać trochę więcej wody, bo pszenica się rozrośnie.
Jeśli posmakujesz i stwierdzisz, że jest już dość miękka to wyłącz.
Zawsze po gotowaniu owijam ją w koc na parę godzin, aby zmiękła jeszcze bardziej(żeby wchłonęła całą wodę).
Jeśli chcesz łowić tylko na pszenicę to proponuję wcześniej nią zanęcić w danym łowisku, gdzie będziesz ją łowił.
Wysłany: Wto Kwi 08, 2008 19:53
Jeśli masz ją gotować, a nie zaparzać, to gotuj około godziny - tak jak na kutię. Wsyp ją do garnka, a gdy się zagotuje, zmniejsz płomień na mały i gotuj jeszcze około 40-45 minut.
Ja co do pszenicy nie mam zbyt dużego przekonania co prawda próbowałem nią nęcić już kilka razy jednak bez większych rezultatów. Głównie brała mi płotka(niezbyt duża) Wiem że pszenicą nie połowi się z marszu więc próbowałem ją tylko na zbiorniku gdzie mam blisko i często tam jestem, nie wiem jakby spsiała sie na leszcze ponieważ nie ma ich w tym zbiorniku. Zabieranie jej w dalsze jednodniowe wyprawy według mnie mijała się z celem.
Czy mija się z celem to nie zbyt dobre określenie zależy od zbiornika ryb.Zawsze dobrze ją mieć lepiej niż niemieć Może okazać sie asem w rękawie pamiętam jak pojechałem do sławy na ryby nic nie brało mi bo nie miałem akurat pszenicy a tylko na nią brała piękna płoć
_________________ "Na lądzie wędkarzy tłum a w wodzie jeden sum"
"Sama wędka wędkarzem nie czyni"
Pozdrawiam
Nagrody w minikonkursach Wygrane: Zasponsorowane:
Reklamy nie wyświetlają się osobom zarejestrowanym.
Wysłany: Sro Kwi 09, 2008 16:56
Współczucie, ja też tak maiłem, tylko wtedy nie posiadałem makaronu, a posiadałem białe robaki, na które nic nie brało, a facet obok mnie miał makaron z czosnkiem, i non stop wyciągał piękne leszcze