Poprzedni temat :: Następny temat
lin i karaś
Autor Wiadomość
toman66 
Płoć

Wysłany: Nie Cze 01, 2008 21:28   lin i karaś

Witam może jakieś sugestie dotyczące tych ryb bardziej owocowo czy słodko chodzi mi o zanętę i przynętę będę łowił na stawie ok 3 m głęboko i mulistym dnie
Dzieki

Reklamy nie wyświetlają się osobom zarejestrowanym.
tinca 
Węgorz

Wysłany: Nie Cze 01, 2008 21:43   Re: lin i karaś

toman66 napisał/a:
Witam może jakieś sugestie dotyczące tych ryb bardziej owocowo czy słodko chodzi mi o zanętę i przynętę będę łowił na stawie ok 3 m głęboko i mulistym dnie
Dzieki

Już jest dostatecznie ciepło więc słodko i owocowo. Jako że ciepła woda szybciej roznosi zapachy więc aromaty stosować raczej z umiarem. Skuteczne bywają też mieszanki owocowo rybne.

jarek136ns 
Karp

Wysłany: Pon Cze 02, 2008 16:19   

A powiedzcie mi, czy lina w tym okresie lepiej łowić na ziemniaka + zanęta + karmel, czy standardowo biały robak + zanęta + wanilia?

I jeszcze, o co chodzi z tymi owocami?

tinca 
Węgorz

Wysłany: Pon Cze 02, 2008 19:07   

jarek136ns napisał/a:
A powiedzcie mi, czy lina w tym okresie lepiej łowić na ziemniaka + zanęta + karmel, czy standardowo biały robak + zanęta + wanilia?

I jeszcze, o co chodzi z tymi owocami?

Pisząc owoce miałem na myśli aromaty owocowe (tuti fruti, truskawka...) Co do lina jeśli mam być szczery doradzałbym ziemniaka naturalnego, nie aromatyzowanego, w miejsce robaka białego dobrze przetartego w czystym piasku robaka czerwonego i parzone płatki owsiane. o moi faworyci przy połowie lina zarówno jako przynęta jak i zanęta.
PS. O sposobie gotowania ziemniaków na przynętę pisałem tutaj:
http://www.wedkowanie.net/topics14/116,10.htm

jarek136ns 
Karp

Wysłany: Wto Cze 03, 2008 19:22   

Dzięki wielkie za rady. Co do ziemniaków, to jeszcze nigdy na nie nie łowiłem, i mam wielką ochotę spróbować tego sposobu. I na pewno spróbuję w celu zapolowania na linka ;)

tinca 
Węgorz

Wysłany: Wto Cze 03, 2008 20:10   

jarek136ns napisał/a:
Dzięki wielkie za rady. Co do ziemniaków, to jeszcze nigdy na nie nie łowiłem, i mam wielką ochotę spróbować tego sposobu. I na pewno spróbuję w celu zapolowania na linka ;)

Połam kije. Na lina są trzy rady, cicho, delikatnie i systematycznie. Możesz też do ziemniaków dodać garstkę kukurydzy konserwowej zmieszaną z drugą garścią zmiksowaną z zalewą z puszki i zestaloną dodatkiem prażonej bułki tartej.

jarek136ns 
Karp

Wysłany: Sro Cze 04, 2008 20:11   

A powiedz mi, masz jakąś wypróbowaną zanętę na lina? Nigdy tych ryb nie łowiłem i nie wiem, jak zacząć, jaka zanęta, zestaw itp. Czytałem te wszystkie posty na forum o linie, ale tam tyle propozycji, że nie wiem którą wybrać :lol: Mam zamiar łowić na lekkiego feedera, na stawach. jeśli byś mógł, napisz mi coś o linach na PW, żeby tu nie robić offtopu. Będę wdzięczny :>

tinca 
Węgorz

Wysłany: Sro Cze 04, 2008 20:40   

jarek136ns napisał/a:
A powiedz mi, masz jakąś wypróbowaną zanętę na lina? Nigdy tych ryb nie łowiłem i nie wiem, jak zacząć, jaka zanęta, zestaw itp. Czytałem te wszystkie posty na forum o linie, ale tam tyle propozycji, że nie wiem którą wybrać :lol: Mam zamiar łowić na lekkiego feedera, na stawach. jeśli byś mógł, napisz mi coś o linach na PW, żeby tu nie robić offtopu. Będę wdzięczny :>

Właśnie tutaj jest miejsce na taką wymianę myśli. Niech inni też czytają, sami coś wnoszą. Ja generalnie nie nastawiam się na lina gdyż z uwagi na kaprysy tej ryby. zazwyczaj bywa ona przyłowem z karasiem, karpiem. Najczęściej miejscem żerowania lina jest granica roślinności przybrzeżnej, czasami pas między nią i brzegiem, jakieś oczko wolne od roślinności. Ulubione przez lina rośliny to moczarka kanadyjska i grzybień. Łowiąc tak blisko należy zachować ciszę, niczego nie rzucać na ziemię, chodzić wręcz na palcach. Co do budowy zestawu to im delikatniej tym lepiej, finezja procentuje wynikami. Cienka żyłka, maleńki spławiczek to to co lubi lin. Przynęta to kawałek rosówki, czerwony robaczek, kostka ziemniaka czy kukurydza, czasami warto po eksperymentować z kanapkami. Co jeszcze? Hmmm ... Lin lubi przełom dnia i nocy, gdy jeszcze jest szaro, a z nad wody wstają poranne mgły. Spławiczek zatacza kółeczka, drga, nieznacznie si ę zanurza, zastyga w bezruchu... wtedy czujesz dreszcz emocji i wiesz że twoją przynętą zainteresowało się oliwkowe marzenie. :)

jarek136ns 
Karp

Wysłany: Czw Cze 05, 2008 09:54   

Dzięki. Już się dowidziałem prawie wszystkiego. Ale interesuje mnie najbardziej zanęta. Jaka, kiedy zanęcać (czy musi to być o stałych porach), w ogóle wszystko o zanęcie na lina.
I czy zda egzamin połów na feedera, czy raczej na spławikówkę, bo zdaję sobie sprawę, że jak rzucę koszyczkiem o wodę, to będzie niezły plusk i wszystkie liny się wystraszą.

Reklamy nie wyświetlają się osobom zarejestrowanym.
borys 
Moderator
NADWORNY GLĘDA

Wysłany: Czw Cze 05, 2008 10:34   

Nie wszystkie sie wystrasza jak wrzucisz koszyczek do wody, ale łowiąc na feedera zazwyczaj nie używałem koszyczka tylko ciężarka. Ostatnimi czasy wróciłem także do odległościówki.

A gdzie polskie znaki? :) - admin

Odpowiedz do tematu