Wysłany: Pon Sie 11, 2008 21:46 Pomoc w wyborze zanęty
Potrzebuje Waszej pomocy i doświadczenia.
Poszukuje nie drogiej zanęty na jezioro o:
-zmiennym dnie ale jest ciemne
-głębokość średnia 4-6 m
-dużo drobnicy płoci i leszczy
Potrzebuje około 3-4 kg zanęty. Zastanawiałem się nad Dragon magnum Standard. Dzisiaj ją testowałem i brania były bardzo ładne i to sporej płoci. Kolega obok miał Lorecna Duża Płoć i też nie narzekał.
Zastanawiałem się tak:
3 kg zanęty Dragon Magnum Standard + zapach Dragon Leszcz + 100 g kleju do zanęt + pinki
Szykuje się na zawody
p.s
ta zanęta to jest o słodkim zapachu a dokładnie czekolady. Nie wiem jakie mógłbym dodać dodatki czy kozieradkę czy kolendrę
Reklamy nie wyświetlają się osobom zarejestrowanym.
Zagotować 3 litry wody i zalać 1 kg kaszy kukurydzianej. Odstawić na pół godziny.
Dodać 0,5 kg mąki pszennej
2 kilogramowe opakowania gotowej zanęty
0,5 opakowania kopra melasa
0,5 kg konopi
Zapach - wedle uznania
Zanęta leszczowa na wodę stojącą
3 części bułki tartej
2 części kaszy kukurydzianej
2 części otrębów pszennych
1 część płatków owsianych całych
1 część konopie mielone
Olejek kminkowy
Ziemia z kretowiska według głębokości
zależy gdzie tam gdzie większa presja lepiej stosować lepsze zanęty polecam marcela i sensasa na nich sie nigdy nie przejechałem do zanęt zawsze dodaję wczesną wiosną dodatki ziołowe a na ciepłą wodę na słodko
powiem tak ja częściej łowie na zawodach niż rekreacyjnie a co za tym idzie muszę ściągnąć rybę w jak najkrótszym czasie w łowisko i ja tam utrzymać dlatego wybieram sensasa lub marcela + dodatki ale wybierając sie rekreacyjnie możesz spokojnie użyć trapera najlepiej sprawdzić co miejscowi stosują na danej wodzie bo niema sensu nęcić danego akwenu tym na co nikt tam nie łowi gwarantuje ci że wyniki były by mierne a z zanętami jest tak że są schabowe i jest bigos pewnie wybrałbyś to pierwsze i tak też jest z rybą