Poprzedni temat :: Następny temat
Zanęta na karpia (czy dobra)
Autor Wiadomość
Kusti 

Wysłany: Sro Cze 20, 2007 19:11   Zanęta na karpia (czy dobra)

Dostałem od znajomego zanętę Sensasa - Method Feder http://www.sensas.pl/skle...n,284395,0.html i zastanawiam się czy będzie odpowiednia na karpika.
Zastanawia mnie to, że nie jest ona słodka a ma wręcz nieprzyjemny zapach.
Jest na bazie mączki rybnej.
Jeśli ktoś wie to prosiłbym o rozwianie moich wątpliwości. Chyba, że można ją jakoś dosłodzić.
Czekam na jakąś odpowiedź.

Reklamy nie wyświetlają się osobom zarejestrowanym.
borys 
Moderator
NADWORNY GLĘDA

Wysłany: Sro Cze 20, 2007 20:11   

Kusti myślę ze będzie na karpie nawet bez żadnych dodatków.Zazwyczaj większośc zanęt feederowych nęci karpia.Próbując ją nic na tym nie tracisz ;)
Ja z drugiej strony mogę polecic swietną i sprawdzoną na karpiach Feeder Marcel van Den Eynde.

Kusti 

Wysłany: Sro Cze 20, 2007 20:15   

Dzięki.
Co do wyprubowania to owszem, można ale ja na tym łowisku będę w tym roku może ze 3 razy więc wolałbym tę zanętę testować na łowiskach, gdzie łowię częściej. To prywatne, zarybiane (bez przesady) jezioro, gdzie są ładne karpie i amyry więc chciałbym coś złapać. Boję się, że ta zanęta może jednak mi ryby odstraszyć a nie chciałbym zmarnować tego wyjazdu na bezowocnym czekaniu na rybkę.
Czekam na dalsze informacje.

jarogi 
Sandacz

Wysłany: Sro Cze 20, 2007 20:58   

Kusti łowiłem na tej zanęcie, Karpiom nie przeszkadza jej zapach i smak :lol: Powiedziałbym że wręcz przeciwnie... :lol: a dosładzając i poprawiając zapach możesz ją zepsuć

borys 
Moderator
NADWORNY GLĘDA

Wysłany: Sro Cze 20, 2007 21:31   

To na twoim miejscu wziął bym jakas sprawdzoną zanętę karpiową. Taką którą już wypróbowałeś a najlepiej sprawdzoną na tym łowisku na które sie wybierasz.Jak niemasz takowej to zrób jakiś wywiad ze stałymi bywalcami tego jeziorka i dyskretnie popytaj czym nęcą i co zakładają na hak moze sie uda że coś od nich wydębisz ;)
Z drugiej strony mączka rybna jest stosowana do produkcji granulatu stosowanego do karmienia ryb hodowlanych.To może byc "bomba" na takim łowisku.Klej jest po to żebyś mógł śmignąc zestawem na sporą odległośc bez utraty zawartości koszyczka po drodze ;) Niewiem czy byłby sens dodawac czegoś do tej zanęty.Kucza naprawdę Kusti sam miałbym dylemat :razz:

Qba
Sandacz

Wysłany: Sro Cze 20, 2007 23:19   

borys napisał/a:
Klej jest po to żebyś mógł śmignąc zestawem na sporą odległośc bez utraty zawartości koszyczka po drodze ;)

A to właśnie psuje zanęte. Do feedera zanęta ma byc odpowiednio rozrobiona, zeby cała nie wypadła z koszyczka podczas lotu, ale ma wypasc jak wpadnie do wody, a nie jak to niektórzy robią, łowic na jednym napełnieniu cały dzień ...

Co do tej zanęty, to tyle, ze dostałes sie liczy :P Moim zdaniem drogich zanęt nie ma co kupowac. Ostatnio moim 'odkryciem' jest zaneta firmy Futter. Jest w małych 650gr opakowaniach i sprawdza mi sie naprawde świetnie, na każdą rybe! Na karpie używam uniwersalnej, na leszcze brasem, a na płocie oczywiście płoc czerwoną i naprawde jeszcze lepszych zanęt nie trafiłem. Żeby było śmieszniej opakowanie kosztuje 3 zł :mrgreen:

Mączka rybna karpiom nie przeszkadza ;) Są robione kulki proteinowe, o tym smaku i zapachu i czasami bywają naprawde ostatnią deską ratunku jak scopex albo wanilia nie działa :P

MICHU
Węgorz

Wysłany: Czw Cze 21, 2007 12:02   

Zanęty o zapachach rybnych lepiej odpuść sobie do zimy i wczesnej wiosny!!
Teraz owocowe lub lekko korzenne bo jest lato zanętą rybna o tej porze roku mozesz spłoszyć karpie nawet na łowisku komercyjnym :(
lepiej kup coś słodkiego,truskawkowego lub waniliowego zabarw na żółty kolor i dodaj sporo białych barwionych robali

borys 
Moderator
NADWORNY GLĘDA

Wysłany: Czw Cze 21, 2007 18:37   

Qba klej już jest w zanęcie jako jeden ze składników.Tak więc Kusti niema wyboru.Jednak mam nadzieję że jest na tyle dobrze dobrana proporcja tego kleju że nie będzie zakłucac pracy zanęty(wkoncu Sensas ;) ). Michu myslę że mączka nie będzie przeszkadzac, zgodziłbym się natomiast co do suszonej krwi która faktycznie sprawdza się czasami w chłodniejszych porach natomiast w cieplejsze dni pustoszy okolice nęcenia :) (choc nie zawsze) Przychylał bym się jednak do zabrania sprawdzonej zanęty.

Qba
Sandacz

Wysłany: Czw Cze 21, 2007 22:08   

borys napisał/a:
Qba klej już jest w zanęcie jako jeden ze składników.Tak więc Kusti niema wyboru.

Zastanów sie chwile ... przeciez oczywiste, ze mowiłem o dodatkowym dodaniu kleju ...

Reklamy nie wyświetlają się osobom zarejestrowanym.
borys 
Moderator
NADWORNY GLĘDA

Wysłany: Czw Cze 21, 2007 23:36   

I wszystko jasne :D Używanie kleju w podkarmiaczach wydaje się co najmniej dziwne a dla mnie bezcelowe ponieważ wystarczy zbyt mocno wcisnąc zanętę do koszyka zeby tkwiła tam stanowczo za długo ;) Ale to nie ten temat :P

Odpowiedz do tematu