Hmmm.. tak jak większość z Was, mam podobny problem. Otóż to niedługo będę miał Mistrzostwa Koła na rzece Noteć. Może nie wszyscy wiedzą, ale jest to rzeka brudna, mało przejrzysta, zmętniała. Występuje w niej w większości (80%) drobnica (płoteczka, krąpik, leszczyk), ale mówię,jest to ryba naprawdę drobna, rzadko sie trafi coś większego. W związku z tym potrzebuję zanętę, która dobrze zwabi drobnicę w stanowisko. Wiem, że aby tego dokonać nie trzeba mieć specjalnej zanęty, bo wystarczy najzwyklejsza, najtańsza paczka, ale patent polega na tym, że jeśli na zawodach każdy wrzuci swoją zanętę do wody to drobnica oszaleje i rozciągnie się w miarę w łowisku, ale często będzie zmieniała położenie, a mi zależy na tym aby drobnicę najszybciej (jak najszybciej:p) ściagnąć w łowisko (nie wiem, może jakiś dobry aromat ktoś z Was zna?) i potem już tylko ją tam utrzymywać i nie pozwolić jej na wypłynięcie.. Zna ktoś zanętę jakiejś firmy, która będzie mogła spełnić moje oczekiwania? Może jakiś własny przepis, albo jakiś dodatek do zanęty?? Czekam na odp. Oczywiście dam "pomógł" :p
Co do mieszanki to powinna na pewno mocno pracować w łowisku. Zmieszaj ją z gliną w stosunku 1:1. A sama glina zależnie od uciągu czyli albo rzeczna albo mieszanka wiążącej z rozpraszającą. Ze spożywki tanimi mieszankami zawodniczymi są zanęty Marcel Van Den Eynde. Proponuję wybrać z oferty tej firmy 2 mieszanki: uniwersalną na drobną rybę oraz płociową. W taką mieszankę wejdzie zarówno płoć, krąp jak i niewielki leszczyk. Do zanęty dodaj epiceine, coco belge, konopie gotowane i mielone(nie prażone bo o ile dobrze działają na płoć to z leszczem może być odwrotnie ) i ostatecznie melasę(przewaga leszczy). Całej zanęty nie powinno być więcej jak 4kg, czyli max. 2kg gliny i 2kg spożywki. Do zanęty dodaj też ciut pinki. Osobiście nie stosuję żadnego atraktora ale mógłby on zwabić ryby. Chociaż może on przynieść też skutek odwrotny. Więc wybór zależy od ciebie. Jeśli już to polecałbym jednak wanilię lub jakiś zapach ziołowy, korzenny. Osobno podaj też parę kul ziemi z jokersem. Jeśli kule będą zbyt mało spoiste(nurt) zamiast ziemi użyj lekkiej rzecznej gliny. Joka max. 0,5l = 2-3kg ziemi/gliny.
Zanętę możesz podać na dwa sposoby:
-na początek całą spożywkę i cześć joka z ziemią, donęcac rzadko również ziemią z jokiem - słabe żerowanie ryb.
-na początek podać 3/4 zanęty i większość ziemi z jokiem, donęcac często na zmianę zanętą i ziemią - dobre żerowanie ryb.
Podam także przykład zanęty, która powinna sprawdzać się w takim łowisku:
-1 paczka zanęty MVDE secret lub supercup
-1 paczka zanęty MVDE roach lub roach black(słabe żerowanie)
-około 30 deko epiceine
-coco belge
-(ostatecznie) melasa
-2kg gliny rzecznej lub mieszanki wiążącej z rozpraszającą
i osobno 0,5l joka w 2-3kg ziemi lub gliny rzecznej(w przypadku zbyt mocnego nurtu jak na ziemię zastosować glinę rzeczną lekką).
Oczywiście to jest tylko moje zdanie na temat zanęty, nie twierdzę że słuszne. Ale to już musisz sprawdzić sam na łowisku.
ale rozumiem że jest to sprawdzony sposób? Wiesz, nie mam zbyt dużo czasu aby dokładnie przetestować, bo prawdę mówiąc gdybym miał ją testować generalnie to właśnie na zawodach, a gdy ewentualnie byłoby coś nie tak to nie ędzie już czasu na zmiany więc wolałbym, aby było to chociaż w 70 % pewne:p bynajmniej dzięki za wyczerpujacą odp
Sposób sprawdzony bo łowiłem tak wielokrotnie na zawodach. Ale co do skuteczności to tak naprawdę nikt nie da ci przepisu który będzie nawet na 50% skuteczny na Twoim łowisku. Musiałbym znać ten zbiornik żeby podpowiedzieć taką zanętę. Więc jeśli nie masz czasu jej przetestować i nie znasz zbytnio zbiornika(jakie mieszanki są dobre na nim) to raczej musisz "strzelać" z doborem zanęty. Innego wyjścia nie widzę.