No w kazdym razie utrudnia obserwacje lecz mozna takze zalozyc swietlik lecz to nie to samo co siwatlo dzienne.. Jak juz ja swoj glos stawiam na bombke oczywiscie noca w dzien DS niezastapiona
Nie musisz się tak bardzo martwic tym co borys i ja napisaliśmy, chodzi o to, żeby o DS-ie pisać w jednym temacie /takim jest temat "feeder"/, łatwiej będzie innym, nowym użytkownikom odszukać potrzebne informacje bez dublowania pytań. Nie ma sensu zakładanie nowego tematu skoro taki już jest chyba, że o czymś jeszcze nie było mowy.
Nie, nie!
Wodnik juz bardzo duzo sie dowiedzialem, ale sie chyba w innych tematach o gruncie moge wypowiadac?
Wlasnie sie tez w feederze wypowiadam..
A tak propos to chyba wszystkie mozliwe pytania zadalem wiec dla poczatkujacych wedkarzy byc moze jest to kopalnia wiedzy
Pozdrawiam!
Taki wentylek się nie nadaje.
Znajdź w domu kawałek gumy, zrób z tego nożyczkami coś na kształt kulki 3-4mm średnicy i za pomocą igły przedziej żyłkę - powinno być ale przy najbliższej okazji kup sobie stopery w wędkarskim.
Witam!
A ja przyznam się, że w przeszłości często łowiąc na gruntówkę z ciężką sprężyną zakładałem kawałek wentylka (ok. 0,5 cm) pomiędzy krętlik a sprężynę. Wentyl działa amortyzująco na węzeł łączący żyłkę główną z krętlikiem, chroniąc go przed silnym działaniem ciężkiej sprężyny podczas wyrzutu zestawu. Obecnie robię tak również podczas połowów wegorza na klasyczna gruntówkę z wiekszym obciążeniem w postaci cięzarka przelotowego. Trzeba pamiętać, że wszelkie węzły są najbardziej newralgicznym i najsłabszym elementem takiego zestawu i każde zarzucenie zestawu systematycznie je osłabia.
_________________ Połamania kija
Reklamy nie wyświetlają się osobom zarejestrowanym.
Uważam, że 0,5 cm. to za mało. Taki wentylek jest bardzo miękki i te pół cm. zostanie ściśnięte przy wyrzucie co doprowadzi do uderzenia sprężyną lub ciężarkiem w węzeł /może nie z taką siłą jak bez, ale jednak/. Poza tym zachodzi możliwość przetarcia wentylka po kilku wyrzutach, właśnie z obawy przed przetarciem nie zalecam stosowania /i nie stosuję/ wentylków.