Witam, chciałbym się zapytać czy ciężar koszyczka zanętowego należy w jakiś sposób dopasować do gatunku ryby? Mam koszyczek o ciężarze 20 g czy to nie będzie za ciężki na małe krąpiki i płotki? Jak dopasowywać ciężar koszyczków zanętowych do ryb?
Z góry dzięki. Pozdrawiam
Koszyczki zanętowe są dociążane po to, aby wydłużyć rzut, przeciwstawić się nurtowi itd... Ciężar nie ma nic do gatunków ryb, jakie chcesz łowić, tylko do warunków.
_________________ Jestem Polakiem i poprawnie używam swojego ojczystego języka. A Ty? Pisz poprawnie po polsku
Masz problemy z pisownią? Jest dużo sposobów na ich rozwiązanie:
- słowniki on-line
- przeglądarka Mozilla Firefox, która podkreśla na czerwono błędnie napisane wyrazy
- programy typu Microsoft Office, Open Office, które również podkreślają błędy
Niepoprawna pisownia świadczy o twoim stosunku do tego forum i ojczystego języka.
Dzieki wszystkim W poniedziałek muszę połowić trochę na grunt
markus269: wg. mnie wystarczy te 0.18, ale myślę, że 0.20 - 0.22 byłoby lepiej... ale to tylko moje zdanie, niech inni się wypowiedzą
A ja mam takie pytanie.
Czy do wyrzutu koszyczka 100g do tego trzeba doliczyć zanętę można wyrzucić na żyłce 0.18mm ?
Osiemnastka to do koszyka chyba 10g Toż koszyczkiem 40g przy takiej lince strach rzucać. nie dość, że urwanie murowane to na pewno nie zauważysz brań!!! Tak cienka linka jest za słaba i zbyt rozciągliwa przez co będzie słabo przekazywała ruchy żyłki(brania) na szczytówkę wędziska. Do takich ciężkich koszyków to żyłka minimum 0,22 a najlepiej ponad 0,25mm. Pozdro.
Wysłany: Pią Sie 01, 2008 13:31
b@rtek napisał/a:
Osiemnastka to do koszyka chyba 10g
Z ciekawości po prostu pytałem... Ja używam jedynie koszyczków 20g i 30g Bo na wędce za 30 zł strach i takie rzucać Dopiero się przymierzam do kupna jakiegoś nie dość drogiego feedera, albo może i zaszaleje na jakiegoś z cw 100+