Znaczy sie..
Jak bede na rzecce to napewno przygotuje sobie boczny trok..
A jak na jeziorko to sprezynka..
Ma takze pytanie jak przewiesc zestaw na wedce skladanej? Moze trzeba dopiero nad woda zrobic?
_________________ Powracam z nowym doświadczeniem
Reklama ta nie wyświetla się osobom zarejestrowanym, Zarejestruj się.
Ponownie wracam do tematu,planuje kupić plecionkę PowerPro 5lb ,wiem ze większość tu kolegów stosuje żyłki do tej metody łowienia,ale jak myślicie czy plecionka PowerPro 5lb będzie odpowiednia i czy koszyczek 30g będzie odpowiedni do łowienia linów z małego jeziorka ??Pytania może banalne ale dopiero raczkuje w tym temacie
_________________ With nature as with woman you should care and tend
Co do koszyczka to proponuję 5-10g. W jeziorze nie musisz sie zmagać z nurtem, dlatego tak ciężki koszyczek będzie zbyteczny, a nawet może szkodzić, niepotrzebnie robiąc hałas w wodzie.
Wracając do plecionki to kiedyś używałem, ale efektem były splątania i spinające sie ryby. Jeżeli łowisz miękkim kijem myślę ze będzie ok. Spotkałem się już na forum ze stwierdzeniami że plecionka jest lepsza od żyłki(łowiąc feederem) pod względem znaczenia brań, być może jest coś w tym, ze względu na jej zerową rozciągliwość. Ale różnica, moim zdaniem, będzie tak znikoma, że nie wiem czy warto nawijać plecionkę tylko z tak błahego,mało istotnego powodu, ryzykując utratę ryb na twardym kiju. Oczywiście wytłumaczeniem stosowania plecionki może być bardzo duża ilość zaczepów w łowisku, z tym przypadkiem zgodzę się co do stosowania plecionki. Jednak nadal twierdzę że plecionka jest stworzona do spinningu ew. karpiowania ale nie do feedera.
_________________ Złapać można chorobę weneryczną. Ryby się łowi!
Co do koszyczka to już wszystko wiem,w tym miejscu co planuje łowić liny jest bardzo dużo grążeli a na dnie jeziora rośnie jakaś roślinność,myślę że plecionka ma tą zaletę że może mi starczyć na kilka sezonów,a co do skręcania się jej u Ciebie Borys to może była jej słaba jakość ??albo wina kołowrotka??Kij jest raczej miętki,tak jak wcześniej pisałem DRAGON Legend Light Feeder UST Graphite Technology 3,60 c.w. 40 - 80g,Borys a Ty ile razy w sezonie wymieniasz żyłkę w feederze ??
_________________ With nature as with woman you should care and tend
Jeżeli chodzi o jakość plecionki masz racje, było to ładnych kilka lat temu. A żyłkę kupuje zawsze najświeższą z dostawy i o ile jej jakość pozwoli to, łowie nawet przez dwa sezony.
_________________ Złapać można chorobę weneryczną. Ryby się łowi!
Przed pytaniem zylka czy plecionka do mojego fedeerka stanalem ok. 8 lat temu, gdy plecionki byly jeszcze nowoscia na polskim rynku. Po sprawdzeniu tematy osobiscie; stosuje wylacznie zylke do mojej ulubionej metody. Dlaczego? Plecionka, jaka by nie byla w szybkim tempie niszczy (sciera) delikatne wnetrza malutkich przelotek umieszczonych na tipie ( czyli na szczytowce) Co nas czeka ? Czeka nas nieuchronnie wymiana tychze przelotek i prawdopodobie postrzepionej plecionki tez. Sam polecam wysokiej jakosci przelotki (SIC, Fuji) i naprawde dobra markowa zylke o sredniej rozciagliwosci. Dodam ze czesto wstawiam odcinek (ok.60 cm.) plecionki w miejscu troka bocznego; brania rzeczywiscie sa wtedy lepiej widoczne , ale zaciecia musza byc nieco mocniejsze.