Witam was wędkarze dziś byłem rano na rybach na nowym łowisku i powiem tyle na wkurw... sie tam totalnie dno było całe w glonach zarzuciłem i chciałem żyłkę ustawić to haczyłem o glony i co zwijałem to z glonami był haczyk . może to tak być czy proponujecie coś ?
Reklama ta nie wyświetla się osobom zarejestrowanym, Zarejestruj się.
Może poszukaj innego miejsca na tym łowisku, często glony wystepują miejscowo, jeżeli to nic nie da to jeżeli łowisz na spławik ustawiaj grunt tak żeby haczyk był z 10 cm nad dnem, albo ziarko styropianu na hak i powinno pomóc
_________________ Catch and Release for Yourself...
Najpierw musisz wygruntować łowisko, czyli zbadać jego głębokośc w miejscu w którym zamierzasz łowić. Potem ustawić odległość od haczyka do spławika mniejszą o 10 cm niż ta odległość która wyszła podczas gruntowania .
_________________ Catch and Release for Yourself...
Wysłany: Sro Sie 27, 2008 14:03
Korzystasz z normalnego, najlepiej dwu punktowo mocowanego spławika, do tego "sonda", czyli taki ciężarek z korkiem w spodzie. Kupisz go w wędkarskim. No i ciężarek zakładasz na hak, ustawiasz na oko grunt np jeśli myślisz że w tym miejscu jest głęboko na 2 metry, to grunt ustawiasz 2 metry. Jeśli spławik się zanurza, i go nie widać, grunt dajesz większy, jeśli leży na wodzie - mniejszy. I tak do skutku, aż będzie stał na wodzie. Gdy stoi, skręcasz zestaw, mierzysz odległość od spławika do ciężarka, i jeśli np wynosi ona 2 metry, to zmniejszasz odległość na 1 metr i 90 centymetrów. Zdejmujesz ciężarek i zakładasz przynętę, rzucasz.
Wtedy przynęta będzie 10 cm nad dnem, i nie będzie zahaczała o glony. Jeśli glony są wyższe, zmniejszasz jeszcze grunt o 10 cm.
No to tyle, mam nadzieję, że dobrze wytłumaczyłem tzn jasno.