Cześć jestem nowy przed chwilą sie zarejestrowałem i chce sie dowiedzieć jak łapać z gruntu ?
Prosze o wytłumaczenie jak założyć taki sprzęt na wędke (schematy mile widziane ) jestem zielony w tych sprawach więc prosze o pomoc
Jeśli taki temat był już to bardzo przepraszam ,proszę o wyrozumiałość
Reklama ta nie wyświetla się osobom zarejestrowanym, Zarejestruj się.
Schemat:
Żyłkę polecam 100m - 150m 0,16mm - 0,20mm. Na koniec żyłki nakładasz taki patyczek (kupisz go w sklepie wędkarskim), do którego dopina się koszyczek zanętowy. Ja mam koszyczek średniej wielkości. Nieważne jest, czy z dnem, czy bez dna. Na koniec żyłki zawiązujesz krętlik, potem przypon długości około 20cm i haczyk. W wyborze haczyka nie mogę Ci już pomóc, bo zależy co będziesz łowił. Ja używam zwykle 12, lub 14, a w zapasie mam przypon z haczykiem nr. 6.
Ja nie mam żadnych sygnalizatorów brań. Żyłkę spuszczam luźno i patrzę na punkt złączenia się żyłki z wodą (taka mała kropeczka). Jeśli ryba bierze, to ta kropeczka porusza się do przodu. Jest to bardzo fajne, ponieważ ryba nie odczuwa tak dużego oporu, jaki stwarza sygnalizator. Polecam również łowienie na drgającą szczytówkę. Najlepiej to się sprawdza w nocy.
pawelec2410 Ukleja Dzień bez wędki jest dniem straconym.....
Wysłany: Wto Sie 05, 2008 14:03
Kostrzewus napisał/a:
Ja nie mam żadnych sygnalizatorów brań. Żyłkę spuszczam luźno i patrzę na punkt złączenia się żyłki z wodą (taka mała kropeczka). Jeśli ryba bierze, to ta kropeczka porusza się do przodu. Jest to bardzo fajne, ponieważ ryba nie odczuwa tak dużego oporu, jaki stwarza sygnalizator. Polecam również łowienie na drgającą szczytówkę. Najlepiej to się sprawdza w nocy.
A jak ta metoda sprawdza ci się podczas łowienia na dużej fali?Bo wtedy chyba raczej tej kropeczki nie zobaczysz.....