Wysłany: Wto Maj 15, 2007 09:38 Koszyczek czy sprężyna?
Co lepiej jest używać do feerera? Koszyczka czy sprężyny? Chce poznać waszą opinie na ten temat, ponieważ niejednokrotnie zastanawiałem się nad różnicami między koszyczkiem a sprężyną.
Reklama ta nie wyświetla się osobom zarejestrowanym, Zarejestruj się.
Gdy korzystałem z koszyczków to nie raz cała zaneta nie była uwalniana,czasami potrafią sie skrecać(chyba że użyjesz rurki antyspontaniowej) więc ja jestem bardziej za sprężyną
Ja nie zauwazyłem wielkiej różnicy w łowieniu i na jedno i na drugie. Jedyne co, to sprężyna nie nadaje sie na rzeke. Toczy sie po dnie, nawet jak jest ciężka. Tu koszyczek lepiej sie sprawdza.
Po mojemu zdecydowanie koszyki. Jeżeli zanęta w koszyku ma odpowiednią konsystencje, to znaczy nie jest zbyt wilgotna, to nie ma obawy aby w nim została. Na rzece zdecydowanie koszyki, szczególnie o przekroju trójkątnym.
U mnie na Zalewie kiedyś najskuteczniej było łowić na sprężynę z krótkim nawet 5-8cm przyponem. Tak nauczyli rybe kiedyś i tak jej zostało... lecz nie na długo... teraz już tylko finezyjny zestaw z długim przyponem, a do tego lepszy jest koszyk z rurką anty splątaniową. Przy sprężynie szybko sie taki zestaw plącze, nawet podczas zarzutów.