Wysłany: Sro Sie 13, 2008 16:11
Co masz na myśli że grubą ? Makaron gotowany czy nie?. Jeszcze słyszałem, żeby przypon stosować długi, wtedy drobnica leci do koszyczka a grubsze ryby trochę dalej są. Ale czy to jest prawda to nie wiem.
Wysłany: Sro Sie 13, 2008 20:13
Można stosować dłuższy przypon. A z makaronem, to ugotuj "kolanka" aldente (tak żeby były nieco twarde) i dodaj je do zanęty. Do tego puszka kukurydzy przetartej przez sito i puszka zwykłej, ziarnistej. Dodasz jeszcze troszkę pinki lub białych robaków i będzie
Wysłany: Czw Sie 14, 2008 13:09
No to zrób tak - 1/2 puszki kukurydzy przetrzyj przez sito, a 1 puszkę i połowę drugiej w całych ziarnach. Przetarta kuku jest dobra do zanęt, i jeśli będzie jej trochę, to nic nie zaszkodzi. A zamiast pinki dodaj grubych białych robaków (pinkę podałem tu, jeśli by nie miał robaków). Jeśli w zanęcie będzie dużo ziaren kukurydzy lub grubego makaronu, robaki tylko uatrakcyjnią zanętę.
Jak chcesz odgonić drobnicę to stosuj tylko zanęty gruboziarniste! Musisz je tak namoczyć przed łowieniem żeby po wpadnięciu do wody pracowała dopiero przy dnie a nie przy powierzchni. Ja jeszcze dodatkowo obciążam przypon śrucina żeby przynęta szybciej opadała
_________________ Złapać można chorobę weneryczną. Ryby się łowi!