Kula wodna ma dwojakie przeznaczenie. Pierwsze to sygnalizacja brań, drugie to obciążenie i można byłoby doszukać się trzeciej, czyli utrzymywania przynęty przy powierzchni wody.
Kulę wodna stosuje się przy łowieniu na bardzo lekkie przynęty lub przy łowieniu z powierzchni. Może to być zestaw ze skórką chleba, jakiś owad czy cokolwiek czym chcemy łowić z powierzchni wody.
_________________ Złapać można chorobę weneryczną. Ryby się łowi!
Należałoby tylko dodać że kula ma zazwyczaj dwa otwory zaślepiane zatyczkami, służą one do częściowego napełniania kuli wodnej wodą, a tym samym dociążanie jej. Dodam jeszcze jedno zastosowanie kuli wodnej. Można kulę wodną stosować przy mierzeniu głębokości łowiska. Żyłkę przewlekamy przez obydwa oczka, a do haczyka podpinamy gruntomierz. gruntomierz tonąc pociąga za sobą żyłkę która przesuwa się przez oczka aż gruntomierz opadnie na dno. Natomiast podnoszona na wędzisku blokuje się i mamy dokładny grunt. Ja kulę wodną stosuje przy połowie z powierzchni na skórę chleba. Prosta i bardzo skuteczna metoda połowu amorów i karpi. Co ciekawsze są to zazwyczaj duże ryby.
_________________ Zapraszam do mojej wirtualnej kuchni www.pychotka.pl
A ja stosuję czasami kulę wodną łowiąc streamerami okonie.
Dowiązuję ją do żyłki głównej (wypełnioną wodą w takiej ilości, aby przynęta szła na pożądanej głębokości), a z drugiej strony - przypon ze streamerem.
_________________ Pozdrawiam serdecznie
Maciej Ślużyński
"Niebo człowiek widzi, las może przepatrzeć, ale prawdziwej rzeki nigdy się nie przejrzy. Do prawdziwej rzeki zagląda się jedynie wędką."
Ota Pavel