Poprzedni temat :: Następny temat
Początki gruntu....
Autor Wiadomość
ziomal45 
Ukleja

Wysłany: Pon Sie 18, 2008 13:06   

Dobra już wszystko wiem temat do zamknięcia... zobaczymy co dziś złapię... nie wiedziałem że będzie takie zainteresowanie :D

[ Dodano: Pon Sie 18, 2008 21:02 ]
NO... i na nowy sprzęt dzisiaj karpia prawie 1 kg wyciągnąłem :D D

[ Dodano: Wto Sie 19, 2008 20:59 ]
Dwa razy byłem na rybach z nową wędką i dwa karpie jeden 1 kg drugi 2kg ! KOCHAM GRUNT!
Teraz doradźcie jaka wędkę typowo na grunt???

Reklama ta nie wyświetla się osobom zarejestrowanym, Zarejestruj się.
endriu1987 
Ukleja

Wysłany: Nie Sie 24, 2008 11:49   

tak sobie czytam panowie i doszedłem do wniosku że grunt jest bardziej opłacalny, ponieważ jest u mnie stawik i się płaci 10zł, ale mi na spławik rzadko coś bierze, więc może spróbuję z gruntu, tylko mam małe pytanka...

1. czy musi być ten koralik, ponieważ nie mam takiego czegoś...
2. czy sprężyna nie będzie sie przesuwać w stronę przyponu i z powrotem w stronę szczytówki, ponieważ w stronę przyponu to chyba jej stoper nie utrzyma ???

GrzegorzM 
Administrator

Wysłany: Nie Sie 24, 2008 12:51   

endriu1987 napisał/a:
tak sobie czytam panowie i doszedłem do wniosku że grunt jest bardziej opłacalny, ponieważ jest u mnie stawik i się płaci 10zł, ale mi na spławik rzadko coś bierze, więc może spróbuję z gruntu, tylko mam małe pytanka...

1. czy musi być ten koralik, ponieważ nie mam takiego czegoś...
2. czy sprężyna nie będzie sie przesuwać w stronę przyponu i z powrotem w stronę szczytówki, ponieważ w stronę przyponu to chyba jej stoper nie utrzyma ???

[url=http://img151.images...wc4.jpg]Obrazek[/URL]
[url=http://img151.images...417.jpg]Obrazek[/URL]

W stronę haczyka nie przesunie się dalej niż do krętlika. A dlaczego miałaby się nie przesuwać w stronę szczytówki? To jak widziałbyś brania jak sprężyna przymocowana byłaby na sztywno? W takim wypadku ryba musiałaby podnieść całą sprężynę by widać było branie. Na twoim rysunku stoper jest za daleko od krętlika - ma być przy nim i zabezpieczać węzeł. Koralik ma zapobiegać blokowaniu się sprężyny, koszyka tudzież rurki na krętliku, węźle czy stoperze. Koralik ma mieć średnicę większą niż rurka w koszyczku, sprężynie. Dziurka w koraliku ma być mniejsza niż średnica stoperka. Niby nie ma tutaj o czym pisać bo to wszystko jest oczywiste, ale niektórzy niestety jak widzę tego nie rozumieją.
- słowniki on-line
- przeglądarka Mozilla Firefox, która podkreśla na czerwono błędnie napisane wyrazy
- programy typu Microsoft Office, Open Office, które również podkreślają błędy
Niepoprawna pisownia świadczy o twoim stosunku do tego forum i ojczystego języka.
Ostatnio zmieniony przez GrzegorzM Nie Sie 24, 2008 12:52, w całości zmieniany 1 raz  

markus269 
Węgorz
Spinning, Grunt

Wysłany: Nie Sie 24, 2008 12:51   

Ja nie stosuję koralika i mi nic jeszcze się z zestawem nie działo :) Więc myślę, że aż tak bardzo potrzebny nie jest, ale można stosować :) . Co do przesuwania się to nigdy nie zastanawiałem się. Ryby biorą, więc nie ma to większego znaczenia.

wicioslaw16 
Ukleja

Wysłany: Nie Sie 24, 2008 13:01   

Ja zawsze powyzej kretlika zaciskam nieduzy ciezarek taki okolo 0.5g i wtedy sprezyna nie obija o kretlik.

endriu1987 
Ukleja

Wysłany: Nie Sie 24, 2008 13:18   

już wiem gdzie miałem błąd w swoim łowieniu na sprężynę.... nie śmiejcie się ale ja zawsze mocowałem sprężynę bez żadnego przyponu na wysokości około 30cm od haczyka na stałem czyli "z obu stron sprężyny mocowałem ciężarki aby sprężyna się nie przesuwała" sam się teraz z siebie śmieje :[

a co do tego że się już ośmieszyłem to zadam kolejne głupie pytanie, czy jeśli będę łowił na stawie około 50x50m to na haczyk dam kukurydzę, a w sprężynę mogę dać "osypkę" ???

jarek136ns 
Karp

Wysłany: Nie Sie 24, 2008 15:33   

endriu1987 napisał/a:
czy jeśli będę łowił na stawie około 50x50m to na haczyk dam kukurydzę, a w sprężynę mogę dać "osypkę" ???

Nie rozumiem w ogóle o co chodzi. Jaką "osypkę"?

endriu1987 
Ukleja

Wysłany: Nie Sie 24, 2008 15:46   

osypka - to jest inaczej grubo mielona mąka z pszenicy !

jarek136ns 
Karp

Wysłany: Nie Sie 24, 2008 15:49   

Najlepiej, jeśli dasz po prostu w sprężynę jakąś kupną zanętę + dodatki. O tej mące nie mogę ci powiedzieć, bo niestety jej nie stosuję.

smerw4 
Płoć

Wysłany: Nie Sie 24, 2008 19:01   

Ja według tego rysunku nie daje stopera ani koralika tylko zaciskam małą śrucinę taką tylko żeby nie przechodziła przez rurkę od sprężyny i nie nażekam

Odpowiedz do tematu