Feeder od zwykłej wędki gruntowej różni się tylko delikatną szczytówką, która ma za zadanie sygnalizować brania. Może się wydawać że ta szczytówka czyni wędkę bardzo wiotką i miękką ale to mylne wrażenie, feedery to na prawdę bardzo mocne wędki.
Dla przykładu CW feedera np. do 100 g. odpowiada krzywej ugięcia 3 Lbs, a na takie karpiówki ciągnie się już 20-kilowe karpie
Taki feeder będzie sie nadawał do połowu na wodach stojących. Jeżeli chodzi o wędki do metody "drgająca szczytówka" to, mają taką konstrukcję że z powodzeniem wyciągniesz na nie kilkukilogramowe ryby. Ważne jednak przy tym jest, aby wędka była zrobiona z dobrych materiałów, ponieważ, "tanie" wędki często lubią sie łamać, czy to przy wyrzucie zestawu,czy też przy holu ryby i to nie koniecznie dużej. Ta wskazówka, po to żeby nie sugerować sie "okazjami" czyli sprzętem w niskiej cenie. Lepiej jest czasem dołożyć kilka złotych więcej i łowić bez stresu
_________________ Złapać można chorobę weneryczną. Ryby się łowi!
Tak pisze w fachowych księgach, ale ja nie stosuję sie do tej metody i stawiam wędzisko inaczej, tak żeby mi było wygodniej zaciąć.
I w zależności od pogody szczytówka jest bliżej tafli wody(wiatr, fala) lub stawiam pod większym katem względem pow. wody przy bezwietrznej pogodzie. Brania są widoczne mimo tego że nie ustawiam wędki tak żeby tworzyła z żyłką kąt 90'
_________________ Złapać można chorobę weneryczną. Ryby się łowi!
trochę odbiegam od tematu ale zastanawiam sie nad kupnem wędki i tak myślę grunt czy feeder i cena do 70zl co jest lepsze będę łowił raczej na wodach stojących ale na rzekach tez niekiedy co byście na początek wybrali?
_________________ PRZEPRASZAM ZA BŁĘDY I PROSZĘ MNIE POPRAWIAĆ