powinien gdzieś być taki temat...na początek spławik...najlepiej taki"z drucikiem"(cienki i długi...NIE może być przelotowy)nie wiem jak się to dokładniej zwie
przypon:
krętlik na żyłce lub bezpośrednio haczyk do żyłki wiążesz...co do nęcenia do zależy od łowiska także...ja łowiąc na ciemnym dnie zazwyczaj (sam nie wiem czemu) robię coś jasno czerwonego (sekret czerwony i normalna zanęta płociowa od trapera u mnie załatwia sprawę)
czasu mam mało, więc inni powinni opisać dokładniej mam nadzieję, że się przyda
Do połowu płoci zastosuj zanętę z dużą ilością konopi ja dodaje konopie ziarno oczywiście po przyrządzeniu oraz konopie mielone do zanęt na te ryby dosyć skuteczne są odchody gołębie do 10% zanęty. Zanęta powinna pracować w wodzie. Do bata możesz dać żyłkę główną 12 lub 14 a przyponową 10 lub 12, spławik około 1g haczyk w zależności od przynęty, jaką stosujesz ja łapiąc na białe robaki stosuje haczyk 16 z długim trzonkiem. Przy połowie płoci haczyk powinien być parę cm nad dnem.
Przepraszam że się wtrącam. Co do gruntu, płoć może brać na zestaw przegruntowany nawet o 20 cm, ale może również żerować w toni od dna aż pod powierzchnię. Wszystko zależy od sposobu nęcenia. Najlepszą przynętą bywa zazwyczaj ochotka zakładana na maleńki haczyk druciak. Łowiąc na ochotkę do zanęty należy dodać jokersa tj, małej ochotki i drobnego białego robaka, pinki najlepiej barwiony. . Czasami bywa skuteczna kanapka pinki plus ochotka, czasami te przynęty solo. Sposób nęcenia i rodzaj zanęty zależny jest od wielu czynników. Pogody, a szczególnie wiatru, głębokości łowiska, koloru dna i jego ukształtowania, presji drapieżników. Generalna rada to eksperymentować, na łowisku dokładnie gruntować i szukać wszelkich dołków, górek, półek itp., stosować zanęty sprawdzonych producentów o kolorach dna łowiska..... Grubość żyłki uzależniać od rozmiarów ryb, spławik od warunków pogodowych. Im zestaw delikatniejszy tym skuteczniejszy. Jeśli napiszesz gdzie będziesz łowił tzn opiszesz łowisko podpowiem może więcej. Nie wiem czy mogę podawać producentów zanęt ale zaryzykuję. Moi faworyci to seria Gardons firmy Sensas i zanęty Marcel Van Den Eynde. Drogie ale zabójczo skuteczne. Podpowiem Ci trik stosowany przy połowie płoci batem. Jeśli płoć bierze słabo skuteczna bywa prowokacja polegająca na podciągnięciu zestawu o kilka centymetrów delikatnym ruchem szczytówki. Na razie to na tyle.
_________________ Zapraszam do mojej wirtualnej kuchni www.pychotka.pl
Jest to jez.Wolskie dno raczej muliste. Jest to jezioro rynnowe dochodzi nawet do 8m. linia brzegowa jest pokryta dużą ilością trzcin. połów ryb raczej w lato.
Jest to jez.Wolskie dno raczej muliste. Jest to jezioro rynnowe dochodzi nawet do 8m. linia brzegowa jest pokryta dużą ilością trzcin. połów ryb raczej w lato.
Więc nęć niezbyt zwartą zanętą koloru ciemnego. Najlepiej gdybyś zanętę "przetarł" na specjalnym sicie aby ją napowietrzyć. Na mulistym dnie zawsze istnieje ryzyko że zbyt ciężkie kule zanętowe będą tonęły w mule. Z kolei przy tej głębokości zbyt luźna kula rozbije się i utworzy słup zanętowy co w sumie nie jest złe ale wymaga szukania poziomu na którym żeruje płoć. Na koniec uwaga. Jakim batem zamierzasz łowić przy tej głębokości łowiska?
_________________ Zapraszam do mojej wirtualnej kuchni www.pychotka.pl
Muliste dno i dosyć głęboko zanętę rób raczej ciemną i dociąż ją glinką lub ziemią proporcje znajdziesz tu na forum temat był już poruszany. Połamania kija ale nie z nerwów