Na takiej rzeczce łowiłbym na przepływance. Wybierasz sobie miejsce z mniej-więcej równym gruntem i puszczasz z nurtem zestaw zgruntowany tak, że haczyk z przynętą porusza się tuż nad dnem. Każde nietypowe zachowanie spławika przy odpowiednim wygruntowaniu i poznaniu łowiska to branie, które trzeba od razu zacinać.
Ja bym osobiście spróbował na prostą gruntówkę złożoną tylko z ciężarka i haczyka z przynętą na delikatnym pickerku, ale wspominałeś, że mimo wszystko wolisz na spławik, więc podpowiedź masz powyżej.
Możesz spróbować z małym koszykiem zanętowym z płaskim dnem. W ten sposób możesz złowić ładne płocie, jazie i leszcze.
Jeśli pływają w tej rzeczce klenie, to możesz spróbować założyć na haczyk konika polnego i puszczać go z nurtem rzeki... Brania mogą być niesamowicie widowiskowe.
;( niedaleko mnie jest rzeczka o bardzo szybkim nurcie i nie umiem zresztą na rzece wędkować na spławik ; D za bardzo a chciałbym złowić coś większego byłem raz z raniutka przyjechałem a na drugim brzegu chlup chlup ! potwory sie chlapały a ja nałapałem marne 10 uklejek i kiełbi ;D
rzeka głęboka od 1 do 3 metrów szeroka na 10-15m