Co do nęcenia to polecam tzw. rakietke jest to coś w rodzaju koszyka zawiązuje się to na koniec żyłki wrzuca zanęte i rzuca(potrzebna wędka o dużym wyrzucie).Taka rakietka gdy wpada do wody odwraca się górą do dołu i uwalnia zanęte są różne wielkości takich rakietek niestety nie podam linku gdyż nie pamiętam gdzie to było, ale jak troche poszukasz to na pewno znajdziesz.
Gdybym zastosował waglera wstępnie dociążonego wyp.5-6g to jak rozmieścic obciążenie żeby przy długim rzucie miec pewnośc że się nie splącze?
_________________ Złapać można chorobę weneryczną. Ryby się łowi!
To taki przykład ze spławikiem 6g. bez dociążenia.
Im bliżej przyponu obciążenie maleje a odległość pomiędzy ciężarkami wzrasta.
Odległość największego obciążenia /tego pod spławikiem/ od mocowania przyponu powinna być większa od długości przyponu.
Taki zestaw w zasadzie nie ma prawa się splątać.
Dzięki Wodnik. Jak do tej pory to właśnie tak rozmieszczałem obciążenie i faktycznie nie miałem problemów z plątaniem zestawu. Bardziej mnie martwiła odległośc na którą miałbym posłac zestaw, a dokładniej, czy przy tak dalekim wyrzucie nie poplącze się.
Ale teraz mnie bardziej upewniłeś.
Mam bardzo mało czasu na łowienie, dlatego muszę dbac o szczegóły. Każdy rzut musi byc pewny i precyzyjny.
_________________ Złapać można chorobę weneryczną. Ryby się łowi!
Borys, nie ma sprawy.
Dodam tylko /bo wcześniej zapomniałem/, że odległość górnego obciążenia od mocowania przyponu możesz zwiększyć jeszcze o długość spławika + np. 5 cm, tak, żeby haczyk nie mógł dosięgnąć końca spławika.