Ja bym radził na początek zakupić jakiś tani bat 5 metrowy i dokładnie zapoznać się z łowieniem na tego typu wędziska. Dla osoby przyzwyczajonej do np. metody odległościowej bat będzie czymś całkiem nowym. Trzeba troszkę połowić i zastanowić się czy warto inwestować w zakup 13m tyczek by później się nie okazało, że wyrzuciliśmy pieniądze w błoto. Znam wiele osób, które chwyciły za bata (bez jakiś aluzji i domysłów) i stwierdziły, że to metoda nie dla nich. Jak połowisz troszkę na bata i dojdziesz do wniosku, że to jest to możesz zastanowić się nad kupnem jakiejś średniej klasy tyczki, lub jeśli nie masz co robić z pieniędzmi - drogą wysokiej klasy tyczkę. Jeśli zdecydujesz się już na jakiś poważniejszy zakup - pytaj to doradzimy. Czy kupować gotowe zestawy? Ja osobiście uwielbiam posiedzieć sobie przy wędzisku i samodzielnie wiązać swój zestaw, jakoś więcej satysfakcji mam w ten sposób:)
_________________ Jestem Polakiem i poprawnie używam swojego ojczystego języka. A Ty? Pisz poprawnie po polsku
Masz problemy z pisownią? Jest dużo sposobów na ich rozwiązanie:
- słowniki on-line
- przeglądarka Mozilla Firefox, która podkreśla na czerwono błędnie napisane wyrazy
- programy typu Microsoft Office, Open Office, które również podkreślają błędy
Niepoprawna pisownia świadczy o twoim stosunku do tego forum i ojczystego języka.
Posiadam bata Jaxon Ace Pole 8m 3-18g i jest zadowolony, kij występuję w różnych długościach, chyba od 6 m.Tu masz moją recenzję na temat tego kija: http://www.wedkowanie.net/topics62/868.htm
Witam!
Radzilbym Wam zakupic jakiegos taniego bata 4m (np. szklaka) za 10-15zl (za taka cene to juz jest dobry szklak) i zaczac od malych uklejek/plotek. Mozesz zobaczyc czy Ci odpowiada ta metoda jezeli nie to mozesz tak samo zrobic z innymi metodami (ja tak robilem, i niewiele na tym stracilem, a poznalem inne metody) a jak sie spodoba to mozesz uzbierac kaske na jakis drozszy sprzecik!
Tylko mnie nie krytykowac opisalem swoj sposob!
Kiedyś na imieniny dostałem bata 6 m. Niestety jakoś ta metoda mnie nie pociąga do dziś. Dorobiłem przelotki, uchwyt do kołowrotka i mam teraz piękną wędeczkę
Możesz zrobić podobnie.
Wysłany: Nie Sty 06, 2008 18:02
Ja kiedyś zakupiłem bata 6m firmy York za jakies 40zł łowiłem na niego na odrze płotki czesto ukleje i rzadziej jakies mniejsze okonki ,i sadzę że na początek jest to dobre rozwiązanie
To bardzo dobry pomysł, aby zacząć ławić na pełny zestaw spławikowy, czyli tzw. bata. Poznasz sekrety wiązania zestawów, które pomogą Ci wyeliminować błędy i będą przydatne przy metodach odledłościowych (z kołowrotkiem). Na poczatek proponuję najtańsze wędzisko o dł 5 m. Czterometrowe może na wielu łowiskach okazać się za krótkie (chyba, że masz w pobliżu rzekę, zbiornik z pomostami lub dnem opadającym niedaleko brzegu). Mam baciki od 4 do 8 m. Na 4m z powodzeniem łowi juz moja 11-letnia córka.
Kiedyś kupiłem na Allegro 4 metrowy bacik. Za około 20 zł. Miał służyć i słuzył do łowienia żywczyków. Podczas jednej z wypraw nad Narew gdy nic kompletnie się nie działo ani na DS ani na żywcówce uzbroiłem bacik i podsypałem zanęty. I nagle woda ożyła. Łowiłem dłoniaki płocie i krąpie. Bardzo mnie to wciągnęło. Tak mnie wciągneło, ze zacząłem szukac czegoś dłuższego, lzejszego, lepszego. Postanowiłem przeznaczyć na bat około 150 zł. Ale gdy porównałem w sklepie wędki we wspomnianej cenie ważące około 420-450 gram w wędki za około 400 zł ważace niewiele ponad 200 gram to postanowiłem poczekać i kupić tą z wyższej pułki. Mój wybór padł na 6 metrową Colmic Baviera. Widziałem tez fajne wędeczki Mistrall i Lineaeffe. Pewien znajomy, spławikowiec doradził te firmy dlatego, ze Włosi są mistrzami w spławiku. Posłuchałem i nie żałuję. Kilka godzin spędziłem z moim batem i jestem bardzo zadowolony. Łowiłem płocie, krąpie, wzdręgi. Udało mi się wyholowac dwa około 1,2 kg leszcze. Na łowisku komercyjnym trzepałem karasie, karpiki. Kilka porwało zestaw. Mi się takie łowienie bardzo spodobało! Cymes!
Zrób tak jak radzą koledzy. Kup cos taniego, zobacz czy to dla Ciebie a później zainwestuj w dobry, lekki kijek jak Cię wciągnie. Warto