Poprzedni temat :: Następny temat
Leszcz na spławik
Autor Wiadomość
jamnik24 
Ukleja

Wysłany: Czw Mar 20, 2008 18:11   

Trzeba uważać bo leszczyk lubi odjeżdżać z przynętą do brzegu i czasami może Ci się wydawać ze żyłka jest lużna a on do brzegu jedzie ;-). A i on lubi spławik kłaść na wodzieco jest charakterystyczne dla tej ryby .

Reklama ta nie wyświetla się osobom zarejestrowanym, Zarejestruj się.
Bartix65 
Karaś

Wysłany: Czw Mar 20, 2008 18:16   

jamnik24 napisał/a:
A i on lubi spławik kłaść na wodzieco jest charakterystyczne dla tej ryby .

Do lina też to podobne.A co do prowadzenia spławika to on często płynie w trzcinę..

zdrapek 
Karaś

Wysłany: Nie Mar 30, 2008 22:12   Re: Leszcz na spławik

wojtek16911 napisał/a:
Chcialbym abyście doradzili mi jak łapać leszcza na spławik czyli jaka żyłka , hak oraz przynęta bo mam z tym problem zawsze gdy nastawiam się na leszcza biorą same płocie i ukleje

Leszcz lubi jak przynęta swobodnie leży na dnie, więc powinno się pierwszy ciężarek (sygnalizacyjny) położyć na dnie. Przypon o długości ok. 30cm będzie dobry, spławik polecam prosty wagller, ale nie ma przymusu

Jeśli chodzi o grubość żyłki to główna msymalnie 0,18 a przypon 0,14 (leszcz nie jest waleczną rybą i szybko kładzie się na bok :/ )

Hak stosuj odpowiedni do przynęty.
Jak skubią drobiazgi to załuż konkret na hak, chyba że niesforne maluchy atakują przynęte z opadu to możesz spróbować rozłożyć tak obciążenie na żyłce żeby zestaw szybciej opadał lub założyć cięższy spławik.

powodzenia

GrzegorzM 
Administrator

Wysłany: Pon Mar 31, 2008 14:03   

Co do żyłki: tak jak kolega wyżej wspomniał - dosyć cienka, leszcz jest słabą rybą. Jeśli jednak chce się łowić w jakiś zarośniętych zbiornikach, gdzie jest dużo przeszkód wodnych potrzeba nieco grubszej żyłki, nawet 0,20.
Hak powinien być w miarę duży, ponieważ leszcz ma bardzo słaby pyszczek i trzeba dobrego haka by solidnie utkwił w miękkim pyszczku.
Spławik - jeśli jest to metoda odległościowa, to potrzeba spławika typu waggler. Przykładowo:

Jeśli jednak łowimy w pasie przybrzeżnych trzcin to potrzeba spławika ze stałym gruntem taki jak np. ten:

Nie trzeba chyba wspominać, że przynęta powinna spoczywać na dnie :)

Mój zestaw wygląda tak, trzeba kliknąć jeśli jest niewyraźne

Nerwus 
Karaś
dysgrafik

Wysłany: Wto Kwi 01, 2008 18:58   

Zdrapek zależy jaką rybe nazywasz leszczm bo dla mnie leszcz to jest od 1 kilograma do kila to s żyletki albo skalary :P i taki z dużej głębokości szybko się nie kładzie także nie ma co cieniować żyły :)

zdrapek 
Karaś

Wysłany: Wto Kwi 01, 2008 20:46   

Nerwus napisał/a:
Zdrapek zależy jaką rybe nazywasz leszczm bo dla mnie leszcz to jest od 1 kilograma do kila to s żyletki albo skalary :P i taki z dużej głębokości szybko się nie kładzie także nie ma co cieniować żyły :)

W porównaniu do karpia to leszcz jest słabą rybą..... - to miałem na myśli, a takiego leszczyka 60cm jek nie ma w zbiorniku zarośli to bez problemu na żyłkę 0,12 wyciągniesz.

Co do "cieniowania żyły" to ma to sens i to spory, ponieważ im żyłka szczuplejsza tym przynęta zachowuje się bardziej naturalnie a to wpływa na wyniki uzyskane nad wodą.... szczególnie przy połowie płochliwych i ostrożnych ryb - napewno leszcza.

Spróbuj a może Cię to zaskoczyć.

Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu