Ja zawsze sobie montuje przypon długości od czubka środkowego palca do łokcia a zaraz nad krętlikiem montuje ołów,najczęściej ołowianą oliwkię.łowie w rzece wiec nie stosuje rozsypanych śrucin,ale jeżeli masz delikatne brania to możesz sobie na przypon założyć tzw śrucinę sygnalizacyjną tak z 15 20cm od haczyka. :wink:
przyznam sie że jak łowi na kanale to nie zawsze zakładam haczyk z przyponem;p dlatego może napisz mi ajk nieużywam przyponów to gdzie najlepiej (jaka odległość od haczyka itp.)założyć ołów??
W sumie to nieistotne czy zakładasz przypon czy nie. Miałem na myśli to, że jak przypon ma np. 20 cm. to ostatnia śrucina powinna być na łączeniu przyponu z żyłką główną czyli ok 20 cm. od przyponu /ta śrucina powinna być najmniejsza/. Im bliżej spławika obciążenie wzrasta, najcięższy ołów powinien być zaraz przy samym spławiku.
Jeśli nie stosujesz przyponu to możesz oczywiście założyć blisko haczyka śrucinę sygnalizacyjną ale musi ona być bardzo mała tzw. pyłek i może być założony kilka cm. od haczyka.