Poprzedni temat :: Następny temat
Prośba :))
Autor Wiadomość
krzysiek1986d
Ukleja

Wysłany: Czw Lip 24, 2008 22:12   Prośba :))

Witam wszystkich kolegów po kiju. Wędkuje od niedawna i mam prośbę do wszystkich o pomoc i poradę. Od niedawna chodzę na rybki na fajne jeziorko. Wędkuje z pomostu o długości gdzieś około 25m. Dno tego jeziorka jest strasznie porośnięte, próbowałem już wędkować metodą gruntową i nic straszne uwady i pustka. Złowiłem tylko małego linka i to przez przypadek. Wiec przerzuciłem sie na spławik. I tu zaczęły sie schody ponieważ jak już wcześniej wspominałem dno jest strasznie zarośnięte a ja zawsze łowiłem na akwenach z czystym dnem i nie jestem bardzo zorientowany w temacie tak porośniętego dna. Nie wiem jaki mam zestwaw przygotować, czym nęcić i czy łapać bespośrednio nad glonami czy wpuszczać przynęte w nie. Bardzo chciałbym złapać tam większego lina. :) ) Bardzo proszę o rady. Z góry dziekuje wszystkim i serdecznie Pozdrawiam :)

Reklama ta nie wyświetla się osobom zarejestrowanym, Zarejestruj się.
ironktos 
Karaś
Łowię dla przyjemności

Wysłany: Czw Lip 24, 2008 22:16   

Witaj. Spróbuj łowić zaraz nad glonami i nęć zanętą powoli opadającą. Albo możesz oczyścić dno (było o tym na forum).

krzysiek1986d
Ukleja

Wysłany: Czw Lip 24, 2008 22:18   

Czyszczenie dna nic nie daje, a pozatym to jest prywtny pomost wię bardzo nie chce sie panoszyć.

borys 
Moderator
NADWORNY GLĘDA

Wysłany: Czw Lip 24, 2008 22:20   

W takich warunkach nie jest łatwo łowić. O ile ulokowanie zestawu jest jeszcze w miarę proste to już nęcenie w przypadku tak zarośniętego dna jest sztuką. Musisz tak przygotować zanętę aby kule uformowane z niej rozpadały sie tuz nad dnem oraz tworzyły "słup" czy też "chmurkę zanętową" w toni to na pewno przyciągnie ryby.
Zbyt sucha zanęta lub słabo sklejona kula rozpadnie sie po uderzeniu w wodę co spowoduje to ze zamiast linów będziesz łowił żerująca przy powierzchni drobnicę.
Ostatnio zmieniony przez borys Czw Lip 24, 2008 22:22, w całości zmieniany 1 raz  

ironktos 
Karaś
Łowię dla przyjemności

Wysłany: Czw Lip 24, 2008 22:22   

Jakbyś zmienił zdanie co do czyszczenia dna to tu masz link http://www.wedkowanie.net/topics16/2091.htm

A na wszelki wypadek zapytaj właściciela czy możesz :)
Możesz też łapać na grunt tylko na hak zaczep mały kawałek styropianu to powinno pomóc.
Spróbuj i napisz co i jak.

krzysiek1986d
Ukleja

Wysłany: Czw Lip 24, 2008 22:27   

Ok na pewno spróbuje z tym styropianem i napiszę. Jak możesz to napisz mi może jak najlepiej przygotować ten styropian Wystarczy tylko wyciąć kulkę i przymocować do przyponu???

ironktos 
Karaś
Łowię dla przyjemności

Wysłany: Czw Lip 24, 2008 22:29   

To zależy jaki ciężki masz hak i przynętę. Sam musisz wyważyć. A kształt taki żeby nie rzucał się w oczy najlepiej robak ;)

krzysiek1986d
Ukleja

Wysłany: Czw Lip 24, 2008 22:32   

Aha czyli kawałki styropianu w kształcie robaka. Rozumiem THX :lol:

ironktos 
Karaś
Łowię dla przyjemności

Wysłany: Czw Lip 24, 2008 22:35   

Coś takiego (sorry za jakoś to w paint :] )

takie proporcje powinny być dobre

tylko najpierw styropian a potem przynęta (chyba że łowisz na białe robaki to 1 b.r, styropian i reszta b.r)

krzysiek1986d
Ukleja

Wysłany: Czw Lip 24, 2008 22:41   

Dzięki POzdrawiam luzik

Odpowiedz do tematu