Na grube płocie nie używałem mniejszego jak 10. Jednak numeracja haczyków nie jest znormalizowana i jednej firmy 10 będzie wyglądac jak 12 innej. Ja od niepamiętnych czasów używam gamakatsu ale też kiedyś łowiłem na ownery, bardzo fajne haki.
_________________ Złapać można chorobę weneryczną. Ryby się łowi!
Jeśli chodzi o okonie na czerwone robaki to jeśli nastawiałem się na większe ryby to łowiłem na haczyki nr 8 z dłuższym trzonkiem żeby nie było problemu z wyhaczaniem ryb ( a i tak czasem problemy bywały ).
Do łowienia okoni na duże robaki nadają się także haczyki muchowe.
Jeśli chodzi o markę haczyków to stosuję Ownery. Na przypon daję 0,16mm. Sam wiążę haczyki, ponieważ do kupnych nie mam zaufania.
Nie ma uniwersalnej długości przyponu. Jeżeli ryba dobrze bierze, przypon może być krótki np. 15-20 cm., natomiast przy słabych braniach należy go wydłużyć do powiedzmy 40 cm., ale ja te długości podaję Ci na oko bo z tym akurat musisz poeksperymentować nad wodą.
Wędkarstwo to ciągłe poszukiwania i eksperymenty, wędkarstwo to polowanie tylko w nieco innej formie.
Jeżeli chodzi o haczyki to ja osobiście używam tylko firmy Ovner(? nie wiem czy dobrze napisane) żyłki Silcon na głóną mam zawsze UV 0.14 a przypony jak już napisałem daje 0.12
A jeżeli chodzi o długość przyponu jak kolega bobofrut chciał wiedzieć na kanał , to wszystko zalezy od uciągu wody w kanale i metody łowienia ,
Na silniejsze uciagi polecam dać ok 20-50 cm przypon z hakiem np 16 lub 14 .