Ja łowiąc na troka na Wiśle stosuje głównie ciezarki take pałeczki 15 gram który zawsze można obciąć.A co do paprochów u mnie swietnie sie spisuja wszelkie kolory podchodzące pod czerwony i do tego herbaciany i motor oil.Na jasne też są branka ale nie tak częste jak na wyżej wymienione .
Dopiero zaczynam z wędkowaniem, ale póki co chodzę na Wisłę (Toruń) ze spinningiem na boczny trok. Miałbym parę pytań co do tego:
1. Czy nie powinno być tak, że przynęta "wisi" w wodzie, bo ostatnim razem bardzo dużo złapałem muszli rzecznych
2. W jakich miejscach szukać na Wiśle np. okonia
3. Czy mógłby ktoś wytłumaczyć na jaką rybę: wobler, twister, obrotówka bo powiem szczerze, że się pogubiłem w gąszczu przynęt.
Wielkie dzięki za pomoc.
Złowienie muszli rzecznych to nic strasznego i nie doszukuj się w tym złego zmontowania zestawu.
Bardzo często muszle mam okazję wyławiać łowiąc na obrotówki.
Co do szukania okonia w Wiśle to trudno jednoznacznie powiedzieć bo można go znaleźć wszędzie ale proponuję Ci obławianie wszelkich klatek jak i zakoli za ostrogami.
Co do pytania o przynęty to też niemożna dać jednoznacznej odpowiedzi jaka na jaką rybę gdyż z praktyki wiem ze każda przynęta jest skuteczna.
Ja byłem ostatnio na boczny trok i nic!!!!! Tylko mi sie plątało, a zestaw miałem zmontowany tak jak powinien być, tj. przypon z przynętą 3 razy dłużczy od przyponu z ołowiem.
Jeżeli możecie to mi pomószcie.
plątać się niestety trochę będzie, ale z czasem coraz mniej... natomiast ostatnio słyszałem opinię jednego sprzedawcy, że trok musi być długi(ten z przynętą), bo inaczej nie chcą brać... nie wiem co dokładnie miało znaczyć długi, ale do tej pory stosowałem przypony max 40cm a teraz robię dłuższe tzn. 50-60cm i jakby trochę lepiej