Poprzedni temat :: Następny temat
Boczny trok
Autor Wiadomość
marcin.besz 
Karaś

Wysłany: Sro Paź 15, 2008 16:10   

:okok: dzięki Barteq

Reklama ta nie wyświetla się osobom zarejestrowanym, Zarejestruj się.
Barteq 
Sandacz
młody zapaleniec :)

Wysłany: Sro Paź 15, 2008 17:08   

mam nadzieję, że pomogłem sam jestem początkującym trokowcem i dopiero od 3 ostatnich wypraw mam jakie kolwiek wyniki :)

Maverik 
Sandacz
Pasja na całe życie:-)

Wysłany: Sro Paź 15, 2008 19:52   

Ja ostatnio mam niesamowity problem z bt nic nie mogę złapać,jakby okonia nie było w stawach...
używam wklejanki 2-10 robinson jig świetny delikatny kijek na żyłkę stosuje strofta gtm 0,16 przypon robię około 60 cm a trok z oliwką około 10 gr 20 cm różne kolory w sumie wszystkie próbuje i nic.. wczoraj próbowałem twisterkiem takim 1,5 całowym paprochem ale niestety takie wogóle nie pracują używam 3,4,5 cm twisterów z lekką główką i też nic... w tym sezonie na jesień jestem bez radny jeśli chodzi o pasiaki za tydzień wybieram się na J.Dąbie na spining jestem sporo pięknego okonia łapałem okonie po 30-40 cm jakieś 6 lat temu jak jeszcze nie miałem takiej wiedzy i sprzętu jak mam teraz jak za tydzień nie bedą prały te pasiaki to ja niewiem :zalamka:

"Sama wędka wędkarzem nie czyni"

Pozdrawiam

Nagrody w minikonkursach
Wygrane:
Zasponsorowane:

Punkfish 
Węgorz

Wysłany: Sro Paź 15, 2008 20:53   

U mnie z trokie czy bez niego to ciężko zaczynam dochodzić do wniosków, że trzeba trafić w godzinę żerowania okonia.

Na gg często niewidoczny.
:( :(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(

E-mail : bartixxx@poczta.fm

Maverik 
Sandacz
Pasja na całe życie:-)

Wysłany: Sro Paź 15, 2008 21:51   

Nie wiem co jest grane w tamtym roku o tej porze roku łapałem na każdej wyprawie po kilkanaście pasiaków,a teraz namacham się tą wklejanką jak osioł i nic ... :( :(
Mógłby Siara na coś może poradzić on jest spec od pasiaków tylko się nie wypieraj ,te zdjęcia w albumie mówią same za siebie :P :)

[ Dodano: Czw Paź 16, 2008 09:21 ]
Hmm na jednym rysunku jest tak na innym inaczej u mnie to wygląda tak :

Ma być czy tam gdzie oliwka ma być gumka przy krętliku potrójnym na wprost głównej zylki przypon z guma a na dole ciężarek ? u mnie tak o wyglada ale widze na rysunkach wczesniej żę inaczej jakoś jest to jak to ma w końcuy być:> :>

[ Dodano: Czw Paź 16, 2008 09:23 ]
Bo na rysunku który pokazał kolega markus260 jest odwrotnie.

"Sama wędka wędkarzem nie czyni"

Pozdrawiam

Nagrody w minikonkursach
Wygrane:
Zasponsorowane:

jarek136ns 
Karp

Wysłany: Czw Paź 16, 2008 11:23   

Maverik ma być tak właśnie jak na twoim rysunku :)

Kosa 
Moderator

Wysłany: Czw Paź 16, 2008 12:22   

Dokładnie tak jak na rysunku, osobiście zamiast krętlika potrójnego używam po prostu dużego węzła do przyponów, jak używałem krętlika zestaw bardziej mi się plontał. Chociaż spotkałem się też z osobami które na dłuższym końcu montowali oliwke, a na krótszym gumke, wyniki mieli mizerne, a jak dla mnie mija się to z celem bo zestaw wtedy bardziej się mota.

jacekurban 
Płoć
jacekurban

Wysłany: Czw Paź 16, 2008 14:36   

przeczytalem wasze artykuly i niby sie wszystko zgadza ale ja i moi koledzy w plocku lapiemy jeszcze troche inaczej(to nie znaczy ,ze nielapiemy tak jak wy tutaj).ale pokoleji.przedewszystkim uwazam ,ze na zestawie powinno byc jak najmiej wiazan,jak wedkuje na jez,nie uzywam zadnych trojnikow chyba ,ze najmiejsze kretliki jakie wogole sa dostepne ,a bez kretlika to wiaze duza petelke i rozcinam ja w 3/4 a nastepnie wiaze ciezarek i haczyk,wedkujac na jez, gdzie jest roslinnosc denna oliwke wiaze do dluzszej czesci a haczyk do krotszej tam gdzie nie wystepuj roslinnosc,zawady wiaze na odwrot,na jesieni staram sie jak najczesciej zmieniac przynete .twistery dodatkowo smaruje roznego rodzaju zapachami.w rzekach mozna tez uzywac malych woblerow(polecam woblery BONITO).ps,ta metoda wlasnie zostala wymyslona w plocku 15 lat temu.tylko w tydy wiazalo sie zamiast ciezarka nakretki a czeciej blomby olowiane a dopiero potem z olowiu robilo sie patyczki,i u nas ta metoda nazywana jest maniana bo poprostu mami sie nia rybe i jest to chyba najprostszy sposob na jej zlapanie,pozdrawiam,

Barteq 
Sandacz
młody zapaleniec :)

Wysłany: Czw Paź 16, 2008 14:54   

Mi się też wydaje trochę, że w takich normalnych miejscach(odwiedzanych przez wędkarzy) to już nie tak łatwo o okonia, musi być miejsce gdzie ma dużo żarcia, żeby można było liczyć na wyniki, a powiem nawet tyle, że znalazłem miejsce gdzie teraz (jesień) jest mnóstwo drobnicy i mnóstwo drapeżnika (głownie małe okonie, średnie bolenie i czasami wpływa jakiś większy np szczupak lub sandacz) i nawet w takim miejscu nie jest łatwo o rybę...

Ostatnio zmieniony przez Barteq Czw Paź 16, 2008 14:56, w całości zmieniany 1 raz  

marcin.besz 
Karaś

Wysłany: Czw Paź 16, 2008 14:56   

Chłopaki to jak ma w końcu być tak jak pisze markus czy tak jak Maverik?(bo ja robiłem tak jak u markusa)

Odpowiedz do tematu