Prawdę mówiąc to ma być jak pisze Jacek, choć chłopaki też maja rację. Ja nie łowie bocznym trokiem bo tego po prostu nie lubię, wyjątkiem są łowiska na których nie da się inaczej gumami łowić. Jednak nigdy nie stosuję trójników itp. tylko zwykłą pętlę na węźle. Zawsze powtarzałem że najprostsze jest najbardziej bezpieczne i skuteczne
_________________ Złapać można chorobę weneryczną. Ryby się łowi!
ja tez nie stosuje tej metody bo po pierwsze jej nielubie a wrecz nienawidze ,zmuszaja mnie jedynie zawody na ktorych liczy sie wynik a tak prywatnie to juz nielapie ta metoda a po drugie jest to metoda ktora pozwala szybko zlokalizowac rybe na lowisku i ja lapac,a w tym nie ma zadnej finezji i nic z ducha wedkarstwa.
Sam ciężarek na dużej odległości stukając o kamienie może zmylić wędkarza trzeba mieć duże doświadczenie by tak delikatne brania wyczuć i w miarę szybko zareagować.
Jeśli mógłbym wtrącić swoje trzy słowa to uważam że dużo lepszymi wędziskami do łowienia na boczny trok są kije o akcji parabolicznej a nie szczytowej.
Nawet na najczulszych wklejankach nie wyczuje się tak dobrze brania jak na paraboliku i polecam żeby osoby łowiące tą metodą spróbowały łowić takimi kijami.
Co do samej metody to na zwykłych wypadach nie stosuję tej metody ale w trakcie zawodów bardzo często gdyż pozwala ona dużo szybciej zlokalizować rybę i czasami jest dużo bardziej skuteczna.
A co do pytania o plecionkę to sprawdza się ale jeśli już to bardzo cienka.
_________________ Łowię bo lubię !!!
Reklamy nie wyświetlają się osobom zarejestrowanym.
no niby tak, ale pozwala małe przynęty posyłać na duże odległości... przecież nie zawsze okoń żeruje blisko brzegu...
Tak owszem, tylko wykryć delikatne brania na zestawie z trokiem, na dużej odległości to juz sztuka, nawet przy super czułej wklejance.
Jak najbardziej się zgadzam, ale to się tyczy dużych ciężarków np. 10 czy 15gram, a przecierz trokiem można łapać też 5g i wtedy rzut jest przyzwoity a i czułość brań jest w porządku.