Poprzedni temat :: Następny temat
Boczny trok
Autor Wiadomość
borys 
Moderator
NADWORNY GLĘDA

Wysłany: Pią Paź 17, 2008 19:23   

Bartek, tutaj nie chodzi o ciężar zestawu tylko odległość.

Reklamy nie wyświetlają się osobom zarejestrowanym.
Internetowy sklep wędkarski
Tu zrobisz najtańsze zakupy. Nie zwlekaj i zamów już teraz
Joka85 
Sandacz
Zander

Wysłany: Pią Paź 17, 2008 22:15   

Bartek ciężar w trakcie łowienia na troka nie ma wpływu na czułość brania tylko jest on zawsze dobierany do głębokości, uciągu wody i zasięgiem naszego zestawu a nie do jakości brań.

Maverik 
Sandacz
Pasja na całe życie:-)

Wysłany: Sob Paź 18, 2008 10:40   

Ostatnio czytałem jakiś artykuł w którym wypowiadał sie jakiś facet o bocznym troku i łowił tam piękne okonie,mówił że wklejanka nie jest najleprzą wedką też polecał parabolik .

"Sama wędka wędkarzem nie czyni"

Pozdrawiam

Nagrody w minikonkursach
Wygrane:
Zasponsorowane:

marcin.besz 
Lin

Wysłany: Sob Paź 18, 2008 11:04   

Ja dziś byłem na troka i pierwsze efekty pare podbić i jeden spięty okonek.
Kuzyn złapał też małego okonka i dodam, że to jego pierwszy na spining.

Maverik 
Sandacz
Pasja na całe życie:-)

Wysłany: Sob Paź 18, 2008 11:17   

mi na mojej wklejance ciężko się wyczuwa brania cw 2-10 małe okonki fajnie szarpią ale ostatnio złapałem takiego 30cm ponad to wogólę nie czułem brania coś ciągało lekko to zaciełęm dopiero po zacięciu poczułem rybe niczym się nie różniło to branie od zaczepiania o wodorosty.

"Sama wędka wędkarzem nie czyni"

Pozdrawiam

Nagrody w minikonkursach
Wygrane:
Zasponsorowane:

Kosa 
Moderator

Wysłany: Sob Paź 18, 2008 20:16   

Maverik napisał/a:
ale ostatnio złapałem takiego 30cm ponad to wogólę nie czułem brania coś ciągało lekko to zaciełęm dopiero po zacięciu poczułem rybe niczym się nie różniło to branie od zaczepiania o wodorosty.
Większe okonie na troka właśnie tak biorą, bez pukania, bierze po prostu paprocha w pysk i go zamyka i odpływa, czujemy wtedy albo delikatny opór podczas sciągania - jeżeli nie patrzymy na szczytówke, która wtedy po prostu wygina się tak jak Maverik napisał jak podczas zaczepienia podczas wodorosty.

xabretm 
Karaś

Wysłany: Sob Paź 25, 2008 14:47   

Hmm, boczny trok - przyznać się muszę, że dopiero niedawno przekonałem się do tej metody.
Jednak daje naprawdę doskonałe efekty - już kilkakrotnie uratowała mnie od zejścia z wody o kiju ;) .
Co do samego sposobu montażu, to dorzucę jeszcze od siebie 2 praktyczne sposoby:

1. Na główną żyłkę zakładam krętlik (przewlekam przez jedno z oczek przelotowo), żyłkę zakańczam 2 krętlikiem. Do tego przelotowo zamocowanego krętlika wiążę trok(ciężarek) natomiast przypon z hakiem do zakańczającego żyłkę główną.

2. Żyłkę/plecionkę zakańczam krętlikiem z agrafką(im mniejsza tym lepsza) za pomocą agrafki dopinam przygotowane wcześniej troki i przypony.
Ten sposób mogę polecić dla "leniwych" ;) umożliwia on szybką zmianę przynęty (mam kilka gotowych przyponów z różnymi paprochami) ciężarka (rożna gramatura i długość troka) a nawet sposobu połowu (wystarczy odpiąć przypon, ciężarek i mamy zestaw zakończony agrafką).

Przetrenowałem kilka innych patentów, ale ten ostatni najbardziej mi do gustu przypadł (oj leniuch ze mnie), ma jednak swoje wady - pasiaki często skubią agrafkę ;/ (oliwki zresztą też podskubują)

Co do plątania się BT, o którym wielu przedmówców wspomniało - dobrym sposobem na to jest "rzucanie z wody", tzn: przeciągam zestaw za siebie i wyciągam rzucając. (należy bardzo uważać aby nie zaczepić o jakieś rośliny lub śmieci w wodzie).

michalvcf 
Płoć

Wysłany: Sob Paź 25, 2008 15:28   

A czy można dac od agrafki, do twistera, przypon cieńszy niz na żyłce do ciężarka?

zanderek 
Moderator

Wysłany: Sob Paź 25, 2008 15:34   

michalvcf, można taki przypon dać bez problemu.

Reklamy nie wyświetlają się osobom zarejestrowanym.
Internetowy sklep wędkarski
Tu zrobisz najtańsze zakupy. Nie zwlekaj i zamów już teraz
xabretm 
Karaś

Wysłany: Sob Paź 25, 2008 15:42   

Ja osobiście jako głównej linki używam plecionki 0,10mm (można i cieńszej), a przypon i trok wiążę z żyłki 0, 12~0,16 mm.
Nie ma jednak żadnych przeciwwskazań aby używać żyłek o różnej średnicy. Nie należy jednak przesadzać z grubością a co za tym idzie z wytrzymałością - przy zaczepie coś musi puścić i lepiej żeby to nie była główna żyłka/plecionka (zwłaszcza jak jest zestaw daleko rzucony ;) ).

Odpowiedz do tematu