Ja złapałem dotychczas 2 bolki (mniej-więcej po 45 cm). Jeden się skusił na srebrnego effzeta w czerwone paski, a drugi na twistera zółtego z białym ogonkiem.
_________________ Nie mam na koncie wielkich okazów,
lecz mam przyjemne chwile spędzone nad wodą!
Reklama ta nie wyświetla się osobom zarejestrowanym, Zarejestruj się.
Ja już złowiłem trochu boleni w Sanie i Tanwi i osobiście uważam że na bolenia rodzaj się tak bardzo nie liczy tak samo kolor a głownie podanie i prowadzenie przynęty oraz odpowiedni podejście do miejsca łowienia dla przykładu na Tanwi często łowiłem bolenie na woblera w kolorach tęczy dużo zależy też od czystości wody najlepsza jest tzw. ,,kawa z mlekiem" czyli deszczówka gdy spływa do rzeki zabiera ze sobą masę gleby i wielu innych różności powodując taki kolor wtedy drobnica żeruje na tym a bolenie dosłownie wpadaj w amok i żerują chyba bez przerwy i biorą jak głupie wtedy łatwiej przechytrzyć bolenia jeśli chodzi o miejsca to szczególnie polecam odcinki ujściowe rzek gdy jest niski stan wody jedna rzeka niosąc ze sobą piach wbija się klinem w drugą i ściskając ją w takich miejscach aż roi sie od boleni są praktycznie wszędzie nawet na szybkim nurcie, w opisie rzeki Tanwi który zrobiłem jest zdjęcie ujścia Tanwi tylko bez tego klina bo wysoka woda była ale jak się obniży to zrobię znowu.
No to wstawię fotkę dwóch boleni, które świadczą o mojej prawdomówności.
Boleń miał 78 cm i ważył 4,5 kg
Tu już bolek mniejszy bo miał ok.65 cm, wagi nie podam bo nie miałem(niestety trochę rozmazana)
Było ich o wiele więcej, ale wszystko wyjaśnia brak aparatu.
W tym roku będę robić wszystkie fotki.
Ostatnio zmieniony przez maniak Pią Sty 04, 2008 16:14, w całości zmieniany 1 raz
Maniak mam nadzieję że Cię nie obraziłem i nie twierdze że nie masz racji zgadzam sie z Tobą w 100% tylko chciałem coś dołożyć od siebie choć praktycznie wszystko napisałeś
Spoko, nawet nie myślałem, że takie co napiszesz.
Ja również zgadzam się z twoją techniką i powiem Ci, że technikę, którą się obierze w dużym stopniu zależy od łowiska.Na moim akurat sprawdza się taka jaką napisałem i również w tym sezonie łowić będę tak samo.
A bolenie jeszcze tam pływają bo już parę takich 5kg się odhaczyły podczas holu.Na początku łowiłem żyłką 0,16mm ale to było wielkie nieporozumienie.Teraz stosuję żyłkę 0,20mm.