Poprzedni temat :: Następny temat
Boleń na obrotówkę z chwościkiem ?
Autor Wiadomość
GarbatyOkoń 
Sandacz
Cenię każdą rybę, nawet tą najmniejszą.

Wysłany: Sro Sty 02, 2008 23:31   

Ja złapałem dotychczas 2 bolki (mniej-więcej po 45 cm). Jeden się skusił na srebrnego effzeta w czerwone paski, a drugi na twistera zółtego z białym ogonkiem.

Reklama ta nie wyświetla się osobom zarejestrowanym, Zarejestruj się.
Joka85 
Sandacz
Zander

Wysłany: Pią Sty 04, 2008 15:08   

Ja już złowiłem trochu boleni w Sanie i Tanwi i osobiście uważam że na bolenia rodzaj się tak bardzo nie liczy tak samo kolor a głownie podanie i prowadzenie przynęty oraz odpowiedni podejście do miejsca łowienia dla przykładu na Tanwi często łowiłem bolenie na woblera w kolorach tęczy :P dużo zależy też od czystości wody najlepsza jest tzw. ,,kawa z mlekiem" czyli deszczówka gdy spływa do rzeki zabiera ze sobą masę gleby i wielu innych różności powodując taki kolor wtedy drobnica żeruje na tym a bolenie dosłownie wpadaj w amok i żerują chyba bez przerwy i biorą jak głupie wtedy łatwiej przechytrzyć bolenia jeśli chodzi o miejsca to szczególnie polecam odcinki ujściowe rzek gdy jest niski stan wody jedna rzeka niosąc ze sobą piach wbija się klinem w drugą i ściskając ją w takich miejscach aż roi sie od boleni są praktycznie wszędzie nawet na szybkim nurcie, w opisie rzeki Tanwi który zrobiłem jest zdjęcie ujścia Tanwi tylko bez tego klina bo wysoka woda była ale jak się obniży to zrobię znowu.

maniak 
Szczupak

Wysłany: Pią Sty 04, 2008 15:47   

No to wstawię fotkę dwóch boleni, które świadczą o mojej prawdomówności.
Boleń miał 78 cm i ważył 4,5 kg

Tu już bolek mniejszy bo miał ok.65 cm, wagi nie podam bo nie miałem(niestety trochę rozmazana)

Było ich o wiele więcej, ale wszystko wyjaśnia brak aparatu.
W tym roku będę robić wszystkie fotki.
Ostatnio zmieniony przez maniak Pią Sty 04, 2008 16:14, w całości zmieniany 1 raz  

Joka85 
Sandacz
Zander

Wysłany: Pią Sty 04, 2008 16:14   

Maniak mam nadzieję że Cię nie obraziłem i nie twierdze że nie masz racji zgadzam sie z Tobą w 100% tylko chciałem coś dołożyć od siebie choć praktycznie wszystko napisałeś

maniak 
Szczupak

Wysłany: Pią Sty 04, 2008 16:16   

Spoko, nawet nie myślałem, że takie co napiszesz. luzik
Ja również zgadzam się z twoją techniką i powiem Ci, że technikę, którą się obierze w dużym stopniu zależy od łowiska.Na moim akurat sprawdza się taka jaką napisałem i również w tym sezonie łowić będę tak samo.

A bolenie jeszcze tam pływają bo już parę takich 5kg się odhaczyły podczas holu.Na początku łowiłem żyłką 0,16mm ale to było wielkie nieporozumienie.Teraz stosuję żyłkę 0,20mm.

Odpowiedz do tematu