Poprzedni temat :: Następny temat
Co z tym jaziem ??
Autor Wiadomość
ZBH 
Płoć
ZBH

Wysłany: Czw Sty 24, 2008 16:14   Co z tym jaziem ??

WITAM !!

W tym roku wiosną mam zamiar nastawić się na jazie na warcie. Może macie jakieś techniki ? Ale bardziej zależało by mi na doborze sprzętu i miejscówkach przebywania tych ryb w rzece.

z góry dzięki
ZBH

Reklama ta nie wyświetla się osobom zarejestrowanym, Zarejestruj się.
Joka85 
Sandacz
Zander

Wysłany: Pią Sty 25, 2008 17:04   

Witam Cię łowię jazie na spinning co roku i w tym także zamierzam :lol: i powiem ci jak ja łowie jazie na Tanwi (opis rzeki wraz z zdjęciami w dziale łowiska ,,Tanew w Ulanowie").
1. Sprzęt : Kołowrotek shimano super GTRB2500, kij Konger Champion Dancer 270 cm 3 -14 cw, żyłka 0.16 (Firmy nie podaje gdyż każdy ma własne sprawdzone żyłki chodz ja w tym roku
spróbuje z plecionką). Ogólnie rzecz biorą sprzęt w miarę delikatny prawie taki sam jak na klenie.
2. przynęty to przede wszystkim małe obrotówki i filigranowe woblerki tu masz moje

3. Technika : Ja zawsze staram sie zachowywać nad wodą jak najciszej podchodzenie do łowiska na kolanach mile widziane :figielek: jaz to bardzo płochliwa ryba i przede wszystkim nie jest typowym drapieżnikiem więc nie jest prostą sprawą go złowić. Jeśli chodzi o podanie przynęty i jej prowadzenie to staraj się by on jak najciszej wpadała do wody(ja przytrzymuje placem żyłkę na szpuli w czasie rzutu by ta opadła na wodę delikatnie i cicho wtedy też mam dużo brań szczególnie na małe woblerki imitujące owady) pózniej staram się ja prowadzić przy powierzchni bardzo wolno a czasami nawet przestaje, jeśli łowimy na podwodnej rafie i wiemy że są jazie i nie biorą z powierzchni zakładam czarnego woblerka głęboko schodzącego dobrze imituje pijawki i dobrze biorą na niego jazie choć może też trafić sie brzana :shock: a wtedy robi się ciekawie :lol: polecam również eksperymentować bo każdy ma inne techniki i łowi na innych łowiskach.
Może mało napisałem i niezbyt dokładnie ale musiałem pisać szybko bo do pracy gonili ale mam nadzieje że chociaż trochę pomogłem jak coś pisz chętnie pomogę.
A i jeśli chodzi o stanowiska tych ryb to szukaj ich na pod wodnych rafach wiosna może trudne do zlokalizowania z powodu wiosennych przyborów ale polecam są to świetne miejscówki po za tym szukaj miejsc z dużą ilością roślinności w wodzie może być roślinność wystająca ponad wodę jak i nie jazie uwielbiają takie stanowiska gdyż maja dobre miejsce schronienia i do żerowania, a także opaski i główki szczególnie stare zniszczone częściowo rozmyte.

Ostatnio zmieniony przez Joka85 Pią Sty 25, 2008 17:15, w całości zmieniany 1 raz  

maniak 
Szczupak

Wysłany: Pią Sty 25, 2008 17:12   

Podstawowe informację napisałeś :okok:
Jak wiadomo technika zależy od łowiska, bo inaczej będziemy łowić na małej rzeczce a inaczej na Wiśle. :)
Technikę dopasować musisz sobie sam, ale kolega napisał to co powinieneś wiedzieć na początku :)

ps. Fajne wobki :)

ZBH 
Płoć
ZBH

Wysłany: Pią Sty 25, 2008 21:30   

Dzięki za pomoc ... na pewno się przyda ;) Idę jutro właśnie wypróbować małe wobki ... może trafi jakiś jaź może kleń ;)

borys 
Moderator
NADWORNY GLĘDA

Wysłany: Pią Sty 25, 2008 21:47   

ZBH radził bym wrzucić do pudełka także większe woblerki (nawet 7cm!!!!) ponieważ w zimnych miesiącach ryby nie są aż tak "ruchliwe" jak latem i wolą nie zużywać za dużo energii na mało atrakcyjne kąski. Dlatego założenie większej przynęty może okazać sie strzałem w dziesiątkę a wiem to z własnego doświadczenia zdobytego przy połowie kleni ;)Ostatniego klenia złowiłem na 9cm rippera!!!!!! tutaj jest jego fotka :) http://www.wedkowanie.net/topics70/654,120.htm

Joka85 
Sandacz
Zander

Wysłany: Sob Sty 26, 2008 09:03   

Zgadzam się z Borysem ale już w marcu zaczyna pojawiać się nowy narybek i woda staje się trochu cieplejsza i ryby wychodzą ze swoich zimowych stanowisk (większy wobler lub guma w zimowych miesiącach gdzie nurt rzeki jest wolniejszy i woda głębsza)może nie od razu na przelewy itp. ale zaczynają lepiej żerować i w tym okresie jazie zaczynają wybierać się na tarło klenie pózniej dlatego napisałem o drobnych przynętach bo drobnicy wtedy jest pod dostatkiem i rybą łatwiej jest na nią polować gdyż nie musi dużo szukać ale to oczywiście moje zdanie a każdy ma swoje metody. Ja bym ci polecił jeszcze wybierając się na ryby idz dzień wcześniej nad rzeka stań na jakimś moście lub nad brzegiem przejdz się wzdłuż brzegu po obserwuj wodę ryby już sie spławiają rzadko ale można to zaobserwować szczególnie jazie w tym okresie chodz mogą też już leszcze i inne ryby przygotowujące sie do tarła.
Podsumowując życzę udanych wypraw na jazie i rekordowych okazów i zebrania jak najwięcej doświadczenia by pozniej móc się podzielić nim z nami ;) a gdyby był jakiś kłopot ja jak i zapewne całe forum zawsze pomoże.
Krystian aka Joka85. :cool:

Odpowiedz do tematu