Wysłany: Pon Lut 11, 2008 13:55 czy kleń się boi ??
SIEMKA !
Mam do was pytanie ... mianowicie czy holowany kleń w stadzie płoszy resztę stada ? Kleń to przecież bardzo płochliwa i ostrożna ryba. To jak to jest ?
Z góry dzięki za odpowiedzi
ZBH
_________________ mów mi ZBH jeśli potrafisz ... and system SALMO !!
Reklama ta nie wyświetla się osobom zarejestrowanym, Zarejestruj się.
ZBH Kleń atakując przynętę nie poluje stadnie. Bardzo ważne jest żeby przy holu kleń znajdował się cały czas pod powierzchnią wody wszystkie głośniejsze chlapnięcia mogą wypłoszyć pozostałe klenie znajdujące sie w łowisku na dobre
_________________ Złapać można chorobę weneryczną. Ryby się łowi!
Ostatnio zmieniony przez borys Pon Lut 11, 2008 14:29, w całości zmieniany 1 raz
Jeśli szukasz dużych kleni to godzina może być mało i lepiej szukać nowej miejscówki i wracając zahaczyć w tą samą miejscówkę jeszcze raz ja tak złowiłem mojego największego jazia
Widać,w różnych warunkach i róznych wodach bywa różnie.Ja większość swoich kleni złowiłem nie widząc ich uprzednio.Jednak tu w Brdzie,na przedmieściach Bydgoszczy,gdzie woda jest przejrzysta jak w Sanie,często widuję duże klenie poszukujące pokarmu,lub grupujące się do tarła.Nie raz wychodzą po kilka sztuk "półmetrówek" za woblerem pod same nogi.Trudne są wtedy do złowienia.Jedynie wtedy zdarzało mi się je łowić,gdy przynęta pojawiała się nagle w jego polu widzenia.Np.wyskoczyła zza kamienia lub "warkocza".Nie na długo płoszyły się klenie.Zwykle bywało tak,że te spłoszone przychodziły mi pod nogi już po kilu rzutach woblerem,lub też reagowały na plusk wpadającego do wody woblera,szukając go.To świetnie wygląda:3-6 dużych półmetrowych kleni na niespełna półmetrowej wodzie i tuż pod nogami.Jednak skusić je do brania to może tylko zaskoczenie i to nie zawsze.Oczywiście ma tu duże znaczenie jak się stoi nad wodą względem położenia słońca i względem ryb.Nie każde miejsce i nie o każdej porze dnia nadaje się do takiego obserwowania,aby doskonale widzieć nie będąc widzianym.