Poprzedni temat :: Następny temat
Gumki
Autor Wiadomość
borek 
Karaś
Rapala Skitter pop - pop'n sound

Ostrzeżeń:
 1/3/5
Wysłany: Pon Wrz 15, 2008 15:03   Gumki

W tym temacie chcialbym dowiedziec sie co sadzice o gumach roznych firm, najlowniejsze kolory, wzory, modele , i takie tam duperele o gumkach :D na co najlepiej , jakie kolory ;P

I tu moje 1 rozpoczynajace duskusje pytanie: Jakie gumki najlepiej do bardzo czystej wody? A jakie do malo przejrzystej ? - wiem ze mowi sie ze w czystej wodzie naturalne kolory ... ale czy ktos z was probowal kiedys lowic na CZARNEGO twistera w czysciutkiej wodzie ??

Postanowilem zalozyc taki temat poniewaz gdy wrocilem dzis ze sklepu zauwazylem iz gumki ktore kupilem byly o wiele twardsze od gumek ktore juz mialem w pudelku ... co sie okazalo w pudelku mialem gumki mikado , a kupilem relaxa. Do tego gumki relax sa krotsze. Moje 2 pytanie jest takie:
Czy odniesliscie wrazenie zeby mieksze gumki byly lowniejsze albo na odwrot ??

Wiem ze kazda firma ma swoje metody produkcji, ale zastanawia mnie to czy mieksze przynety nie sa robione z taka mysla by byly mieksze, bo moze jednak mieksze sa lowniejsze ... ^^

Wiem ze sa to blache spostrzerzenia, ale jest to moje szalone rozmyslanie :D .......no moze jednak w tym szalenstwie jest metoda :D

Reklama ta nie wyświetla się osobom zarejestrowanym, Zarejestruj się.
GRZES000 
Lin
zubacz

Ostrzeżeń:
 3/3/5
Wysłany: Pon Wrz 15, 2008 15:55   

czesc Czy odniesliscie wrazenie zeby mieksze gumki byly lowniejsze albo na odwrot ?? od zawsze w moim gronie spiningistów bylo ze bardziej miekkie przynety sa duzo duzo stuteczniejsze,chodzi tutaj o prace miekkiej gumy zachowuje sie duze bardziej naturalnie pod woda, ja stosuje relax manns i bass asasin, to sa naprawde dobre gumy a co do kolorów i wielkosci to zalezy gdzie sie wybieram , pozdrawiam:)

zanderek 
Moderator

Wysłany: Pon Wrz 15, 2008 15:57   

Obecnie łowie w bardzo czystych wodach Anglii i nie widzę wielkich różnic w braniu ryb przy różnych kolorach przynęt ale ilu jest wędkarzy tyle będzie opinii dotyczących jakie kolory są skuteczne.
Używam zarówno jaskrawych gum jak i kolorów stonowanych i niema wielkiej różnicy w uderzeniach.
Co do wody mało przejrzystej to jednak kolory bardziej jaskrawe według mnie są lepsze.
Co do miękkości gum to obie firmy które podałeś maja w swojej ofercie dosyć dobre jakościowo gumy.
Do tych dwóch firm dodał bym jeszcze Manns i BlueFox oraz Kongery.
Odradzam natomiast całkowicie gumy Gamma bo są to gumy z beznadziejnego materiału i ich praca jest beznadziejna.
Wiec odpowiadając na Twoje pytanie to uważam że najważniejsza w gumach jest ich praca a miękkość nie jest tak bardzo istotna.
Co do czarnej gumy miałem okazje używać nieraz i bardzo dobrze się sprawdzały przy połowie Kleni w dosyć czystej wodzie kiedy to Kleń grupował się na przelewach na tarło.
Udawało mi się wtedy na czarne gumy łowić dużo większe Klenie niż brały na woblery czy obrotówki tak że kolor czarny jest łowny w czystej wodzie ale niemusi tak być zawsze.

GRZES000 
Lin
zubacz

Ostrzeżeń:
 3/3/5
Wysłany: Pon Wrz 15, 2008 16:02   

zanderek napisał/a:
Obecnie łowie w bardzo czystych wodach Anglii i nie widzę wielkich różnic w braniu ryb przy różnych kolorach przynęt ale ilu jest wędkarzy tyle będzie opinii dotyczących jakie kolory są skuteczne.

witam a czy mozesz mi podac numer do ciebie ??? i powiedz mi gdzie mieszkasz w anglii??? pozdrawiam, moze wspólne wedkowanie???

Borsuck
Sandacz
spinningista

Wysłany: Pon Wrz 15, 2008 16:29   

Ja łwoię na czarne gumy w czystej wodzie i zmąconej. Bywa że świetnie biorą na nie w każdych warunkach.

borys 
Moderator
NADWORNY GLĘDA

Wysłany: Pon Wrz 15, 2008 17:47   

A ja jestem odmieńcem :D i łowię klenie w czystej wodzie na jasne gumy ;) Moim zdaniem nie kolor a sposób prowadzenia czy eksponowania (nurt) gumy jest bardzo istotny. Stosuję gumy w jasnych ale stonowanych kolorach i jak do tej pory udało mi sie ich sporo przechytrzyć na twistery i rippery. Ważne moim zdaniem jest także samo łowisko na którym planuje łowić. Niestety nie łowiłem w Wiśle tak jak to czyni Zanderek i wielu innych wędkarzy ale porównując czyste wody rzek południa z "traconą" wodą Wisły, stosowanie jaskrawych przynęt ma jak najbardziej wytłumaczenie, niestety nie wiem jak to się ma w Anglii ale kiedyś jak będę sławny i bogaty nawiedzę Zanderka :D . Najdziwniejsze w tym wszystkim jest to że lepsze wyniki miałem na jasne gumy niż na czarne czy też ciemne. Odnoszę się tutaj do polowania na klenie bo to dosyć wybredna ryba i powiedzmy że mniej kojarzona z łowieniem na gumy. W naturze częstą zdobyczą klenia są pijawki, śliże i inne organizmy wodne których kolor jest ciemny lub nawet czarny i tutaj "książkowym" przykładem powinno się używać przynęt w takich właśnie kolorach ale..... nie do końca tak jest :) To samo tyczy warunków nasłonecznienia i doboru przynęty. Nie do rzadkości należy przykład podawany przez wędkarskie autorytety który namawia na stosowanie przynęt ciemnych w słoneczne jasne dni a jasnych w pochmurne lub wieczorem. Świetne wyniki miałem łowiąc motor oilem w zupełnej ciemności :) I jak to wytłumaczyć? Po prostu eksperymentować i cieszyć się z nowych zaskakujących doświadczeń :)

zanderek 
Moderator

Wysłany: Pon Wrz 15, 2008 17:54   

Zgadzam się z tym co napisał "Nadworny Ględa" i najbardziej podoba mi się jego ostatnie zdanie że trzeba eksperymentować i cieszyć się z nowych doświadczeń.

borek 
Karaś

Ostrzeżeń:
 1/3/5
Wysłany: Pon Wrz 15, 2008 20:42   

tez bym sie z tym zgodzil :D Bo sam tez mialem przypadki ze w wrecz krystalicznej wodzie ( moja mala tajemnica gdzie jest takie jeziorko :D ) lowiac na jaskrawego twistera co rzut mialem szczupaka ;p doslownie co rzut ^^ zmienilem na cos bardziej przypominajacego naturalne barwy rybek i ... nic :D brania minely :D

A ja wlasnie jestem ciekawy skutecznosci czarnych gum ... nigdzie w zadnym wedkarskim nie natknąlem sie na owe gumki :( moze nie mam szczescia ... a wydaje mi sie ze to moze byc perelka w srod gumek,a czemu ? czarny jest najbardziej wyraznym kolorem w natuze , nie odbija swiatla, wiec jest matowy , czyli refleksy wody na niego nie dzialaja wiec staje sie on w ten sposob najbardziej wyrazna i widoczna przyneta, a do tego jeszcze przypomina pijawke i inne robale ;P

/ taka mala dygresja: dzisiaj sobie kupilem 18 gumek motor oil 4cm do bocznego troka relax... w zeszlym tygodniu gdy bylem na jeziorze Miedwie, i tam wlasnie tylko na motor oil skubaly ^^ nie kurdupelki ale juz sporo okazy ^^

A co sadzicie o ripperach Fishunter ??? z nimi nie mialem do czynienia wiec glos zostawiam wam ... niby dobre na sandala i w ogole dobre ;P Jakbyscie sie podzielili wrazeniami ( oczywiscie ci co mieli z nimi do czynienia) bylbym bardzo wdzieczny ^^ Pozdrawiam

borys 
Moderator
NADWORNY GLĘDA

Wysłany: Pon Wrz 15, 2008 22:21   

borek napisał/a:
owiac na jaskrawego twistera co rzut mialem szczupaka ;p doslownie co rzut

Czasem trafisz na taki dzień kiedy faktycznie szczupaki reagują na takie przynęty w agresywnych kolorach. Zazwyczaj to jest przy intensywnym żerowaniu, choć teorii na ten temat są miliony.

borek napisał/a:
A co sadzicie o ripperach Fishunter

Oczywiście masz na myśli kopyta Mikado? To świetne przynęty i pięknie pracują, najważniejsze że rybom smakują :) . Różnią się jednak pod względem pracy od klasycznego kopyta Relaxa. Mają bardziej wyraźna pracę ogona natomiast Relaxy pracują całe kolebiąc się na boki i to ich wyróżnia od pozostałych "imitacji" kopytek. Oczywiście nie wszystkie modele kopyt tak się zachowują, ale jak na razie Relax jest niedościgniony ;)

borek 
Karaś

Ostrzeżeń:
 1/3/5
Wysłany: Wto Wrz 16, 2008 15:07   

wlasnie tez mnie zastanawialo czy to ze sie kolebia na boki to jakis moj blad w ich zalozeniu na glowke ^^ no ale teraz juz wiem ze maja taka prace :D :D :D

Ktore twistery uwazacie za lepsze ?? Te z glogim ogonkiem czy krotszym ??(z dlugim to znaczy z takim ze jak sie kupuje gume to on jest przyczepiony do korpusu zeby nie latal i jest zapetlony podajze 2 razy ^^ , to krutsze to chodzi o te zwykle bez zanych bajerow ^^) Na Twistery zlapalem tylko 1 szczupaka i wlasnie wziol na taki z dlugim ogonkiem .... co prawda na paprocha polmetrowke zacielem ale ze nie mialem stalki to juz przy brzegu jak mialem wyciagac szczupaczka to zaparl sie lbem i ......... wyciagnelem sama zylke ;P ;P ;P

Odpowiedz do tematu