Wysłany: Sro Lip 09, 2008 16:23 problem z okonkiem
Od niedawna z bratem i tatą zaczeliśmy tylko spinningować... Ale jest problem bo chcemy łowić okonie a biorą okonki...na twistera 3cm...Jak zakładam większą przynętą to już nic nie bierze
_________________ Darzbór,połamania kija i wszystkiego dobrego!!!
Reklama ta nie wyświetla się osobom zarejestrowanym, Zarejestruj się.
Prawdopodobnie. Generalnie okoń jest rybą stadną i występuje w gromadzie osobników o podobnej wielkości. Mniejsze są zjadane, więc stado z czasem traci na liczbie, zyskując na wymiarach poszczególnych osobników.
_________________ Pozdrawiam serdecznie
Maciej Ślużyński
"Niebo człowiek widzi, las może przepatrzeć, ale prawdziwej rzeki nigdy się nie przejrzy. Do prawdziwej rzeki zagląda się jedynie wędką."
Ota Pavel
I tu sie mylicie !!!! Jest duży okoń bo jak jeszcze klusoli niewyłapali to 40 cm grubasy siatami targali...A z tego co wiem udało się odzyskać połowę narybku bo oni je sprzedawali do dzierżawcy innego jeziorA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
popraw błędy i staraj się pisać polskimi znakami - mod
_________________ Darzbór,połamania kija i wszystkiego dobrego!!!
I tu sie mylicie !!!! Jest duży okoń bo jak jeszcze klusoli niewyłapali to 40 cm grubasy siatami targali...
Niekoniecznie musimy się mylić - po prostu w miejscu, z którego wyciągasz te małe okonie nie wyciągniesz dużego; no bo skoro są małe, to dużych nie ma. Może więc te duże i są, ale w innym miejscu, albo na innych głębokościach.
_________________ Pozdrawiam serdecznie
Maciej Ślużyński
"Niebo człowiek widzi, las może przepatrzeć, ale prawdziwej rzeki nigdy się nie przejrzy. Do prawdziwej rzeki zagląda się jedynie wędką."
Ota Pavel
Od niedawna z bratem i tatą zaczeliśmy tylko spinningować...
Powiem ci że nie od razu Kraków zbudowali:).Kupuj rożne gumki rożne kolory ja ostatnio mam dobre wyniki na twister w dwoma ogonkami na 5-6 gramowej główce czasami ten większy pasiak siedzi dalej od brzegu.
_________________ "Na lądzie wędkarzy tłum a w wodzie jeden sum"
Spinninguję już dobrych naście lat, okoń szczególnie ten większy bywa czasem nieobliczalny. Stosuję przeważnie małe gumki i kopytka. Jest to ryba stadna ale są wyjątki (rzeki) tam generalnie nie licz że trafisz w stada i będziesz łowił jeden po drugim. Co innego jeśli rzeki są osadzone tamkami, wtedy między nimi możesz trafić na spore stada. Czasem jest tak że gryzą małe okonki a te większe odprowadzają je aż pod same nogi. Wtedy należy zmieniać przynęty i starać się inaczej je prowadzić. (wszelkie nietypowe sposoby prowadzenia) potrafią niejednokrotnie zmusić te większe pasiaki do agresywnych brań.
_________________ łowię bo lubię, lubię bo umiem, umiem bo się nauczyłem, nauczyłem się bo chciałem....