Poprzedni temat :: Następny temat
Pstrągi i klenie-techniki łapania i przynęty
Autor Wiadomość
Marcin_Gda 
Szczupak

Wysłany: Nie Maj 20, 2007 19:08   Pstrągi i klenie-techniki łapania i przynęty

Chce abyście w tym temacie podzielili sie wiadomościami na jakie przynety i jak łapiecie pstrągi i klenie? Od dzisiaj(czyli wyprawa na rzeczke pstrągowo-kleniową) spodobało mi sie ich łowienie i mam nadzieje że troche sie z tego tematu naucze.

Czy któraś z tych przynet byłaby dobra(wybrałem przynęty najmniejsze oprócz gumek wiekszym nie robiłem zdjeć gdyż nie ma sensu,bo są za duże)??Wiem że wobler żółty i ten niebieski są raczej dobre(żółty jest neutralny a niebieski pływający).A ten wobler srebrny z fioletowym grzbietem?(jest tonący i ma grzechotke w środku) nadawałby sie,gdyż w wodzie troche lusterkuje i nie wiem czy nie wystraszylo by to pstrągów.A blaszki to mepps aglia long nr.1.

Reklama ta nie wyświetla się osobom zarejestrowanym, Zarejestruj się.
Qba
Sandacz

Wysłany: Nie Maj 20, 2007 21:44   

Ja na pstrągi stosowałem z najwiekszym powodzeniem koguty. Ogólnie lubie łowić na opadającą przynete ;) http://www.spinning.ugu.pl/viewtopic.php?t=9 tutaj masz opisane przez Micha jak zrobić koguta, który bedzie odpowiedni na te rybki. Co do wobków to oczywiście mój hand made wielkości 4-4.5cm. Czaaaaasem tylko na 5cm waliły, ale to naprawdę rzadko. Praca raczej agresywna, dobrze jak lusterkuje, płytko schodzący. Na obrotówki nie łapie ;)

zanderek 
Sandacz

Wysłany: Czw Cze 07, 2007 19:28   

Przez ostatnie kilka dni ganiałem ze spinningiem po Wiśle i szukałem Kleni.
Przez dwa dni złowiłem około 70 kleników lecz niestety nie było wśród nich jakiś okazów.
Zwykle moją przynetą jest Wobler ale niestety tym razem nie przynosił efektów wiec siegnąłem do obrotówek a w szczególności do Mepsa Black Fury nr 2 z żółtymi kropkami.
Klenie uderzały praktycznie za każdym przeprowadzeniem przynety w pobliżu kamieni przy samym brzegu.
Próbowałem wiele błystek ale najlepsze efekty przynosiły obrotówki malowane na czarno z różnymi kolorowymi wstawkami.

borys 
Moderator
NADWORNY GLĘDA

Wysłany: Pią Cze 15, 2007 18:35   

Zanderek, moim zdaniem nie ma uniwersalnej przynęty na klenia.Ja na przykład dosyć długo łowiłem z powodzeniem na damowskiego cometa w czerwone paski 3. Ale klenie sie chyba przejadły :wink: . Natomiast 100% satysfakcji to "jugole" nigdy mnie nie zawiodły, i nie był to jeden rozmiar przynęty jak również kolor. Mam cały arsenał kleniowych klejnotów i każda z nich była testowana. Jezeli chodzi o black fury to bardziej sprawdzała się na pstrągach niż na kleniach choć klonki też niejednokrotnie sie wieszały.Aktualnie przygotowuje sie do testów nowych Salmiaków które niedawno zakupiłem. Warto zaznaczyć że każde łowisko jest inne i różne upodobania ryb :smile:
Ostatnio zmieniony przez borys Pon Sty 07, 2008 18:15, w całości zmieniany 1 raz  

zanderek 
Sandacz

Wysłany: Sob Cze 16, 2007 11:05   

Borys wiem że niema uniwersalnej przynęty na klenia bo można powiedzieć że spory kawałek czasu poświeciłem właśnie łowieniu tego gatunku i testowaniu najskuteczniejszych przynęt.Co do jugoli to mam mieszane uczucia bo niejednokrotnie na nie nie miałem uderzeń a na inne woblery klenie w tym samym czasie tłukły aż miło.

borys 
Moderator
NADWORNY GLĘDA

Wysłany: Sob Cze 16, 2007 16:24   

I tak tez jest. :) Co do jugoli -chciałem przez to powiedzieć że zawsze były ostatnią deska ratunku, nie zdarzyło się żebym nie połowił na jugola.Jednak nie twierdzę że są akurat najbardziej łowne w danym momencie. :smile:

Odpowiedz do tematu