Wysłany: Sro Wrz 10, 2008 23:02 Spining Wobler Nauka
Witam mam kilka drobnych pytań
Co jestem wstanie złowić na woblera pływającego na powierzchni
oraz jaki najlepszy wobler pływający na szczupłego i okonie na warte Poznań city
acha i jeszcze jedno xD trochę wstyd pytać ale cóż jak sie łowi na woblera xD z góry dziękuje za odp
Reklama ta nie wyświetla się osobom zarejestrowanym, Zarejestruj się.
Odpowiem w skrócie.
Na woblera powierzchniowego to najprędzej złowisz bolenia /uklejopodobny/, może trafić się też kleń a czasem nawet szczupak ale to już rzadziej. Szczupak - no cóż, bardzo skuteczne są woblery przypominające okonia, dobre też są wobki w kolorystyce białej ryby a konkretnie płoci. Co do okonia to raczej woblerkiem nie próbowałbym go podejść ale wędkarstwo to hobby pełne tajemnic więc wykluczyć nic nie można i nie można też wykluczyć kuszenia okonia wobkami. Niemniej jednak przynętami okoniowymi są raczej gumki i obrotówki.
Jak łowić na woblera - to proste, rzucasz i ściągasz, raz szybciej, raz wolniej, czasami podszarpujesz, zmieniasz położenie wędki żeby płynął w innym kierunku, czasami na chwilę przerywasz ściąganie by po chwili znów ruszyć. Który sposób będzie skuteczny to już praktyka pokaże a nie zawsze ten sam sposób jest dobry - musisz kombinować.
Na pewno nie jeden kolega dorzuci jeszcze swoje rady
Wysłany: Czw Wrz 11, 2008 06:28
Co do łowienia wobkami - w rzece staraj się prowadzić różnym tempem - czasem przyspiesz, czasem zwolnij, albo nawet zatrzymaj w miejscu na parę sekund (to ostatnie dotyczy tylko ściągania wobka pod prąd, albo nieco w poprzek nurtu). Jednym słowem kombinuj! I nie staraj się pobić rekordu w prędkości zwijania - staraj się prowadzić tak wolno jak to tylko możliwe (byleby wyczuwać na kiju, że wobek cały czas pracuje).
_________________ Dopóki piłka w grze... to jeden c...
Najlepiej na "zaokrągloną" agrafkę, lub łączysz woblera z żyłka za pomoca kółka łącznikowego.
Co do prowadzenia wobków powierzchniowych, jeszcze dodam, że często zatrzymuję woblera aż wypłynie i prowadzę go tak żeby smużył po powierzchni. Dotyczy to imitacji żab czy jakichś robali, wyniki często bywaja zaskakujące a same brania z powierzchni to juz niezapomniane widowisko
_________________ Złapać można chorobę weneryczną. Ryby się łowi!
ehh no tak wiedziałem ze o czymś zapomniałem
to jest raczej tonący ma 6 - 9 cm nie pamiętam dokładnie
u tak średnio sie zanurza pod wodę podczas ściągania