Wysłany: Pon Wrz 15, 2008 20:29 Żyłka czy Plecionka ?
Witam,
Wlasnie mam zamiar zmieniac zylke i niewiem co brac plecionke czy zylke, ktore lepsze ? I jaka roznica jest miedzy tym a tym ??
Wiem ze Ci się nie chce, ale wystarczy poszukać na forum i znajdziesz wyczerpujące informacje na temat różnicy między żyłką a plecionką. Proponuje użyć opcji szukaj
Reklama ta nie wyświetla się osobom zarejestrowanym, Zarejestruj się.
Najpierw napisz na jakie rybki będziesz polować, bo to ma duże znaczenie przy wyborze plecionki albo żyłki, a różnica jest taka, że plecionka ma dużo większą wytrzymałość w porównaniu do żyłki przy tej samej średnicy no i nie jest rozciągliwa.
_________________ Catch and Release for Yourself...
Wysłany: Wto Wrz 16, 2008 14:18
Różnica jest przede wszystkim w tym, że plecionka się praktycznie nie rozciąga. Lepiej się dzięki temu zacina, ale trudniej holuje zaciętą rybę, niż przy pomocy żyłki. Na plecionce łatwiej jest uwolnić przynętę z zaczepów. Plecionka jest też znacznie droższa. No i trzeba kupić naprawdę dobrą plecionę. Przy zakupie jakichś "wynalazkow" firm "krzak" można się zniechęcić do plecionek raz na zawsze - nawet znam takich ludzi, ktorzy twierdzą, że im się ciągle plącze, nie chcą znać już plecionych włosków i nadal korzystają z żyłki - tracąc kolejne setki przynęt w wodzie.
W spinningu stawiam o wiele wyżej plecionkę nad żyłkę - warunek: musi być naprawdę dobra (a dobrych plecionek jest na rynku jak na lekarstwo)
_________________ Dopóki piłka w grze... to jeden c...
sadze ze oprócz firm amerykanskich codzi mi tu o spider wire ,power pro , bercleys fire line plecionek to w miare dobre sa dragona techno i druga jest taka grafitowa ale zapomnialem nazwty,to sa plecionki ware tych pieniedzy czasami fire line byla chyba ze starego rzutu i pekala za szybko a tej Mikado Trython poprostu nie znam ona jest plaska czy okragla??? powlekana teflonem czy nie??? pozdrawiam
Jest okrągła, powlekana teflonem nie jest. Bardzo tania. 100 metrów kosztuje 30zł. Wiem, że wszystkie tanie wyroby nie są najlepsze, ale niestety muszę oszczędzać i na inną nie było mnie stać.
jesli chodzi o spining to tylko plecionka mniej nie zacietych bran a jesli chodzi o firme to power pro
Z całym szacunkiem ale wypisujesz straszne bzdury. W wielu a nawet powiedział bym większości przypadkach większe ryzyko zejścia ryby podczas holu jest na plecionce, druga sprawa to polowanie na bardziej ostrożne ryby, tu nie ma miejsca na plecionkę. Chcący łowić zestawem z plecionką trzeba do niej mieć odpowiedniej akcji wędzisko a dobrać w większości przypadków kij do plecionki to już sztuka z prostego powodu jest ich po prostu mało. Stosowanie plecionki ma sens tylko w warunkach w których powinna byc ona stosowana. ja plecionki używam w ostateczności i na miejscówkach na których jest bardzo dużo zaczepów.
_________________ Złapać można chorobę weneryczną. Ryby się łowi!
Wysłany: Sro Wrz 17, 2008 07:05
Kostrzewus napisał/a:
Ostatnio kupiłem sobie plecionkę Mikado Trython line 0,14mm utrzymuje 8,9kg. Co o niej sądzicie?
Sądzę, że ma znacznie większą średnicę niż 0,14 mm, że nie wytrzymuje 8,9 kg i wkrotce zacznie Ci się strzępić.
Wracając do "średnicy" plecionek - ja na ten parametr nie zwracam już uwagi, bo plecionka po prostu średnicy nie ma! Nawet okrągła plecionka nie jest okrągła - poszukajcie w grafice google zdjęć plecionek pod mikroskopem ;-) Podawanie "średnicy" czegoś co w swoim przekroju nie jest okrągłe, bo jest tasiemką (albo płaską, albo jajowatą w przekroju) jest chyba matematycznym nieporozumieniem.
Jedyny parametr na który zwracam uwagę w plecionach to wytrzymałość i powłoka.
Co do wytrzymałości - jest ona przez 99% producentów zawyżona, czasem nawet dwukrotnie! I tutaj mam na myśli nawet "renomowanych" producentow (z osławionym firelinem włącznie). A co do powłoki - czasem jest, a czasem nie ma, tak czy siak, ładuję (zawsze) na pecionę silikon i powtarzam to co dwa łowienia.
_________________ Dopóki piłka w grze... to jeden c...