Wysłany: Pią Cze 08, 2007 22:45 Najskuteczniejsza zaneta na lód
Nigdy się nie zawiodłem na czarnej zanęcie Traper.
Na wstępie 2 kulki do przerebla żeby ryby podeszły. Potem bułka suche bułka tarta + płatki owsiane - to ma tworzyć chmure w wodzie.
Zawsze łapałem na pinke z ochotką. Łapałem dużo płotek i leszczy. Nawet na zawodach miałem najlepszy wynik.
Na 100% nałapiecie ryb na tej mieszance. Ja wyciągam od 4 do 9kg.
Reklama ta nie wyświetla się osobom zarejestrowanym, Zarejestruj się.
Ja jak 3owi3em pod lodem 2 lata temu to neci3em p3atkami owsianymi z ochotką. Na hak zak3ada3em bia3ego robaka i efekt by3 dobry. Z3apa3em kilka leszczy do 0,5
_________________ Jestem Polakiem i poprawnie używam swojego ojczystego języka. A Ty? Pisz poprawnie po polsku
Masz problemy z pisownią? Jest dużo sposobów na ich rozwiązanie:
- słowniki on-line
- przeglądarka Mozilla Firefox, która podkreśla na czerwono błędnie napisane wyrazy
- programy typu Microsoft Office, Open Office, które również podkreślają błędy
Niepoprawna pisownia świadczy o twoim stosunku do tego forum i ojczystego języka.
Najbardziej skuteczną zanetą dla mnie na lód jest mieszanka gliny , ochotki , oraz mączki rybnej z dodatkiem suszonej krwi.
Jest to taka uniwersalna zaneta ,
Dobrze sprawdzają sie też zanety samo windujące (czyli takie które sie unoszą w wodzie )
ja kupuje zanete o zapachu jokersa .Zanety przesiewam dodatkowo przez sito żeby praca w wodzie była lepsza .,
Nęcenie pod lodem jest bardzo trudne. Uważam, że zanęty muszą być sciśle dopasowane do łowiska, poza tym nie nęcimy wiele, gdyż ryby pobieraja w tym okresie mniej pokarmu poprzez spowolniony metabolizm. Napewno w zanęcie powinien być jokers. Uważajmy w tym okresie na prądy wodne, aby nasza zanęta nie znalazła sie pare metrów od wywierconego otworu.
Ja zawsze używam "własnych" zanęt ,nigdy nie kupuje gotowych (czasami latem jako dodatek atraktor na leszcza)...co do zanęty do łowienia spod lodu - niewielka ilość płatków owsianych z dodatkiem pokruszonych płatków kukurydzianych - na płotki jak znalazł ,a i leszczak się nie oprze.