Poprzedni temat :: Następny temat
Gdzie i jak łowić karpie w cegielni
Autor Wiadomość
Andrzej 

Wysłany: Sob Paź 20, 2007 13:33   Gdzie i jak łowić karpie w cegielni

mozecie mi powiedziec jak lowic karpie w cegilni??? i przede wszystkim gdzie ich szukac??? z gory dzieki ;)

Popraw swojego posta dodając polskie znaki-mod

Reklama ta nie wyświetla się osobom zarejestrowanym, Zarejestruj się.
krupcio993 
Płoć

Wysłany: Wto Lut 05, 2008 20:55   

widzę ze nikt nie odpisał ja bym tez chciał wiedzieć jak sie łowi zazwyczaj karpie i najlepiej jakich okresach?

borys 
Moderator
NADWORNY GLĘDA

Wysłany: Wto Lut 05, 2008 21:11   

Przyznam się ze nie wiem co to jest "cegielnia". Nie jestem też wytrawnym łowcą karpi ale trochę już ich połowiłem. Najskuteczniejszą metodą zwabienia i przytrzymania karpia w łowisku jest długie nęcenie i najlepiej o stałych porach. Najlepsza pora to miesiące letnie , choć w zimie w kanałach zrzutowych tez łowią karpie.
Jeżeli nastawiam się na grubszego karpia to nęcę grubsza zanęta(pelet, kulki) jednak najczęściej łowię z marszu i wtedy staram sie zlokalizować żerowisko i nęcę tym co na haczyku(kukurydza, makaron itp.). Metoda połowu jest kwestia indywidualną ale jedno jest istotne; sprzęt musi być mocny!

krupcio993 
Płoć

Wysłany: Wto Lut 05, 2008 21:28   

Aha no to dzięki bo ja mam żwirownie nie daleko siebie i tam są karpie ale tam to chyba teraz będzie cienko dopiero latem choć pogoda u nas piękna

borys 
Moderator
NADWORNY GLĘDA

Wysłany: Wto Lut 05, 2008 21:47   

Krupcio teraz raczej będzie cienko z karpiami na żwirowisku. Będziesz musiał poczekać z połowem do wiosny ;)

GLOTOX 
Sandacz
GLOTOX

Wysłany: Wto Lut 05, 2008 22:12   

Na przeszło 30 lat łowienia najgorszym zbiornikiem na jakim łowiłem były może nie cegielnia ale glinianki. Potrzeba bardzo dużo czasu na poznanie danego akwenu.
Jak wiesz, że są tam karpie spróbuj "wynaleść" swoją zanętę dobraną smakowo. Możesz przyzwyczaić ich do jednego rodzaju przynęty np. kukurydza z dodatkiem melasy. Pamiętaj żeby nie przekarmić :)

krupcio993 
Płoć

Wysłany: Wto Lut 05, 2008 22:20   

Na pewno poczekam dopiero kartę zrobiłem i jak narazie to bylem 2 razy na rybach i to przez 4/5 godz i nic i to bylem w rożnych miejscach no ale wiadomo zima i to jeszcze taki leik jak ja to trudno teraz ma :| Ale ja na spinning próbuje jaką metodą teraz najłatwiej sie łowi?

borys 
Moderator
NADWORNY GLĘDA

Wysłany: Wto Lut 05, 2008 22:34   

Krupcio Zima nie jest łatwa pora roku i żeby zlokalizować ryby musisz się natrudzić.
Oczywiście spinning(o ile możesz teraz spinningować na swoim łowisku)będzie skuteczna metodą. Jednak jak chcesz się dowiedzieć coś o łowieniu zima załóż nowy temat np. w dziale "Spinning" bo zaczynamy odchodzic od głównego tematu posta

Vantar 
Płoć
łowie by wypuscic

Wysłany: Sro Lut 06, 2008 15:09   

Cegielnie są niezłymi miejscówkami na wielkie karpie tylko zależy kiedy została ona zalana i zarybiona.

Sezon karpiowy zacznij od obserwacji łowiska tzn obserwacja spławu ryb, bąbelki z dna itd.
Przyda ci się również wędka z markerem sprawdzisz jakie jest dno i głębokość na wiosnę proponuję wodę 2-4 m, nęcenie zależy od ilości leszcza i karasia w zbiorniku jeśli jest mało wystarczy 2 kg mixu dziennie jesli sporo to możesz smiało sypać serie ponad 5 kg. :lol:
Na zanęte proponuję ok.
- 0,5 kg gotowanych konopi
- 0,5 kg pelletu najlepiej owocowy zapach
- 1 kg namoczonej i ugotowanej kukurydzy najlepiej jak popęka
- 0,25 kg łubinu ugotowanego
- kulki całe i kruszone (te najlepiej samemu zrobić ponieważ karp po zimie będzie przygotowywać się do tarła więc będzie pobierać kaloryczny i dobrej jakości pokarm dlatego kule proponuję 14-16 mm o zapachu owocowym jak na wiosnę).
- do tego możesz nalać Booster TB najlepiej o zapachu owocowym np. Truskawka
Następnie ładnie wymieszaj mix i zacznij necić najlepiej z pontonu ale rakieta jest także dobra :) http://www.pacificpeche.p...id=1&kat_id=206
5 dni nęcenia dziennego następnie zasiadka od samego rana :D oczywiście też nęcimy.

Latem na żwirowniach karp nie myśli za bardzo o jedzeniu. Jest to okres gdy odbywa się jego tarło. Brania będą sporadyczne bardziej mozna liczyć na amura.
Latem stosujemy mix taki jak z wiosny sypiemy około 5 kg dzinnie jeśli nastawiamy się na amura to po 15 kg

Jesień jest to moim zdaniem najlepsza pora na połowu karpi są silne szukają pokarmu na siłę, na jesień proponuję zmienić zapach na tzw. śmierdziele. Spore ilości zanęty to podstawa by złowić jesienną dwudziestkę. Jesienią kulki 22mm będą dobre, zapach krab lub ryba.

Sprzęt to tak jak borys powiedział bardzo mocny :) wędka i kołowrotek muszą być dobre. Najważniejszy jednak jest kołowrotek jeśli weżmie ci karp 10 kg lub wiekszy i zatnie się hamulec kołowrotka to zobaczysz tylko ogon karpia poźniej bedzie płacz :beczy:

żyłka głowna 0.35
plecionka 0.16-0.25
ciężarki od 80 gram do 140 gram
haczyki nr 1 lub nr 2

Na haczykach też nie oszczędzaj proponuje ci Haki tej firmy i ten model są naprawde dobre.
http://www.100per.pl/x_C_I__P_28414190.html

No i najważniejsze pominąłem zestawy na które będziesz zakładać przynęty muszą być zawiązane na włos.
http://img81.imageshack.u...lkiwlos6ua4.jpg

Jak coś to pisz na gg więcej ci pomogę :)

peres251 
wędkarstwo

Wysłany: Czw Wrz 04, 2008 20:42   

wybieram sie na ryby w sobote n duży staw i chciałem sie dowiedzieć na co najlepiej łowik karpia?? z góry dzięki :] :>

Pisz staranniej. mod

Odpowiedz do tematu